… e de plîns!
în fietece zi trec pe lîngă cîte-un sediu de „Taxe și Impozite” și văd sute de oameni siliți să stea, ore și ore și alte ore, la cozi.
Recent, Guvernul s-a aplecat către nevoile pulimii și a vrut să afle – lansînd o platformă online – ce se poate face ca cetățenii (așa cum ne zicem noi) sau pulimea (așa cum ne zic ei) să fie mai fericiți în realația cu Statul.
Ei, cetățenii ar fi mai fericiți – în relația cu Statul – dacă Statul n-ar mai fi atît de TÎMPIT încît să dea legi, ordonanțe, ordine și circulare prin care să pună cetățenii să piardă ore și zile la cozi.
Adică – pe scurt – ca Statul să se gîndească ÎNAINTE de-a face ceva; și să gîndească ce-nseamnă ceva-ul ăla pentru oameni.
… pentru oameni, mă.
Las’ ca au dat acum ordonanta ca se dau inapoi banii platiti sub forma de taxe de inmatriculare intre 2007 si 2013. Da’ nu, nu automat – cvasitotalitatea proprietarilor de masini din tara asta trebuie sa se duca la sediile ANAF cu un dosarel cu acte si formular tip, iar banii se dau prin banca candva in urmatorii 5 ani.
Adica – ce nu ati inteles? – din nou cozi imense, plus ca in cazul extrem suma platita se returneaza chiar dupa 15 ani de la plata originala. Fara dobanda, mancata de inflatie. Deci, romane, iar ai imprumutat statul, fara dobanda!
banii SE DAU prin banca???
oho, asta e un progres fata de banii care nu se dadeau inapoi, ci considerau “iertare” de la impozit…
Promit relatare actualizata!
Maine dimineata ma duc la ANAF, la mine la sectorul 3, sa incerc sa platesc impozitul pe venit si cel pe apartament.
Evident ca Statul nu este “atît de TÎMPIT”, ordonantele si masurile organizatorice nu sunt facute asa din simpla prostie, ci pentru a-si satisface clientela politica!
Daca totul ar fi bine organizat, daca as putea sa platesc tazele si impozitele rapid si usor, eventual chiar online, atunci eu nu as mai lipsi o zi de la servici, dar ce s-ar face cei patru milioane de bugetari?
Ce s-ar mai face functionarii administrtaiei locale, daca pulimea sau “viermii” nu ar mai fi nevoitai sa deschida usa cu capul?!
Si nu este vorba doa rde banale castiguri financiare, ci si de formidabila satisfactie profesionale pe care o ai cand trantesti geamul de la ghiseu in nasul celor de la coada “s-a facut ora 12!” sau cand trimiti cetatenii la plimbare, pt ca actele aduse sunt incomplet, desi completarea se face la alt ghiseu din aceeasi cladire …
orice schimbare de paradigmă în relația cu cetățeanul-petent nu va face Statului pagubă în aparatul său funcționăresc, ci dimpotrivă.