despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

carte frumoasă…

… puține au fost cărțile care-au fost atît de rîvnite în vremurile comunismului, precum „Atlasul Zoologic”. Nu doar că se găsea greu, dar era și scump – trecea bine de suta de lei, iar suta era încă grea.

Pe hîrtie lucioasă, cretată, cu planșele desenate cu talent și migală, era o carte peste care te puteai uita zile-n șir…

Anii au trecut. Azi, la orice colț de stradă, dai peste cărți frumoase. Unele-s chiar traduse cu un pic de bun-simț; dar cele mai multe – nu. În plus, sînt scrise cu fel de fel de fonturi pe care copiii se chinuie să le buchisească, de „artistice” ce sînt.

Zeci de așa-zise „edituri” propășesc vînzînd tipărituri – că nu-s cărți! – pentru copii, la niște prețuri oribil de mari.

Dar copiii vor avea nevoie mereu de lucruri frumoase și bune.

Așa că nu dați banii pe prostii.

Cumpărați „Atlasul Zoologic”, re-editat în condiții grafice foarte bune de Editura Didactică și Pedagogică. Cumpărați-l online, direct de la editură, chiar – o să primiți tot ajutorul. Îl primiți prin poștă sau îl luați direct de la sediul lor – e la doi pași de Cișmigiu, ce plimbare frumoasă!

„Atlasul Zoologic” se vinde la prețul nemaiîntîlnit de… 45 de lei.

A – cu un drum, am luat și „Atlasul Botanic” – ăsta e 43 de lei.

Atlasurile astea fac toți, toți banii. Mă bucur că le-am luat.

8 comments to carte frumoasă…

 • Ella

  Daaaa, Atlasul Zoologic vechi, ce fain era! Și acum îl avem, e realizat foarte profesionist.

  (În altă ordine de idei, am verificat acum în DOOM 2 și singura formă de plural la atlas e atlase, știu că în versiunile mai vechi de DEX apărea și atlasuri. De ce-or fi renunțat la atlasuri?)

 • hm

  habar n-am, mie tot atlasuri îmi vine să spun!

  Doar coperta atlasului “nou” diferă. Înăuntru e fix la fel de fermecător. Și cel botanic așijderea.

 • dragos b

  Probabil “atlasuri” e pluralul pentru “atlas” ca material (textil). 🙂

 • Atlasul “nou” e o reeditare, la o calitate a tiparului pe măsură.

  Ceea ce face diferenţa e faptul că un elev din zilele noastre se bucură de ele pentru capacitatea de a se informa şi frumuseţea planşelor.

  Pentru unul care a fost elev în anii 1980 şi 1990, Atlasele au o semnificaţie mai specială. Una pe care nu o explică nici zoologii, nici botaniştii, e nevoie de răposatul Dr. Freud ca s-o explice în întregime 😀

 • În mod curios, planşele din Atlasul Zoologic (primiseră “bun de tipar” cândva înainte de 1976) semănau suspect de mult cu cele ale altui artist. Cehul Zdeněk M.F. Burian (1905-1981). Un prolific ilustrator al paleontologiei, cu (probabil) 15000-20000 de tablouri şi ilustraţii la activ.

  Pare cunoscut? Un aspect de ansamblu al vieţii din mările siluriene. Semnătura: ZBurian, ’51.

  Stilul grafic e foarte apropiat.

 • hm

  Ai dreptate. Foarte, foarte apropiat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>