despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Amintirile voastre

Cînd am început să scriu aici m-am gîndit ce bine-ar fi să păstrăm, cumva, cît mai multe amintiri, povestiri şi detalii din oraşul nostru.

Mi-am adus aminte multe lucruri – însă am văzut, din comentariile, adăugirile şi întrebările voastre că am uitat la fel de multe. Asta e! – şi-mi dau seama că-mi aduc aminte de lucruri pe care le-am văzut, dar mai ales, de lucruri pe care le-am văzut în felul meu. Asta-nseamnă, fireşte, că ceea ce citiţi aici nu e adevărul istoric cel adevărat – nici n-are cum să fie; e doar adevărul pe care-l ştiu eu. Mai mult, nici măcar nu sînt un specialist – ci doar cineva interesat şi pasionat: de una, de alta… Cu toate astea, de-a-lungul timpului, mi-au scris oameni care vor să afle mai multe despre istoria unei străzi, despre vreo clădire, despre vreo întîmplare veche – şi am încercat să-i ajut; sau, dacă n-am avut cum, i-am îndrumat către cineva care s-ar pricepe.

Acum vreau ceva de la voi: mai ales de la voi, aceia care, ajunşi aici din întîmplare, căutînd cu totul altceva, aţi rămas, citind ce scriu eu. Voi ştiţi – poate! – mai multe lucruri decît mine. Voi aveţi amintiri cu alte locuri, cu alte străzi, cu alte cartiere. Vouă vă pasă de lucrurile astea: altfel n-aţi fi căutat ‘poze vechi cu strada tunari‘ sau mai ştiu eu ce pe Google…

Scrieţi, oameni buni!

Ştiu că n-aveţi timp, ştiu că sînt alte lucruri mai importante… dar scrieţi!

Amintirea voastră cu cartierul în care-aţi crescut e importantă! Amintirea voastră cu troleibuzul cu care mergeaţi în 1978 la liceu e importantă!

Scrieţi!

Şi publicaţi. E-atît de simplu să ţineţi un blog – şi daţi-mi de ştire despre locul în care scrieţi; o să dau vorba mai departe!

Sau trimiteţi articolul vostru aici. Îl public cu drag. Sau uitaţi-vă în dreapta, în blogroll: acolo sînt alţi oameni, pasionaţi, serioşi, care-ar putea fi interesaţi de amintirile voastre!

Căutaţi prin pozele de familie!

Chiar şi-o poză cu o pisică trecînd strada poate avea valoare istorică – dacă strada aia a fost rasă de Ceauşescu. Sau e de-ajuns ca să ne-aducem aminte de aerul vechi al oraşului, de cine ştie ce maşină dispărută, de vreun chioşc de ziare…

Nimic nu e de trecut cu vederea. Şi cineva se va bucura să citească amintirile voastre. Eu unul, cu siguranţă.

14 comments to Amintirile voastre

 • Frumoasa initiativa si sper ca ea sa fie urmata de cat mai multi. Parca la Dinescu am auzit o vorba ( sau versuri) care mi-a placut foarte mult: “cine naiba a mai vazut, viitor fara trecu?”.
  Cateodata, cad citesc unele blog-uri, sunt lovit de optimism si mi se pare ca lucrurile merg totusi intr-o directie buna. Cateodata…

 • Un îndemn care poate duce la apariţia unor mărunţişuri esenţiale pentru salvarea memoriei comune. Sunt sigur că există multe imagini şi amintiri care abia aşteaptă să fie publicate şi citite. Sper să se întoarcă mesajele de răspuns cât mai curând!

 • hm

  Cred că şi vouă vi s-a-ntîmplat: pe măsură ce scrieţi şi căutaţi noi subiecte vă daţi seama cît de multe sînt lucrurile pe care nu le ştiaţi.
  Eu unul am aflat într-un an, urmărindu-vă pe voi, lucruri grozave!

 • Un apel la memorie, insa sunt sceptic in ce priveste feedback-ul. Foarte greu se apuca cineva sa-si faca blog.

