despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Blocuri ceauşiste neterminate

Anul 1989 a prins Bucureştiul cu multe blocuri neterminate – din mai multe motive.

Un motiv e că unele cartiere erau încă în construcţie – cum ar fi partea de oraş dintre Vitan – fostul Văcăreşti (actualul Mihai Mircea Vodă) – Dudeşti.

Un alt motiv e că şi în cartierele deja finalizate rămăseseră blocuri neterminate: dacă vreţi să ştiţi de ce, explicaţia e că nu toate blocurile erau construite de acelaşi trust de construcţii, şi mai ales, nu aveau aceeaşi destinaţie. Sînt blocuri construite de armată, blocuri construite de deţinuţi, blocuri construite într-o formă de regie proprie de anumite ministere. Blocurile, după cum ziceam, nu aveau aceeaşi destinaţie: sînt blocuri construite pentru militari, pentru magistraţi, pentru angajaţii de la vreo mare fabrică anume – şi tot aşa: şi unele blocuri se făceau mai repede. Sînt blocuri cu scări unde s-au mutat miliţieni şi cu scări unde s-au mutat strungari; chiar şi azi sînt vizibile diferenţe, chiar în cartiere aşa-zis bune, între scări şi blocuri.

Mai e un motiv pentru care multe blocuri rămăseseră neterminate: şi anume acela că erau blocuri pe colţ, cu care se deschidea cîte-un mare bulevard. Blocurile astea nu erau, fireşte, tip, aşa că multe din elementele lor de construcţie se făceau separat: aveau fel de fel de balcoane, loje, camere de colţ, spaţii comerciale. Blocurile astea se construiau mai greu, datorită întîrzierilor în fabricarea şi livrarea prefabricatelor atipice.

Aşa că dintre toate blocurile neterminate cu care ne-a prins revoluţia, cele mai multe se găseau pe colţurile marilor bulevarde – în diferite stadii: la unele structura era ridicată, unele mai aveau doar geamurile de pus, şi la altele se făcuse doar fundaţia (în general, chiar dacă unele blocuri ar fi urmat să se construiască ulterior, atunci cînd se ridica un cartier nou fundaţiile se turnau pentru toate blocurile, deoarece reţeaua de canalizare şi termoficare trebuia să fie trasată din prima pentru toate blocurile planificate).

Blocurile astea pe colţ nu erau mai făţoase. Multe din cele neterminate au fost îmbrăcate în sticlă şi arată, în zilele noastre, ciudat. Aş mai zice că aveau vreo trei forme principale, aşa cum am desenat eu mai jos:

Şi acum, să pomenim cît mai multe dintre blocurile neterminate ale Bucureştiului!

În Piaţa Victoriei, şi zona adiacentă:

 • blocul Orange (Europe House) era doar o structură.
 • blocurile BRD şi Cosmote (America House) erau la stadiul de fundaţie. Fundaţiile au fost demolate, şi blocurile astea sînt noi-nouţe.
 • blocul Citigroup de pe Iancu e Hunedoara era doar o structură. Lîngă el e şi acum, ascunsă în tablă structura neterminată a primelor două etaje a unui bloc.
 • Blocul cel mare din Piaţa Victoriei – cel cu BCR la parter – a fost dat în folosinţă complet după 90. Şi blocurile de la intrarea pe Calea Victoriei au fost terminate tot dupa 90.

La Piaţa Muncii, blocul dintre Decebal şi Calea Călăraşilor era neterminat. Pe bulevardele Decebal, Burebista şi Unirii au fost blocuri finisate după 90. Blocul cel mare din Piaţa Alba Iulia la fel. Pe Calea Călăraşilor sînt multe blocuri terminate după 90: blocul Universităţii Hiperion, blocurile de la intersecţia cu Delea Veche (acolo, pe locul unei vechi fundaţii s-a ridicat clădire cu totul nouă).

La intersecţia străzilor Traian cu Matei Basarab se găsesc aşa numitele blocuri de patru etaje ale Băncii Agricole, finalizate în anii 90.

Blocul unde se află celebra shaormerie de la Dristor s-a dat în folosinţă de-abia pe la sfîrşitul anilor 90!

Zona Nerva-Vitan e plină de-asemenea blocuri. Şi azi mai sînt situri doar cu fundaţii. Blocuri finalizate în zilele noastre sînt blocul Loteriei, blocul Connex, hotelul Tulip, blocul magistraţilor

Cred că şi Camera de Comerţ de la Podul Mărăşeşti e doar un bloc refăcut. Sediul SIF Muntenia de peste pod e cu siguranţă. Pe bulevardul Mihai Mircea-Vodă sînt multe blocuri terminate în anii 2000.

