despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Leul de Bucureşti

scris de Ando

Imagine de la Nini Vasilescu

N-am nicio îndoială că dintre toate ornamentele de pe zidurile unora din vechile clădiri ale Bucureştilor, partea leului aparţine… leului! Forţa, demnitatea, autoritatea, dar şi puterea feroce sunt câteva din simbolurile asociate cu temuta felină. Aceste atribute explică dorinţa proprietarilor şi apetenţa decoratorilor spre ornarea clădirilor cu lei sau capete de lei expuse în cele mai  diverse ipostaze.

Paranteză: sunt oarecum nedumerit că uriaşul elefant, şi el un incontestabil simbol al puterii, al  înţelepciunii, al stabilităţii şi grandorii şi, la urma urmei, un animal la fel de exotic ca şi leul, a pierdut duelul cu acesta din urmă şi este inexistent în ornamentaţia clădirilor de la  noi…

Să revenim însă la oraşul nostru unde spuneam că întâlnim leul decorativ în diverse variante mai mult sau mai puţin impozante.

Pentru că o fi el, leul, numit şi regele animalelor, dar  nici chiar leii nu sunt între ei egali şi până la rangul de simbol al forţei şi autorităţii nu ajung chiar toţi.

Aşa se face că, deseori, capetele de lei fie maschează scurgerile de apă ale balcoanelor, fie împroaşcă sârguincioase  jeturile de apă ale unei fântâni stradale.

Alte ori, pur şi simplu străjuiesc cu privirea lor fioroasă câte un balcon, o curte sau o fereastră, o uşă sau, la nevoie, o pereche graţioasa de îngeraşi.

Cea mai răspândită categorie sunt însă capetele de leu, să le zicem “utilitare”. Acestea, fie cu ajutorul unui belciug, fie direct cu gura susţin diverse alte obiecte ornamentale: flori, scuturi, plăcuţe.

Leii-pereche vin, de obicei, “la pachet” cu un alt obiect ornamental pe care-l flanchează – un blazon, o stemă sau o coroană.

Dar au aceeaşi prestanţă şi impun la fel de mult respect şi fără asemenea accesorii.

Rege, rege – dar am căutat destul până am găsit şi un leu încoronat.

In schimb, kitsch-urile nu au întârziat să apară generând varianta leilor “pitici” puşi să vegheze din vârf de gard sau să păzească scările de la intrarea în casă.

Însă adevăratul cuceritor al oraşului, trebuie să recunoaştem, este acest leu stilizat, simbolul care a năpădit cu înverşunare în toate cartierele.

8 comments to Leul de Bucureşti

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>