despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

e nașpa – vin alegerile

… e nașpa – la fel ca odinioară, la fel ca-ntotdeauna, cetățeanul onest va șade-n fața secției de vot întrebîndu-se: eu cu cine votez?

Să fim cinstiți: nici acum patru ani, nici acum opt ani, nici acum doișpe ani, nici acum șaișpe ani cetățeanul nu știa – din timp! – cui să dea votul.

Cum ar veni: șezi mata blînd, că noi – partidele – ne ocupăm să găsim un om bun: o să afli cine, la momentul potrivit.

Omul, însă, ar vrea să știe din timp cine intră-n luptă pentru conducerea Orașului. Ar vrea să probăluiască candidatul, să vadă dacă merită, să vadă dacă știe și poate.

Nu-i așa: omul află c-o lună-nainte de alegeri pe cine-ar trebui să voteze: mare jignire.

Nu-i bine: dar așa e, așa a fost mereu.

Zbaterea internă de partid este între oameni care ar vrea disperați să fie primari – dar nu pot, fiindcă-s deja mînjiți -, și oameni care, la fel de disperați, vor funcția – dar n-au nici nume, nici charismă; n-aduc nimic. Și, uneori, partidul pune drept candidat pe cineva care nici nu-și dorește asta – ca un soi de pedeapsă.

Niciun sondaj nu dă vreun favorit. Bucureșteanul e sătul de oamenii aduși de partide dar – în același timp – nu se-ndură să se dea pe mîna unui necunoscut fără sprijin politic tradițional; iar bucureșteanul de lîngă noi n-a auzit în viața lui de Nicușor Dan.

Bucureșteanul încă mai speră să apară altul, și să candideze. Speră – și-i e frică, în același timp. Bucureșteanul știe că omul politic va fi o jivină; dar știe că omul politic e previzibil. Bucureșteanul nu cunoaște pe acel altul, care-ar putea ajunge primar; bucureșteanul are la fel de puțină încredere în independent ca în omul partidului. Bucureșteanul a văzut că tehnocratul – că cel venit din afară – e la fel de rupt de viață și de agenda socială și că-l privește, pe el – pe cetățean – cu aceeași superioritate ca și politicianul.

18 comments to e nașpa – vin alegerile

 • Ando

  Cam aşa e: nu benzineşte, nu scînteieşte…situaţia e albastră spre nasol !

 • Nu s-a obosit nimeni să vină cu un plan pentru Bucureşti, pentru că toţi credeau că Oprică mai pleacă de la primărie doar între 4 scânduri, ştiut fiind numărul mare de pensionari prezenţi la vot. Când a picat doctoraşu’… au început timid campaniile altora – Nicuşor Dan, Buşoi… Problema mare e că partidele mari (PSD şi PNL/PDL) nu şi-au anunţat încă candidaţii (scuzaţi cacofonia) şi nici nu prea au pe cine pune. Firea precis ar fi votată de participanţii la mitingul pentru Haznaua 3, dar nu ştiu dacă e suficient. Însă şi pe Băse îl regretă mulţi, aşa că dacă intră în cursă are şanse măricele.
  Sistemul de vot oricum e făcut de aşa natură încât să favorizeze primarii funcţie şi pe cei ai partidelor mari, eventual cu trecut comunist şi/sau afinitate la pensionari şi administratori de bloc (cum a fost Oprescu; la noi deja 3/4 din bloc propovăduia cuvântul lui oprescu către vecini că ,,ne face blocu’ dacă iese primar”, degeaba încercam eu să combat cu legea-n mână că asta e traba primarului de sector, nu a celui general. Păi vin eu la 23 ani să le spun lor de 70 cine e bun de primar?! Asta e obrăznicie!). Voturile celor cu ceva materie cenuşie se vor împărţi printre Nicuşor Dan şi alţii ca el. Într-o societate cu adevărat democratică am fi avut 2 tururi de scrutin, care poate ar fi scos din joc personajele precum Oprescu.

