despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

nimic nou…

… nimica nu-i nou sub soarele Bucurescilor – reiese din vechi ziare, reviste, cărți: ori de istorie, ori dintr-acelea care-nfățișează viața orașului nostru.

Citind și eu ceva vechi, de demult, m-am pomenit confuz; nu mai știam în ce an – în ce epocă – trăim. Cîte din cele scrise ne par actuale azi?

… mania plimbărilor, vizitele de dragul vizitelor, „coloanele oficiale” – ce-i nou?

Textul a apărut acum 93 de ani, în paginile periodicului Facla”, și a fost scris de N. D. Cocea. De ce scria așa, omul ăsta? De-aia; pen’că așa simțea; erau și-n vremea aceea oameni pentru care umilința de-a fi supuși era îngrozitoare.

După ani – mulți ani! – cînd ne-am descotorosit de regi, articolele lui N. D. Cocea au fost strînse-ntr-o cărticică publicată la Editura de Stat”…

Cîte vedeam că-s la fel, la distanță de veac. Apusul vieții neamțului” fusese la fel de sumbru și de împovărător pentru Țară ca și ultimii ani ai cizmarului”. Reginele – în comportament și ifose – n-aveau nimica diferit de chimista de renume mondial”. Fritz – urecheatul” – era la fel de caraghios ca și orișice demnitar bleg din zilele noastre.

Dar de peste tot – strigă mai ales umilința cetățeanului nevoit să trăiască supus…

Prefața culegerii e, desigur, plină de învățăminte politice și citate revoluționare cu care, azi, am putea fi-n dezacord; dar niciodată, nimeni, nu ar trebui să fie obligat să fie supus…

Găsiți Pamfletele antidinastice” pe Biblioteca Digitală a Bucureştilor.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>