despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Ce era înainte acolo II

E vremea să ne ocupăm iar de clădirile apărute după ’90 – şi să ne-aducem aminte ce era înainte acolo.

Data trecută am vorbit de Sofitel, şi am descoperit cu acea ocazie şi o şosea uitată spre Mogoşoaia.

Azi o să mergem – mai întîi – în Piaţa Aviatorilor:

Aşa arată azi, văzută de sus, prin Bing Maps. Cea mai mare clădire de aici e aşa-numitul bloc Connex, ridicat prin 2003-2004. Ce era înainte acolo? Nimic, un spaţiu verde gol, pe care imediat după ’89 a funcţionat o terasă.

Pe vederea aeriană clădirile sînt numerotate în ordinea construirii lor. Aşadar, cu 1 este Hotelul Helveţia, ridicat prin ’92-’93, cu 2 e clădirea unei bănci – al cărei nume îmi scapă, ridicată prin ’93-’94, cu 3 e sediul Alpha Bank, ridicat la-nceputul anilor 2000, cu 4 e blocul Connex (urît mai e!), iar cu 5 e clădirea Petrom, ridicată tot în 2003-2004, pe locul unde se afla fosta alimentară de la Televiziune. Alimentara de la Televiziune era o clădire joasă, ridicată imediat după construirea sediului Televiziunii Române; alimentara avea o cofetărie şi un băruleţ de zi. A fost demolată în 2003.

Din cîte ţin minte, Hotelul Helveţia şi banca obscură au fost construite pe locuri libere de alte clădiri, dar s-ar putea să mă-nşel. Clădirea Alpha Bank a luat locul unei vile vechi.

Tot pe vederea aeriană remarcaţi şi felul în care Piaţa Aviatorilor era configurată pentru trafic înainte de 93-94: practic, prin tot cercul acela roşu-transparent se putea circula liber. Insula din mijloc – cea cu monumentul Crucea Mileniului (sau biscuitele, sau coliva lu’ Stalin) a fost construită pentru a ajuta sensul giratoriu.

….

Următoarea oprire e pe Calea Victoriei: unde între clădirea CEC (Cecul Mare, cum îi zicem) şi Magazinul Victoria era, înainte de construirea clădirii Bancorex un scuar frumos. Scuarul îl ţin minte, dar nu mai ţin minte ce era înainte de scuar – şi anume fostul Hotel Lafayette sau Hotelul Francez, demolat din cauza şubrezirii survenite cutremurului din ’77 (mai multe a scris Raiden, la care am găsit şi o poză cu hotelul).

Iertaţi-mă dacă recunosc că-mi place clădirea defunctei bănci Bancorex; nu ştiu de ce – poate pentru că ştiu că se putea construi acolo ceva mult, mult mai urît!

Clădirea Bancorex s-a ridicat prin ’95-’97. Are şi site.

….

La final ne ocupăm de clădirea de birouri de la Armenească – ştiţi, cea din care o parte a ars anul trecut. E ridicată la intersecţia străzii Armand Călinescu cu bulevardul Carol I, în diagonală de fostul Hotel Modern. Ce era înainte acolo? Nimic. Ce era totuşi acolo, înainte de a nu fi nimic? Asta e intersant de văzut:

Strada Armand Călinescu este o stradă nouă, tăiată de comunişti în anii 80: prelungeşte strada Paleologu dincolo de intersecţia cu Moşilor, taie Republicii (adică Carol I) şi, urmînd oarecum o parte din cursul vechii străzi Italiană ajunge pînă la locul unde se-ntîlnesc Batiştei cu Vasile Lascăr.

S-au demolat – la tăierea străzii Armand Călinescu – clădiri dintre Moşilor şi Republicii, clădiri dintre Biserica Armenească şi strada Italiană. Pe locul unde s-a ridicat blocul de birouri actual era (ţin bine minte?) o baie publică şi o bibliotecă.

Deşi harta de mai sus (din 1973) nu o arată clar, tramvaiele circulau pe strada Speranţei (la ducere) şi pe Vasile Lascăr (sau Galaţi, cum îi zicea atunci străzii, la întoarcere), ajungeau în Piaţa Rosetti şi apoi o luau pe Hristo Botev; după ’80 traseul a fost modificat pe noua stradă Armand Călinescu şi-apoi pe Paleologu. Azi nu mai merg tramvaie pe strada Paleologu; şi cred că ultima data au mers prin’ 93-’94!

Clădirea de birouri de pe Armenească a fost începută prin ’97-’98 şi terminată prin 2006.

