despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XIII

… ce-am mai găsit noi prin oraș? ce mai zace, la margine de drum, nebăgat în seamă?

De plidă, două-trei panouri de afișaj căzute și ruginite. Primul e pe Calea Rahovei, și e pus odată cu construirea frontului de blocuri de la jumatea distanței dintre Trafic Greu și Ferentari:

… are amprenta aceea ceaușistă-tîrzie, greu de explicat. Dacă blocurile acelea v-or părea urîte, să știți că – mai demult – Popescu s-a ocupat de-o propunere prin care fațadele lor să devină o expoziție artistică.

Nu foarte departe geografic, mai găsim înc-un panou de afișaj:

Ce este cu adevărat senzațional la el este amplasarea: e pe vechia albie a Ferentariului, lîngă Peco Sălaj. La doi pași de el încă se mai vede piatra cubică a fostei stații a lui 117, de pe vechea albie a șoselei Sălaj.

Adevărate cenușărese ale civilizației publice, le ignorăm mereu. Așa că și pe lîngă următorul „borcan” am trecut de zeci și zeci de ori… pînă să văd că-i acolo (pe Titulescu cu Banu-Manta). Și ca el, cîte or mai fi!

Mergem mai departe… Un model de gard de protecție pus pe bulevardele mari a fost acesta:

… cînd eram mic, modelul ăsta, în bq”, îmi plăcea mult – îl țin minte, în special, din zona Pieptănarilor.

Mai dăm și peste înc-un alt vestigiu de loc de joacă; cum de n-o fi ajuns la fiare vechi?

Completăm colecția de table și tăblițe. Am trecut ani și ani pe lîngă indicatorul ăsta stradal, fără să-l bag în seamă.

Ne frapează, desigur, și felu-n care era scris numele bietei Iulia Hasdeu; dar faptul că ne e menționat și numele vechi al acestei străduțe ne pune să ne uităm pe hărțile de-acum un secol. Planul Socec din 1914 pomenește deja de Hasdeu, dar cel al anului 1911 încă zice de Chimistului.

Ultimele două plăcuțe sînt – în sine – mici monumente istorice.

Aflăm că imobilul fusese clădit prin Societatea de Construcțiuni și că fusese asigurat la societatea Dacia…

5 comments to V V C XIII

 • Alex

  Foarte dragut articolul 🙂 Acum multi,multi ani (pe cand locuiam pe Mosilor) ma amuzau teribil cele sase placute..pe care scria – Str. Iancu Capitanu’ – evident fiecare in parte cu alta ortografie (!) ba unele chiar si cu explicatii gen ” I.C fost Capitan al lui Mihai Viteazu’) – neintelegandu-se prea clar ce grad avea Viteazu’..si daca Iancu..ii era sef ori subaltern ? Sincer sa fiu, cred ca mai exista placutele respective (de tot haiul)…cand vin in tara, ma gandeam sa le fotografiez si comentez pe fiecare in parte ! 🙂 Ofi fost bietul Iancu Capitanu’ “agent acoperit”…:) Asta da…tema de dezbatere !

 • Alex

  Completare: pe una dintre placute (cred ca cea aflata la intersectia cu Str. Calusei)…scria..de-a dreptul: Iancu Capitanu..COMANDANT al lui Mihai Viteazu !!!!??? Nasol momentul…pai si atunci ce au avut cu MIhai Viteazu’ …??

 • hm

  păcat că-s tot mai puține, plăcuțele astea! Poate o să mai casc gura la ele și la astfel de explicații hazoase. Și-n Cotroceni strada Căpitan Vijelie are vreo trei modele de explicații…

 • PaulIP

  Panourile de afis si gardul “bq” mi-au facut ziua!
  De cel din urma imi amintesc prin zonele Timpuri Noi si Eroii Revolutiei (?), acum 11-12 ani…
  Leagan din ala era si in Tineretului, tot prin perioada aia…
  Apropos de placute: La Timpuri noi, langa Profi (vizavi de benzinarie), pe un gard, am vazut un panou ruginit, pe care scria cu alb “Strada Lanariei”. Nu am avut cu ce sa ii fac poza (telefonul era defect)… Sa fi fost adusa din alte parti? Sau asa se numea strada prin… alte vremuri?

 • hm

  vechea Lînăriei continua traseul ei (care azi se oprește în bd. Șincai, după ce traversează Magistrala) suprapunîndu-se cu actualul bd. Șincai – cel bordat cu blocuri în anii ’80. Plăcuța ceea are valoare, poate mai e pe-acolo cînd oi mai ajunge și eu s-o văd!
  Mulțam

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>