  In ce ma priveste, am mai reusit sa fac rost de niste poze personale cu niste locuri disparute. Lunile urmatoare vor fi interesante 🙂

 • hero(dot)com

  Eu zic ca are dreptate Raiden-greu face omul blogu’. Eu imi promit de vreo 6 luni ca o sa ma apuc de scris ai postat, dar nici pana acum nu m-am gandit cu ce sa incep :D. Bine, eu nu voi putea scrie despre Bucuresti, cred ca voi ati facut/faceti prea bine asta, ci de urbea natala, cu atata istorie si patrimoniu ramas cat mai are.Pe langa asta se gasesc foarte greu pe net fotografii mai vechi de ’90 si a face comparatii gen atunci si acum e nevoie de ceva vizite pe la arhive. Bucurestiul sta mult mai bine la capitolul fotografii de arhiva. In concluzie, voi ramane momentan la a scrie comentarii cu informatii pe care le cred cat de cat utile si cu speranta ca nu sunt deja stiute.
  Si pe final o sa te citez ,HM : “Eu unul am aflat într-un an, urmărindu-vă pe voi, lucruri grozave!” Credeam, pana acum un an cand am descoperit pe Rezistenti si imediat pe toti ceilalti, ca as cunoaste foarte bine Bucurestiul, dat fiind faptul ca l-am luat la pas cam 80-90% din el si am si o memorie de elefant a numelor strazilor (da, ma laud…), dar dupa numele actuale. Cu toate astea, am observat ca nu stiu aproape deloc sau credeam ca stiu istoria locurilor, chiar si a celor cunoscute. Asadar, tin acum la inceput de an sa va multumesc pentru ca scrieti si sa continuati a scrie pentru ca subiectele nu cred ca se vor epuiza prea curand…
  Cheers!

 • hm

  @Hero(dot)com: oricum, te aştept oricînd cu un guest post aici, pentru că ai multe de spus!

 • Eu nu prea am multe de zis. Dar un lucru zic – imi place Bucurestiul in latura sa de Micul Paris, nu de New York City. Scriu rar, ca nu prea ma da timpul afara din casa. Zic si eu de una, de alte, lucruri vechi, dar frumoase, despre Bucurestii de suflet. Noroc !

 • hm

  Noroc, frate biciclist bucureştean!

 • Cosmin

  Am descoperit blogul de curand, fata de altele este un new-entry in domeniu si pentru cei care nu stiu unde au fost Str. Ruica, Bd Victoria Socialismului si nici Spitalul Brancovenesc sau Hala Unirii dar mai ales nu stiu cine a fost Leontin Salajan. 🙂
  Sunt un “capitalist” cu pasiuni contrastante in privinta orasului, iubesc atat Bucurestiul simtit prin romanele lui Eugen Brabu (si hai sa zic si prin filmele lui Sergiu) dar am simtit o atractie puternica si fata de planurile de modernizare si sistematizare dictate de tov. Nicolae Ceusescu. Mai bine zis de utilitatea acestora,nu imi imaginez un Bucuresti dinamic fara Bd. Unirii sau fara un Stefan cel Mare larg si pot continua cu exemple.
  As putea scrie despre evolutia din ultimii 20-30 de ani a cartierului in care locuiesc, Vitan.

 • hm

  Salut, Cosmin!
  Despre Vitan sînt multe de aflat, aşa că eu unul te aştept!
  Printre altele mă interesează zona Poştei Vitan, acolo unde Calea Vitan a fost re-desenată!

 • Noroc si tie, si spor la scris !

 • edith38

  Doresc sa vad,sa revad acele locuri …..daca ar fi postate!Ma refer la strada Splaiul Unirii,zona dintre ,,UZINA TIMPURI NOI si MARASESTI ….in sect 3 ,bineinteles partea demolata -unde acum sunt blocuri cu apartamente la preturi colosale.Daca are cineva fotografii cu zona aceea,Baba Dochia-TIMPURI NOI….chiar pe cheiul Dambovitei ….as dori sa le posteze.MULTUMESC.

 • hm

  @edith38: fotografii din zona aceea? Să ne rugăm s-apară; ar fi nişte rarităţi, din păcate…

 • Dana

  frumos post, imi place!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>