despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

blocurile de pe Londra

Acum mai bine de 90 de ani s-au construit blocurile astea de pe strada Londra, de la numerele 16…20:

90 de ani! … e ceva! Sunt monument istoric de clasa B; dar la risc seismic… sînt de clasa-ntîi, din păcate. Aveau și bulină – dar probabil că… îngreuna prea mult zidul, așa c-a fost dată jos. Da-s frumoase. Și triste, totodată.

De admirat mai pe-ndelete acum, că vegetația-i încă adormită.

11 comments to blocurile de pe Londra

 • Ando

  Chiar, am văzut şi eu că a dispărut bulina roşie !
  Aş fi curios să aflu şi cum sunt apartamentele din blocurile de aici, în interior.Asta pentru că am avut deziluzia să intru în câteva apartamente din clădiri făţoase, situate în cartiere ”bune”(Cotroceni, Vatra Luminoasă)şi am dat de nişte interioare meschine ca suprafete, cu scări înguste, prost împărţite.
  Partea de peste stradă e foarte plăcută (dpdv clădiri) dar acum, pe colţul Londra cu Washington se ridică un bloc destul de masiv…

  • Ionescu Marian-Valentin

   cunosc niste colegi de lucrari,frati gemeni,ce locuiesc pe strada Londra nr. 20 in acest bloc construit in 1927,la ultimul etaj adica 5,fara lift deci….🧐🧐🧐(0784714060)

 • hm

  nici eu nu știu cum arată înăuntru. Nu garantez că-s suprafețe generoase.

 • Cristian Ioan

  Formidabil!
  felicitari pentru documetare – dupa prezentarea generala cartierului cu nume de capitale, iata acum o pozare (nu si descriere) completa si sistematica!
  Consolidarea este dificila, oricum trebuia facuta de mult.
  S-ar putea sa fie prea costistoare, deci nejustificata daca sunt monumente istorice doasr de catgoria B. Solutia rezonabila a r fi demolarea si costruirea a “ceva” care la exterior sa semne bine, dar atat! Materiale si tehnologii de constructie moderne, o impartire mai buna in interior, includerea de izolatei care sa nu se vada strident pe dinafara – eventual si sitem de AC centralizat! La blocurile si casele deja existente, fiecare isi pune la fereastra climatizor de care vrea si de care poate, aspectul generla este neplacut, dar la un monument istoric, este de-a dreptul hidos!
  Interioare meschine? Posibil, unele zone erau si in urma cu 90 de ani foarte cautate, deci metrul patrat era scump!
  Bukina care dispare? Daca locatarii, cei ce sunt acolo majoritatea timpului, nu se tem de urmatorul seism de Vrancea, ce rost are bulina, pentru trecatori!?

 • hm

  sunt construcții ridicate îndeobște prin antreprize ca cea de “locuințe eftine”, nu-s proiectate să aibă mare spațiu.

 • Alex

  @Ando
  Au existat de-a lungul istoriei bucurestiului, multe asa-zise cartiere pentru protipendada, amintite si analizate in de-amanunt…aici !
  In ceea ce priveste casele din zona strazilor “tari si capitale”, as avea cateva comentarii, din postura unui om, care a lucrat mult in imobiliare si a vazut la inceput de ’90…cam tot ce se putea vedea, inca nealterat de modificari…”cocalare”:
  – o parte dintre ele, cum se intra pe Str. Andrei Muresanul dinspre Piata Dorobanti, au apartinut Bancii Nationale a Romaniei; matusa mea fost sefa a TRezoreriei, inainte de razboi, primise un ap. chiar in prima vila cum intri pe strada, imediat dupa fostul centru de Paine…In vila respectiva, existau doar sase apartamente, cate doua pe etaj, compuse din trei camere, bucatarie doua bai si balcon “frantuzesc” ! Spatiul (pe care cu greu reusise sa-l pastreze)..dupa aparitia IAL..era de cca. o suta m2, parchet de stejar (taiat din rondele), cada ingropata, pardoseli de marmura de Ruschita, etc. Peste ani a trebuit sa imparta apartamentul cu Dl. Sergiu Cunescu, fost functionar ONU si…ruda indepartata ! Undeva imediat, pe partea dreapta, la inceputul anilor ’70 se putea observa celebra Lancia Beta portocalie, apartinand D.lui Ilie Nastase, parcata frecvent pe trotuar. Nu stiu sincer daca locuia acolo, ori venea in vizita la cineva ! In anii ’70 inca mai ramasesera in casele lor, multi functionari superiori, din perioada interbelica, nu neaparat insa in ..spatii generoase ! Toata zona aceea este un amalgam de case/vile aparent similare, in realitate extrem de diversificate ca si spatiu de locuit, avand in vedere ca, incet-incet dupa razboi, au inceput sa se faca modificari interioare…pentru a “baga” chiriasii statului ! Adevarat ca acolo (ex. Strada Roma) au fost si foarte multe vile apartinand “legionarilor”…ce ulterior au fost re-amenajate si date in chirie, in special celor cu “grade pe maieu”…Case cu arhitectura superba se gaseau mai pe toate acele strazi, concepute indeobsete si personalizate, la comanda clientului..prin anii ’30 ! Erau astfel cunoscute casele A.Blank, cu lift interior din garaj pana la et 3 (!)…cca. 600 mp in total, casa fiicei lui Mociornita, etc. In egala masura vis-a-vis de fostul magazin Bitolia (Alimentara) se afla si cateva bloculete de trei etaje ce au apartinut Centrului Roman de Statistica…spatii mici, echivalentul astazi a unui confort 2…Ulterior in anii ’80..nu prea mai locuia nimeni acolo “fara voie de la stapanire”..cartierul s-a umplut de Dacii cu 1B XXX iar atmosfera cat de cat boema..s-a stricat !

 • hm

  mulțam!
  să amintim și unde s-a mai discutat!
  http://www.simplybucharest.ro/?p=19880

  și că discuția poate continua!

 • Ando

  @Alex:Excelent! Ştiam eu că tu o să ne aduci aceste detalii mai puţin cunoscute.Mulţumim şi te mai aşteptăm.

  http://www.instantstreetview.com/@44.460142,26.093541,-81.79h,3.38p,0z

 • Freesys

  Ilie Nastase locuieste si astazi pe Andrei Muresanul Nr 8.

 • Alex

  @Ando
  Ma bucur ca mi-am mai adus aminte cate ceva..oricand cu placere !
  @ Freesys
  Multumesc pentru confirmare !

 • vn

  Fascinanta zona, e una din preferatele mele cartiere din Bucuresti. Interesanti si locatarii. Rezursa locatefamily.com arata numele lor – printre care se gasesc nume mondene, nume boieresti, nume apartinad elitei inainte de 89… Unele case, enorme, sunt cazute in desuetudine, inca locuite de “nostalgici” … din cand in cand se mai vede in curtile lor cate o Dacie “de export” abandonata … Inca mai exista restaruantul “Select”, poate ultimul loc unde infloreste gastronomia elitei anilor 70 si 80 … Si e zona in care arhictecura vilelor din perioada 1930-48 se gaseste poate la apogeu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>