  În Bucureşti, cf. INS, în 2015 erau 409.000 persoane peste 60 ani. Ăştia sunt votanţii lui Oprescu. A avut 432.500 voturi în 2012, adică ăştia plus cei cu 8 clase, dar cu pretenţii de mari intelectuali. Şi în 2008 cam tot numărul ăsta de votanţi l-a avut.

  După Videanu am crezut că mai rău nu se poate. A venit Oprică şi mi-a dovedit contrariul. Acum iar zic că nu se poate mai rău. Şi tare îmi e că mă înşel 🙁

 • hm

  nu se oboseau nici înainte să vină cu planuri, (și) de aia Dr. Haos a rupt gura tîrgului cu brambureala suspendată.

  Nici N. Dan n-are cine știe ce plan.

 • Ando

  Dr2005: Păi,Orban e deja cert anunţat pentru primăria mare.Şi nu e un oarecare.

 • Alex

  1. “Daca votul nostru ar conta, atunci nu s-ar mai tine alegerile” – Mark Twain !
  2. “Puterea se ia cu stanga si se tine cu dreapta”
  3. “Nu ma intereseaza cine voteaza..ci cel ce numara voturile”…Generalissimul..IVS
  4. “Un politician onest este acela care..fiind o data cumparat..ramane loial clientilor sai ” Lege a lui Murphy !
  5. “Politica e o curva…dar eu sunt pestele ei” N.Titulescu..preluare

 • Cristian Ioan

  Tare as vrea sa nu fiu pessimist, insa pare imposibil!
  De exemplu, nu doar pensionarii si cei cu maxim 4 clase voteaza cu Doktor Haos si cu madam Fierea, chiar si Cornel este impotriva matematicianului!
  Nu stiam ca zicala cu voturile apartine lui Iosif Visarionovici, am aflat-o de la Bombo!
  pesimismul meu este pe liia “După Videanu am crezut că mai rău nu se poate. A venit Oprică şi mi-a dovedit contrariul” – da, cred ca sub conducerea prolificei senatoare Gabriela, o sa jungem s-al regretam pe Dr. Oetker!!!

 • hm

  E foarte simplu să blamezi bătrânii, pensionarii și pe cei saraci cu duhul pe alegerea lui Oprescu.
  Eu cunosc oameni tineri, activi, netâmpiți, care l-au votat, la fel cum mulți pensionari care nu l-au votat!

  Recomand, după alegeri, ca fiecare dintre noi să citească procesele verbale publice ale secției de votare la care este arondat… S-ar putea să fie uimit.

  Despre alegeri, pe N. Dan nu-l plac, căci nu-mi plac ageamii.

 • Crisrtian Ioan

  Obiectia mea nu era “ca nu il placi pe Nicusor”, ci formulate mai pe larg, ca din moment ce esti impotriva sansei ca un matematician, om tinar, intgeru si capabil, sa ajunga la Primarie, in mod automat netezesti calea madamei Fierea catre aceasta functie!!!
  Esti sigur ca asta doresti?

 • hm

  Cîți copii are Nicușor? … doamna Firea e Mamă!

  din fericire doamna Firea se pare că nu o să candideze, dar încă nu suntem siguri de asta și nici de faptul că viitorul candidat P.S.D. va fi mai de Doamne-ajută.

 • PaulIP

  @hm: nu iau nimanui apararea, dar ce anume conteaza daca “madam” Firea e mama?! Sunt atatea mame-jigodii (scuzati expresia!), fara caracter sau pur si simplu care nu se intereseaza de cel (cei) caruia (carora) ii (le-a) dat viata… Personal, o “iubesc” pe Firea la fel ca tot postul A3… adica deloc! Dar asta nu “importa” in contextul dat!
  N. Dan, ca sa isi faca debutul in urbea asta, ar putea fi pus primar de sector, si abia apoi sa treaca la nivelul urmator, daca se dovedeste a fi in adevar integru si capabil.
  @DR2005:
  “Într-o societate cu adevărat democratică am fi avut 2 tururi de scrutin, care poate ar fi scos din joc personajele precum Oprescu.”

