despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Bucureşteni la drum

Bucureştenii – atunci cînd au chef să se vînture – n-au unde să meargă, decît la munte, la mare, sau (poate) la ţară. Aşa că vara bucureştenii se-nghesuie-nspre Litoral şi iarna-nspre Valea Prahovei.

De ce nu iau, bre, trenul? – văd că se-ntreabă unii. Pentru că nu-i aşa de simplu să mergi cu trenul.

Un bucureştean trebuie, întîi de toate, să ajungă la Gară. Asta nu-i uşor; Gara nu are legături expres cu restul oraşului. Da; e legată direct de cele mai multe cartiere, dar e greu să ajungi sigur – altfel decît cu metroul. De exemplu, stai în Colentina: autobuze ca 182 şi 282 te duc la gară, dar nu direct: întîi deservesc Teiul, Floreasca, Dorobanţiul, Unu-Maiul şi de-abia apoi ajung şi la Gară. Dacă stai – alt exemplu – în Vitan, ai autobuzul 123; care, orice-ai zice, te duce la Gară pe cel mai scurt drum – dar drumul ăsta cel mai scurt trece prin trei dintre cele mai aglomerate zone ale Bucureştiului: Bulevardul Unirii, Piaţa Unirii şi Splaiul Independenţei.

Sînt şi cartiere care nu au legătură directă cu Gara (trebuie să schimbi măcar o dată) – cum e Rahova.

Vreau să spun că drumul pînă la Gară e nesigur: poate dura, la fel de bine, juma’ de oră sau o oră-jumate. Şi nu e doar nesigur – e şi incomod. Cînd pleci undeva, ai bagaje: ce dacă bagajele tale sînt două genţi frigorifice cu mici şi bere! – sint bagajele tale şi e dreptul tău să călătoreşti comod, oriunde.

Drumul cu trenul – în sine – e plin de neprevăzut. Magistralele feroviare către munte şi mare sînt, de ani şi ani, în reabilitare: asta-nseamnă că poţi ajunge la Constanţa şi în cinci ore, dacă ai ghinion. Trenul nu e de încredere nici măcar în condiţiile care fac deplasarea pe şosea riscantă: cînd plouă se acoperă şinele cu bolovani şi pietriş, cînd e caniculă, se dilată şinele, cînd e zăpadă şi ger, îngheaţă macazele…

Încă un argument împotriva trenului e şi faptul că la destinaţie ai mult de mers pe jos cu bagajele: staţiunile de pe Valea Prahovei, bunăoară, s-au extins enorm; ca s-ajungi la o pensiune din capătul Buşteniului, mergi juma’ de oră pe jos? Mergi! Şi nu vrei asta. Ce să mai zici de Bran? Ai zice că poţi coborî-n Predeal, lua un microbuz-ceva şi s-ajungi acolo direct, pe la Pîrîul Rece – dar nu e aşa: trebuie să mergi cu trenul pînă-n Braşov, să iei un autobuz pînă-n ailaltă parte de oraş, şi să iei o rată care te duuuce, via Rîşnov, la Bran.

Aşa că mergem cu maşina – şi-n fiecare Sfîntă Duminecă sîntem subiect de ştiri: ambuteiaje, nervi, accidente. Mai enervant decît ambuteiajul e reportajul despre ambuteiaj. Niciodată nu ţi se oferă o informaţie folositoare. ‘Şoferii au stat în coloană mai multe zeci de minute‘ – ţi se zice. Se oferă veşnica variantă ocolitoare sugerată de Poliţie, şi atît.

MULŢI DINTRE NOI NU FOLOSIM VARIANTA OCOLITOARE PENTRU CĂ N-O CUNOAŞTEM ŞI N-AVEM ÎNCREDERE ÎNTR-UN DRUM NECUNOSCUT.

Cînd eşti cu familia nu te bagi pe DJ 116 B ca să ieşi în DN 33 C; ţii drumul cunoscut.

Ştiţi ce vreau eu să văd la televizor? Un reportaj cu varianta ocolitoare: prin ce localităţi trece, cum e şoseaua, dacă sînt pericole, dacă e bine semnalizată – chestii de-astea!

Ştiţi ce mai vreau eu să văd la televizor? Un reportaj cu două maşini care pleacă duminica din Braşov la Bucureşti, în acelaşi timp: una care merge pe DN1, şi alta care o ia pe Cheia-Măneciu-Vălenii de Munte. Care ajunge prima? Vreau să pot face comparaţii: cît fac dacă plec din Bran prin Rucăr? apoi, e mai bine s-o iau prin Piteşti sau e mai bine prin Tîrgovişte? Cît fac dacă plec din Sinaia prin Păduchiosu?

Sau – vara – cum pot merge la mare, trecînd Dunărea cu bacul la Călăraşi? Cît costă, cît durează, apoi cum e drumul prin Dobrogea – ştiţi, fleacuri de-astea…

ASTA AŞ VREA SĂ VĂD: ceva folositor.

2 comments to Bucureşteni la drum

  • Bine te-am recitit! Si eu ma situez de aceeasi parte a baricadei: prea mult senzational, prea putine lucruri utile prezentate de mass-media. Totusi, intre stirea despre nunta nu stiu carei pitzipoance cu nu stiu care “om de afaceri” si stirea despre cum s-au mai injurat politicienii, nu mai incape si ceva cu adevarat folositor pentru privitorul la TV, de exemplu.

  • hm

    Păi aşa e! Dar veşnica ştire cu aglomeraţia de pe DN1 cu care-ncep jurnalele de duminică e deja o non-ştire, nu ştiu cum să zic.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>