Mai există – înconjurată de bălării – Industria Optică Română, pe scurt I.O.R.
„Ioreul” a devenit un reper al zonei; cine nu știe de lacul și de parcul IOR? – oricine.
Fabrica a fost înființată acum șapte decenii – ținea de șoseaua Vergului 28. Anii au trecut, șoseaua s-a redenumit Muncii în ’49, iar numerotarea s-a schimbat și ea; fabrica era la numărul 94. Mai apoi, adresa ei s-a mutat pe noua alee IOR, la numărul 4.
Azi, aleea IOR se cheamă Bucovina, iar bulevardul Muncii, Basarabia; la intersecția lor mai zace și azi o pereche de indicatoare stradale rămase de pe timpuri.
La fabrică – că de fapt, de-aici pornisem – se află și-un magazin. Aici puteți să vă comandați ochelari buni la preț bun.
Pe latura din stanga, adica pe actuala strada …Patrascu, fosta cap. Ruica, era o unitate militara. Acum sunt cateva vile chiar elegante. La cutremurul din 1977, hala de pe atunci Ruica a fost serios avariata. Eram copil, aveam 12 ani…
Nu sunt anonim, sunt Cornel S
Mulțumesc!
Petrascu
Daca nu ma insel “apropitarul” actual esteeeeeeee chiar Florinnnnn Calinescuuuuuuuuu !!!
IOR are ca acţionar majoritar statul prin Ministerul Economiei, care deţine 86,69% din capital
http://www.zf.ro/companii/degradarea-fostului-simbol-al-industriei-optice-cladirile-fabricii-ior-in-care-se-produceau-binocluri-lunete-sau-lasere-sunt-darapanate-cu-geamuri-sparte-si-pereti-scorojiti-15274065
Călinescu pare a deține o fostă secție IOR transformată într-o altă entitate
Călinescu a preluat fosta Secţie (departament) de Cercetare Proiectare adică blocul turn, sub un alt nume. Noua companie proiectează şi realizează aparatură optică specială, de uz militar. Livrează armatei române dar are şi un export consistent, inclusiv în Israel.
In toată afacerea asta, Călinescu e doar “paravan”.Părerea mea.
Multi vecini de-ai nostri din Vitan lucrau la IOR, niste snapani de profesie, pe langa faptul ca respectau cu sfiintenie programul “niciodata pana in noua , niciodata dupa doua” furau tot ce era de furat. De la ei puteai cumpara oricand vizoare color, lentine clare pentru proiectorul diafilm , lunete, microscoape, ochelari si tot felul de alte lentile. Dupa revolutie angajatii produceau si vindeau personal freze si diferite dispozitive folosite in stomatologie, era o cerere atat de mare incat se lucra si in trei schimburi; desi oficial fabrica nu a produs niciodata astfel de dispozitive.
@Ando:
Într-un domeniu aşa de sensibil, cum este industria de apărare, nimic nu este întâmplător!
@Freesys:Să ştii că la I.O.R. s-au produs şi unit-urile stomatologice “Dentior”…deci oamenii aveau experienţă.
http://olx.ro/oferta/unit-dentar-dentior-5-ID44HUg.html
@Ando, acel unit este un compresor intr-o carcasa, eu m-am referit la “consumabilele” folosite de unit, pe care fabrica nu era autorizata sa le produca.
CD Mocanu & Hm
Multumesc pentru corectari si completari !