  Bine zis: “intr-o societate cu adevarat democratica“. La noi, aflati la ani-lumina de un sist. democr. get-beget, alegerile intr-un tur sunt ce ne trebuie… Un tur in plus = libertatea de a face manarii mai multe inainte de acesta… Evident, nici intr-un sg. tur nu vor disparea “aranjamentele”, dar cred ca macar scad…

 • Dan

  In cealalta tara in care am stat, alegerile sunt uninominale intr-un singur tur pentru tot ce e de ales. Diferenta e in sistemul de vot; nu pui stampila ci pui un numar (1, 2 etc) langa candidatul sau candidatii favoriti. Gen il vreau pe asta deputat dar daca nu, merge si asta, sau asta, sau asta… etc, in ordine. Sigur, buletinele ajung sa se numere de vreo 5-6 ori pana sa se determine castigatorul; noroc ca au circumscriptii mici, cu maxim cateva sute de votanti. Cum ar arata la noi? Voturi anulate gramada (acelasi numar la 2 candidati)? Injurii in usa sectiei pe motiv de… (hm) analfabetism?

 • Cristian Ioan

  @PaulIP, nu-i mai spune lui Cornel ca o detesti pe Mama Firea, ca se supara!
  Lui nu ii plac metematicienii, ci senatorii pedesere cu copii multi, si analfabeti.

  “Nicusor Dan ar trebui sa isi faca debutul ca primar de sector” – pare perfect logic, asa ar fi intr-o tara normal, insa in democratia ORIGINALA a lui ion ilici nu prea avem de-a face cu logica!
  In toti cei 26 de ani de la Revolutei, ati vazut vre-un caz in care un fost primar de sector sa candideze la Capitala?! Nu sa castige, macar sa candideze!

 • hm

  Eu am văzut! Vanghelie!

 • Stai aşa, să înţeleg şi eu… Firea e bună de primar pentru că are copii? Păi şi Nicolae Ceauşescu avea copii. Şi asta nu i-a folosit la nimic când a sfârşit împuşcat de Crăciun în ’89.
  E drept, ,,think of the children” e un mod de a ajunge la inima electoratului ( https://en.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children#Debate_tactic ) şi e invocat mereu pentru orice. Are succes la electoratul mai slab de înger. Plus că, fiind de la PSD, doamna Firea are la îndemână uriaşul aparat de propagandă moştenit de la PCR. Asta înseamnă administratori de bloc, lideri de sindicat, preoţi şi Antena 3 + RTV. Dacă mai adaugi şi un ,,think of the children” ai reţeta perfectă pentru a câştiga primăria. Vi-l mai aduceţi aminte pe Oprescu cu lacrimi în ochi? Păi faza aia i-a săltat cota electorală cu 25% pe puţin! După cum şi Băse făcuse o scenă din asta cu ani înainte şi i-a prins bine. Noroc că lui Oprescu i-a tăiat elanul dna. Laura Codruţa Koevesi (care nu are copii), altfel nu mai scăpam de el.

  Dpdv anatomic, un bărbat poate contribui la concepţia unui copil până la o vârstă destul de înaintată, deci nu e timpul pierdut pentru Nicuşor Dan, chiar dacă are 46 ani.

 • Si EBA e mama dar m-as cutremura sa aud ca vrea sa-si valorifice experienta de europarlamentar … ca sa deformez asa cuvantul “experienta” …

 • Cristian Ioan

  Pedesereul are imensul avantaj al “uriaşul aparat de propagandă moştenit de la PCR”, daca in loc de Fierea a bagat la inaintare pe actorul Mircea Diaconu, nu va fi nevoie de multe effort ca sa castige, nici nu este nevoie sa faca mari promisiuni electorale!

  Apropo de promisiuni, ati vazut vre-un candidat care sa se gandeasca la SPITALE?!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>