despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Avânt şi… nostalgie

scris de Ando

Scurtă istorie. In 1966, apare pe piaţa românească a băuturilor răcoritoare Pepsi-Cola. Iniţial importată, dar începând din mai 1967, produsă la Ovidiu-Constanţa:

Lansată sub sloganul “Avînt şi energie “, licoarea capitalistă avea să intre repede în preferinţele românilor dar, din păcate, după câţiva ani, devenea (ca multe altele) un produs de “elită”, aproape imposibil de găsit în afara barurilor sau a localurilor de lux.

Chiar şi aici apăreau… probleme 🙂

După 1989, cu băuturile răcoritoare… ne-am scos. Şi, uite aşa, am ajuns în 2016 când se împlinesc deci, cinci decenii de Pepsi-Cola în România. O cifră rotundă şi, mai ales dacă ne amintim că startul s-a dat în plin  comunism, era firesc ca cei de la Pepsi să puncteze publicitar evenimentul.

Cam cum au gândit advertiserii noştri să ilustreze semicentenarul Pepsi ? Ca aici:

Mă limitez la a spune că eu, unul, nu înţeleg mesajul. Probabil că vârsta nu iartă şi am rămas cu nostalgia vechiului slogan.

10 comments to Avânt şi… nostalgie

 • hm

  nici mie nu-mi place campania contemporană.
  E, poate, pe “target” la segmentul de vîrstă tînăr și consumator de carbogazoase, dar nu atrage nicidecum mușterii nostalgici.
  Ca să nu mai zic de ce se laudă Pepsi că era sufletul petrecerilor din anul ‘987… an în care Pepsi se găsea mai greu decît cașcavalul ori salamul de Sibiu.

 • Dan

  Dace e cineva curios sa afle cate ceva despre presedintele Pepsi mentionat mai sus: http://www.legacy.com/obituaries/thehour/obituary.aspx?pid=171710127

 • hm

  era vremea cînd Pepsi și Coca-cola se băteau pe teritorii, mi-aduce aminte de demețialul “1, 2, 3” al lui Billy Wilder.

  http://www.imdb.com/media/rm3972512512/tt0055256?ref_=ttmd_md_pv#

 • C.D.Mocanu

  Cam tot pe atunci se punea în funcţiune şi secţia “Pepsi” de la Întreprindere agroindustrială “30 Decembrie” din comuna cu acelaşi nume, lipită de Bucureşti. Azi se numeşte “1 Decembrie”. Complexul agroindustrial a dispărut. Aproviziona, în principal, Gospodăria de partid dar livra cantităţi importante şi pentru comerţ, mai ales vara.

 • Eu n-am inteles deloc imbecilitatea de marketing a celor de la Pepsi imediat dupa ’90. Au ratat complet startul pe care-l aveau deja in picioare nefacand nimic. A trebuit sa intre tare Coca Cola pe piata pentru ca mult prea tarziu sa se trezeasca. Pacat. De cand am putut face comparatia mi-a placut intotdeauna mai mult gustul Pepsi desi e clar ca l-au stricat (spalacit, dulcit etc) fata de anii in care am facut cunostinta cu aceasta bautura.

 • In ce priveste reclama, probabil ca e facuta tot de aia care le fac pe cele ale alora de la Dero sau Ariel …

 • hm

  ce bune erau produsele de „30 Decembrie”, atunci cînd dădeai de ele prin Gostaturi!
  De fapt, în ultimii ani în care Pepsi se mai „dădea”, băutura se găsea prin gostaturi și aprozare, odată pe săptămînă.

  Am, așa, impresia că Pepsi nici nu mai era în România la-nceputul lui 90, în calitate de companie. De-abia prin 94-95 a reușit să revină în atenția oamenilor – „Nu mă-nnebuni, nea Nicu?” -, dar din 92 Coca-Cola furase inima românilor.

 • Ando

  @adrian:Intr-adevăr o eroare uriaşă de strategie.Cel mai avizat răspuns îl dă chiar unul dintre “greii” Pepsi după 1990, în România

  http://www.wall-street.ro/articol/Companii/81826/Interviu-Cum-a-ajuns-Pepsi-in-Romania.html

  Şi totuşi,îmi aduc aminte că în anii de debut,erau mulţi cărora nu le plăcea gustul de cola.Şi vorbesc chiar de prieteni şi colegi de vîrsta mea…”are gust de medicament” ziceau ei.O perioadă s-a adus şi Coca-Cola din Bulgaria.Sticlele erau inscripţionate în bulgară.Prima oară, am băut Coca-Cola la o cofetărie de lângă fostul cinema Luceafărul-actualul Pro.
  Mai târziu, combinaţia mea preferată devenise rom+pepsi.

 • @Ando, cred ca prima data produsele Coca Cola au venit din Turcia. Imi amintesc vara lui ’91 cand pe litoral incepusera sa apara deja Sprite si Coca Cola. Scump, evident. Deja prin ’93 sau ’94 mai faceam un ban ca student impreuna cu niste colegi, gasind diverse carciumi sau buticuri carora sa le lipim autocolante cu Coca Cola pe perimetrul vitrinelor :))

 • Ando

  @adrian:Am uitat să precizez perioada când am zis “anii de debut”…mă refeream la anii 1966-67.
  Revenind la reclama actuală în discuţie:eu unul o consider total nereuşită (ca să mă exprim elegant).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>