9 comments to Ce era înainte acolo II

 • Hai ca faza cu str. Armand Calinescu nu o stiam! Foarte tare.

  Imobilul Connex (Vodafone) se mai numeste in popor “Borcanul Vesel” si sunt surprins ca nu iti place si in schimb agreezi fostul Bancorex, care e ceva de cosmar. Ma rog, viziunea difera de la om la om 🙂

  Trebuie neaparat sa facem schimb de harti, sa le scanam cumva. Eu o am pe aia din 1963, cu 10 ani inainte de harta ta.

 • hm

  Asta e! Îmi place Bancorexul, my guilty pleasure…

  Ştii care e partea interesantă cu hărţile? Asta pe care o folosesc eu am găsit-o demult pe net. Era salvată ca ‘Harta Bucureşti – 1973’. Este însă identică cu o harta din Ghidul Străzilor apărut în 1964 la Editura Stadion (ghid şi hartă pe care le am, harta e foarte ruptă, citită şi răs-citită).
  Tu ai o hartă din 1963. Cine a scos-o? E tare ciudat să apară planuri ale oraşului la o aşa mică distanţă.
  Oricum după 1983 (cu Ghidul traseelor ITB) nu a mai ieşit nici un plan detaliat al oraşului.
  O să-ţi trimit aşa-zisa hartă din 1973 pe mail. E un jpeg destul de clar.

 • In scuar era o cladire de caramida rosie, aparenta. Dar nu mai stiu la ce servea.

 • gogu

  In fosta Piata Aviatorilor, la intrarea in Parcul Herastrau, pana prin anii 60 a fost statuia lui Stalin, demolata intr-o noapte, spre fiorul sau placerea unora.
  Pe latura de N-E exista si acum un bloc numit “al rusilor”. Blocul exista si acum, dar nu cunosc destinatia. Langa aceasta cladire, catre B-dul Primaverii era un parculet frumusel, de curand – cred eu – intrat in atentia “marilor investitori strategici si dezvoltatori imobiliari” interesati, impreuna cu administratiile locale de binele locuitorilor. Asa ca, daca esti nevoit,sau neinspirat sa treci prin zona ve+i da de noroiul sau de praful specific santierelor de edificare a capitalismului in patria noastra.
  Tot in aceasta piata, pana in 1988, cu ocazia lui 23 August, se organizau defilari.
  In rest, un loc placut, linistit, agreabil.
  Aveti dreptate cu aceste cladiri, cu specificarea ca la Alimentara de la Televiziune se gaseau, uneori produse mai rare, iar la baruletul cofetarieie era locul unde se mai intalneau si fii si chiar fiica stiti voi cui..
  Despre celelalte locuri sa-i citim pe cei care pot fi considerati “bastinasi”.

 • hm

  @gogu: Blocul ruşilor este destinat angajaţilor ambasadei ruse. Ţin minte cum, în fiecare luni dimineaţa un cîrd de ruşi mergea la statuia lui Lenin şi punea flori.
  Defilările alea erau un lucru îngrozitor pentru oamenii care erau nevoiţi să participe la ele. Se devia circulaţia pentru zile-n şir, pentru construirea tribunei oficiale şi pentru repetiţii.

 • Blocul ruşilor este cunoscut mult mai bine sub numele de Imobilul Bazaltin, clădire cu multiple funcţii, desenată de marele arhitect Marcel Iancu pentru societatea cu acelaşi nume pe la 1935.

 • Doru M.

  Are cineva o harta digitalizata a Bucurestiului dinainte de demolariloe anilor 80?

  Mai sus se face referinta la o harta din 1973, si la alta din 1963. In ce format/de unde ar fi disponibile pe Internet? Sau la o librarie in Bucuresti, unde voi fi in Septembrie?

  Harta Bucurestiului interbelic publicata de D-l Alex Galmeanu in “Muzeul de Fotografie” este de o calitate exceptionala. O harta din 1973 ar arata situatia orasului la un moment critic, cand unele schimbari, cum ar fi Magistrala Nord-Sud au fost complectate, dar inaintea marile demolari din anii 80.

  Multumiri anticipate!

 • hm

  Doru, uite aici:
  http://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=19&t=1614
  ai acolo strînse cam toate hărţile disponibile pe internet.

 • Doru M.

  D-le “hm”, va multumesc pentru raspunsul prompt si pentru comoara de harti pe care mi-ati deschis-o! Sunt acum pe cele din 1947 si 1973; voi trece cu atentie peste toate.

  Bineinteles, multumiri si D-lui Rosetti care a publicat toate aceste harti atat de interesante. Multa munca…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>