Blocul Loteriei de pe bulevardul Şincai a fost terminat la-nceputul anilor 90, la fel ca şi blocul cu bănca Ţiriac de la Piaţa Norilor. Blocul de la intersecţia străzilor Lînăriei şi Cuza-Vodă s-a inaungurat în anii 2000.

Blocul Sitraco de la Unirii s-a dat în folosinţă undeva prin 92-93. Tot cam aşa s-au terminat şi aşa-numiţii Gemeni Sitraco de pe bulevardul Naţionilor Unite. Iar la structurile blocurilor cele mari de pe colţurile bulevardului s-a-nceput lucrul de-abia în anii 2000. Pe Splai, între Izvor şi Operetă, mai avem şi blocul Eximbank, terminat pînă-n anii 2000.

În cartierul Aviaţiei avem sediul AVAS, fost Elvila – era doar o structură pînă prin 98-99. Blocul cel mare de la Pasajul Aviaţiei e rămas în stadiul de structură şi-n ziua de azi. Hotelurile Erbas şi Crystal Palace erau blocuri neterminate.

Pe Virtuţii găsim atît structuri cît şi fundaţii.

Pe 1 Mai (ion Mihalache) blocul cel nou de la Piaţa Domenii a zăcut pîn-acum recent ca simplă structură.

Pe Trafic Greu, blocul de la intersecţia cu 13 Septembrie (cu cofetăria Tip-Top) s-a dat în funcţiune după 90. Tot pe Trafic Greu, dar la intersecţia cu şoseaua Sălaj (Năsăud) ar fi trebuit să se ridice cîteva blocuri – nici fundaţiile însă nu s-au săpat.

La intersecţia actualei şosele Sălaj cu Calea Ferentari avem aşa – patru colţuri cu patru situaţii diferite – un bloc terminat înainte de 90, unul terminat prin 2004, o fundaţie uitată de timp şi un loc viran pe care nu s-a mai apucat să se sape nici măcar fundaţia. În apropiere, blocul de la Peco-Sălaj e terminat prin 2000.

Pe Sebastian înspre 13 Sepetmbrie e şi acum o fundaţie abandonată. Blocurile de la Parcul Sebastian sînt finalizate înspre anii 2000, la fel ca unele de pe strada Petre Ispirescu şi 13 Septembrie. Pe colţul de stradă dintre 13 şi Sebastian, acolo unde e azi centrul comercial Prosper, trebuia să fie un bloc. Nu s-a mai construit. Locul a fost viran mult timp; pentru scurtă vreme, înainte de construirea Prosperului se făcuse acolo un părculeţ. Pe 13 Septembrie, blocul de la intersecţia cu Drumul Sării s-a terminat tîrziu, prin 2000; tot în zonă erau plănuite blocuri şi pe locul benzinăriei Fix Oil de azi.

Blocul CFR Marfă de pe strada Turda e şi el terminat prin anii 99-2000.

Chiar dacă destinaţia sa iniţială n-a fost de locuinţe, clădirea actualului Hotel Marriott a fost finalizată undeva prin 98!!

3 comments to Blocuri ceauşiste neterminate

 • FOARTE interesant! Am crescut urmarind finalizandu-se blocul cu shaormeria Dristor 😀
  Oricum imi place ideea rememorarii istoriei recente a Capitalei – pe care, culmea, tindem s-o neglijam!

  “fostul Văcăreşti (actualul Mihai Vodă)” –> la inceput, am zis: Ce vrea sa spuna? Dupa aceea m-am dumirit: vezi ca fostul aliniament al Caii Vacaresti pana la Timpuri Noi este preluat de actualul bulevard Mircea-Voda. Mihai-Voda e o strada langa Vama Postei, mai prin centru 🙂

 • hm

  Am încurcat şi eu voievozii, ce să fac 🙂 Am corectat!
  Mi-am zis să-ncercăm să ne-aducem aminte cît mai avem proaspete amintirile. Mai ales că in anii 90 nici nu avem atît de multe fotografii pe cît am crede!

 • Freesys

  Un astfel de bloc aflat la intersectia Calea Vitan – Nucului a fost inaugurat aseara cu mare fast (gratare bautura manele scandal bataie) de catre tiganii pusi in posesie de catre Primaria Capitalei.Pe aceasta cale ma adresez autoritatilor sa ajute aceste cazuri sociale si cu inmatricularea gratuita a Mercedesurilor si Bmwurilor detinute (chiar daca acestea sunt furate din Irlanda si au o varsta respectabila) si totodata sa asigure pentru acestea locuri de parcare gratuite in jurul blocului. Aceasta investitie a primariei m-a facut sa fiu mandru ca in vremuri de criza am reusit sa imi achit toate taxele si impozitele datorate bugetelor de stat si totodata ma face sa sper ca intr-o buna zi voi avea si eu casa mea.
  Imi este foarte clar ca anul fiscal 2011 va fi unul bulgaresc !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>