despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

2009: adunăm sau scădem?

… nici eu nu ştiu. E criză, dar şi criza asta e un pretext ca să umbli ba la calitate, ba la cantitate, ba chiar la preţ! Aţi văzut ceva ieftinindu-se cu adevărat? Eu am văzut scumpiri, stocuri mai mici şi manageriate mai prost (de cîte ori, mergînd la supermarket, n-aţi găsit raftul gol, căutînd ceva anume?).

Am văzut prăjituri un pic mai mici. Am văzut prăjituri un pic mai proaste. Mai ales, am văzut prăjituri mai puţine: cofetăriile fac nu doar mai puţine sortimente, dar şi mai puţine prăjituri din sortimentele alea; mergeţi seara şi căutaţi să cumpăraţi mai multe prăjituri – o să vedeţi c-au făcut puţine, pentru că rămîn trei de-un fel, patru de altul…

Am văzut covrigării deschizîndu-se: ăsta iar e semn de criză. Am văzut însă, la toate covrigăriile nou-deschise, covrigii vînduţi cu 10.000 de lei vechi – asta în timp ce covrigăriile de tradiţie vînd şi acum cu 7.000-8.000. Criza e pretext de şmecherie, daţi-mi voie să cred asta.

Am văzut tot mai multe mezeluri de calitate proastă – în magazin. Am văzut că s-a menţinut tendinţa producătorilor de a aduce şi mezeluri de calitate, naturale, tradiţionale – însă am văzut şi că mezelurile astea sînt, încă, foarte scumpe!

Am văzut restaurante şi firme de catering retrăgîndu-se de pe piaţă, le-am văzut făcînd rabat – la servire, la mici amănunte, la calitatea ingredientelor. Le-am văzut însă ţinîndu-se din răsputeri pe linia de plutire, ştiind că odată trecută criza, vremea lor se va întoarce!

2009 a fost anul în care nu s-a întîmplat nimic în oraş, afar’ de deschiderea pasajelor de la Băneasa şi Pipera.

Nu s-a mişcat nimic la pasajul ce-ar trebui să lege Doamna Ghica de Pantelimon. Nu s-a mai auzit nimic de proiectele de infrastructură ca străpungerea Berzei-Uranus, străpungerea Ciurel-Militari… Nici de finalizarea staţiei de legătura tramvai-metrou de la Pieptănari (Eroii Revoluţiei) nu am avut parte. Al doilea sens al şosealei Tudor Vladimirescu nu a fost terminat nici acum. Să mai număr?

În 2010 – asta-i aproape sigur – se va deschide Pasajul Basarab; ca să fie de ajutor cu-adevărat oraşului, pe Titulescu va trebui să se poată circula pe două benzi, interzicîndu-se total oprirea pe carosabil, ca pe străzile Turda ori Virtuţii; o să fie… interesant.

Şi totuşi, undeva adunăm: adunăm tot mai mulţi oameni care scriu despre Bucureşti, adunăm tot mai mulţi oameni care vor să citească despre Bucureşti. Ăsta e un lucru grozav. Uitaţi-vă-n dreapta, în blogroll; uitaţi-vă-n stînga, la comentarii. Îmi pare tare bine că ne interesează oraşul ăsta.

Ei, de-acu’, gata; cam asta fu treaba cu 2009, oameni buni!

La mulţi ani!

| mîncaţi şi beţi cu moderaţie |

10 comments to 2009: adunăm sau scădem?

 • La multi ani! In 2010, se vor demola inca niste case de patrimoniu si vor aparea inca niste porcarii kitschoase. Sa sarbatorim noul prolific din urbea noastra. Ura!

 • Sa ne citim sanatosi la anul!

 • Ca sa raspund la intrebarea din titlu nu pot. Adica-i greu de zis. Personal mi-ar place sa se atinga un maxim al crizei care sa genereze o miscare de genul ” Gata, nu se mai poate continua asa. Trebuie sa facem ceva!”. Cum spunea Iorga intr-un filmulet de pe youtube: “S-a muncit putin si prost, a venit timpul sa…”, cautati filmul, e simpatic si actual sau doar face parte din seria “Eterna si … Romanie”.
  Sigur anul 2010 va aduce cel putin o schimbare majora in Bucuresti, vor disparea biletele RATB. Sincer imi pare nitel rau desi n-am mai folosit demult asa ceva pt ca am abonament.
  Acum sa trecem la urari.
  In primul rand “Un an nou fericit!”
  Apoi doresc acestui blog o activitate cel putin la fel de bogata si in 2010, ca tare-i trist netu fara oameni pasionati si gandurile lor.
  Cati mai multi cititori pentru ca daca invatamantul se desfinteaza singura forma de educatie va ramane internetul si blog-urile lui.
  La multi ani!

 • hm

  Cine ştie? Poate ce facem noi din pasiune şi un pic de joacă e mai serios decît am crede.
  La mulţi ani, oameni buni!

 • Na ca am gasit si flimuletul cu Iorga:
  http://www.youtube.com/watch?v=Vy17iRYlp1E
  🙂 . La multi ani!

 • La mulți ani cu bucurii, la mai multe articole, la mai mulți cititori interesați!
  Să ne citim sănătoși în 2010, cum bine zice Lucian V.!

 • hm, sunt complet pe lângă subiect, da’ m-am stricat de râs citind asta:

  Simply Bucharest […] nu e un dating-service.

  😀

  La mulţi ani!

 • hm

  @diacritica: pentru că, totuşi, nu cu asta ne ocupăm
  La mulţi ani!

 • hm, nu ştiu, eu zic că poate ar trebui totuşi să te mai gândeşti…
  mie mi-a zis cineva că blogu’ meu e blog de agăţat… aşa că de ce simplybucharest n-ar fi şi el un dating service? 😀

 • hm

  oricum, de cînd am publicat o poză cu maşina mea aici, toate ofertele au încetat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>