despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

exp(ir)at!

e foarte urît ce se-ntîmplă de ceva vreme la Operă. Mai urît decît ce se petrecea – cică – în parcul de lîngă ea…

Dar e de-nțeles: ține de încă-neștiința de a ne raporta la instituția „expatului”. Sîntem de pe-acum și destul de buni, și destul de profesioniști, și destul de siguri pe valorile noastre ca să dibuim care expat este… expirat. Doar că mai avem un pic pînă vom fi mai siguri pe noi: nu mult!

Am pășit în Capitalism și-n Democrație cu-n handicap teribil: acela de-a ne ști în urmă și în afară. Am crezut, multă vreme, că oricine vine-n Țara noastră c-o pălărie ca a lu’ JeRe are și-n portofel banii lui JeRe.

… nu – și repede ne-am dat seama că nu-i așa. Și repede, prea repede, am început să strigăm că „nu ne vindem Țara!”

Au mai trecut cîțiva ani, și-am scos-o noi la mezat.

Ne-am dat seama că ne sînt de folos cei de-afară, cei cu experiență, cei cu știința de-a face lucrurile cum noi nu știam s-o facem: și-am început să importăm expați.

Dar ne-a fost drag de ei, mai ceva ca lu’ Eminescu în „Scrisoarea a III-a”…

Dar am răbdat, căci aveam nevoie -iar ei știau asta: și ne-au scos-o pe nas; dar a fost în regulă, căci și noi am cîștigat ceva din schimbul de experiență.

…. Am mai crescut – noi, ca societate; ne-am mai învățat, ne-am mai deșteptat.

Dar mai avem; complexul de inferioritate în fața străinului nu ni s-a dus de tot.

O să scăpăm de el – de complex: și cînd o să scăpăm de complex, n-o să mai fie nevoie să „scăpăm” de expat.

Nu-i nici mai bun și nici mai rău ca noi, doar pentru că e străin: e tot om și doar noi – ba pupîndu-l în cur, ba dîndu-i peste bot – îl facem altceva.

5 comments to exp(ir)at!

 • dragos b

  Cum să n-ai încredere în “managementul străin” când ai exemplu ApaNova… Sau recentul TAROM sau atâtea altele… Dar mie-mi place cum găsesc toţi ţărişoara după ce Occidentul nu-i mai vrea…

 • hm

  Occidentul nu-i merită, nu că nu-i vrea…
  Așa se zice, dom’le.

 • PaulIP

  Ce (cica) se intampla(-se) in Parcul Operei? Vandalizari…?

  Legat de acel “complex de inferioritate” – da, foarte bine spus, dar mai e un lucru care din pacate ne e “scris” in gene: acea sintagma “in urma” (atentie! Ma refer strict la mentalitate si sisteme politice, nu la opere de arta, literare sau inovatii in stiinta) a fost dintotdeauna o stare de fapt in neamul romanesc. In afara de “fatada” (recte regimurile politice) – aveam aceiasi oameni de nimic in stat, fie ca in fruntea tarii erau Vasile Lupu, Sutu, Carol, Ceausescu sau Ilici Iliescu… Noi tot cu spaga, pesches, delapidari uriase si atunci (a se vedea “cate ceva” despre Lascar Catargiu – situatie ce arata cat de prosti suntem; am botezat bulevard dupa un infractor!)

  Strainii fie profita de cat de prosti sunt cei cu putere de decizie de la noi, fie sunt la fel de vulpoi (stiti de vanzarea Petrom catre OMV, de Nastase, sa dau doar un exemplu). Faza cu rabdarea s-a petrecut pentru ca noi ziceam “saru-mana” acelor straini ca ne “emancipeaza” si pe noi – altfel, la cata coruptie e, ajungeam ca in Africa…

 • Dan

  “Parcul Operei” a fost, in epoca pre-internet, unul din locurile clasice de intalnire ale “minoritatilor sexuale”.

 • De vreo 200 de ani, românul are impresia că a avut un rol major în istorie ,,ţinând scut turcilor” (de fapt, le-a plătit tribut, inclusiv în copii pentru armata otomană) şi că toată Europa le datorează câte ceva. După aia a apărut şi percepţia că străinii sunt mai buni… de aia a fost adus un prinţ străin, mai târziu ne-am dat cu ruşii, după aia i-am pupat în dos pe americani, am adus ,,manageri” străini la societăţile de stat, am vândut toată industria şi agricultura străinilor, am pus un preşedinte cu origini nemţeşti…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>