despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

stați la coadă, candidații nu vă văd

Ca-n orice relație de durată, și-n aceea cu autoritățile ți se cere să-ți mai înnoiești jurămintele, cum se zice: așadar, m-am văzut de curînd nevoit să scot niște certificate fiscale care s-arate cît de conștiincios sînt cu plata taxelor locale. Și sînt – și-am și foile de hîrtie ștampilate care s-o arate.

Numai că.

Numai că, atunci cînd m-am dus la unul din sediile taxelor locale din Sectorul 4, am plecat cu foaia-n mînă, vesel, în trei minute.

A doua zi, cînd am repetat încercarea la sediul taxelor locale de care țin, ca locuitor al Sectorului 5, am luat hîrtia după trei ore.

Trei ore am stat, așteptînd să-mi vină rîndul.

Nu; doamnele de la ghișee nu erau nici mai proaste, nici mai mocăite, nici mai nepoliticoase decît omoloagele lor din cel’lalt sector: pur și simplu, în Sectorul 5 erau chemați, la mai puține sedii și ghișee, mai mulți cetățeni să-și descurce necazurile: cu firme de apartament, cu handicapuri, cu ajutoare sociale…

Am stat trei ore din viață – cunosc oameni care-au stat și șase! – la Taxe și Impozite” din cauză că cineva – sus; de sus – se cacă pe oameni.

N-am văzut, în fața oficiului unde erau zeci de persoane afară, în ploaie, nici un candidat la primăria sectorului 5. Nu l-am văzut pe Raețchi. Pe Rizea nu-l puteam vedea – pentru că a renunțat să candideze de cînd s-a văzut că între el și Vanghelie nu-i nici o diferență.

Oamenii din Sectorul 5 sînt nevoiți, de ani și ani de zile, să stea la cozi uriașe ca să-și rezolve treburile adminstrative locale.

Și de ani și ani de zile nu se schimbă nimic.

… candidații se plimbă și-și fac poze prin Ferentari și dau suveniruri prin piețe; dar candidații nu vin să vadă omul care petrece juma’ de zi din viață ca să-și scoată o hîrtie.

8 comments to stați la coadă, candidații nu vă văd

 • Dan

  Dada, la Uranus am pierdut si eu 30min din viata la coada aia pentru bonuri de ordine, fiind in final bagat “peste rand”… sa-mi platesc impozitu’ pe casa.

 • hm

  da, domnii de peste calea Rahovei nu țin de Națiunile Unite 🙂

  Sediul din Kogălniceanu – fiind în bloc șubred – s-a mutat în Uranus. În Kogă aveai vreo zece autobuze-troleibuze la îndemînă; în Uranus faci piciorul frumos.

  Partea bună e că poți plăti în continuare la orice CEC/Poștă numai pe baza CNP.

 • Cristian Ioan

  Cum sa nu imi fie dor de principiile “eticii si echitatii socialiste”!!!
  Adica, sa moara si capra vecinului.
  Am auzit si de la neavasta legenda aceasta “poți plăti în continuare la orice CEC/Poștă numai pe baza CNP”, dar o fi adevarata in sectorul 2, la mine in sectorul 3 categorix NU este!
  “trei ore” este cam ghinion, sigur ca se poate, insa eu am stat maxim doua ore, timp in care auzeam ce povesteau unii la coada “ieri nu a mers calculatorul” – deci au stat jumatate de zi degeaba!

  Cit despre afirmatia “cunosc oameni care-au stat și șase! – la „Taxe și Impozite” din cauză că cineva – sus; de sus – se cacă pe oameni.” ce pot sa spun decat asta cere lumea, asta i se ofera! A auzit cineva pe vre-un candidat la Primarai general sua de sector sa spuna nu ca se vor REDUCE taxele, ci ca vom putea sa le platim mai usor?!
  Se vede treba ca asta nu intereseza pe NIMENI,daca ar fi fost o tema de larg inetres public, sigur era adoptata in campania electorala!!!

 • hm

  cerere și ofertă, dar catindații se presupune că trebuie să bată sectorul măcar acum, în prag de alegeri, iar cozile astea sunt vizibile de la un kilometru!

 • Dan

  O adaugire – la Uranus daca nu ai vreo copie dupa ceva la dosar, trebuie sa te duci cred 1km pe jos pana la cel mai apropiat xerox (la Chirigiu). Injurii ce mi-au auzit urechile acolo la coada…

 • hm

  AU!!
  … la sectorul 4 mi-au facut doamnele copii dupa buletin, direct la ghiseu.

 • Dan

  Am aflat de unde a aparut problema cozilor – de la noul cod fiscal care stabileste cote diferentiate de impozit pentru cladirile rezidentiale, comerciale si mixte. Practic fiecare firma de apartament trebuie sa depuna un brat de acte (unele deja in arhivele primariei) pentru a putea plati impozitul. In cazul administratiilor locale care functionau deja “la cota de avarie” (gen sector 5, dar situatia e prezenta in multe locuri din tara), acest surplus de birocratie a dus la aberatiile pe care le-am vazut.

 • hm

  …și asta!!!!
  Dar – pînă pe 31 curent (de aici și aglomerația teribilă) sunt și dosarele pentru asistați, veterani șamd.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>