despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

peste bot!

Deja am pierdut un an…

Bucureștiul – ați văzut – stă și așteaptă noii stapîni. De luni dimineață-ncolo, o să și știm care-s ei. Dar să alegi între lepre și ageamii! – urîtă treabă.

Lăsînd la o parte nulitățile și mizeriile, alegem între d-na Firea și d-nul Nicușor.

Firea este, fără tăgadă, o exponentă a ce-i mai josnic în cel mai mare partid al Țării. Ce stomac ți-ar trebui ca s-o votezi; ea va conduce Capitala, iar soțul ei – d-nul Pandele – unul din cele mai mari orașe din zona periurbană.

Cutuma politică îi dă șanse d-nei Firea să spere la un mandat în fruntea Statului, peste ani. Atunci, d-nul Pandele va putea s-ajungă să conducă – de ce nu? – Bucureștiul. Am ajuns, iată, să întemeiem și noi o dinastie politică în Țara noastră. S-avem, cum se zice, faliții noștri.

Nicușor e un ageamiu feroce: omul care de zece ani spune că «salvează» orașul ne-arată, zi de zi, că-i uluitor de nepriceput: iată că, deși ar putea fi votat, trebuie oprit să facă rău orașului-

Diferența esențială între ei e că-n vreme ce d-na Firea poate să trăiască și fără a se alege primăriță, d-nul Nicușor nu trăiește decît pentru a se-ajunge să conducă orașul. Eu nu cred în «omul providențial», care-și duce viața pentru o idee, care nu vede altceva în stînga și-n dreapta. Am întîlnit prea mulți oameni dintr-ăștia: gata să calce-n picioare tot ce le-apărea și din stînga, și din dreapta.

Foarte trist este că… nimănui nu-i place de d-nul Nicușor. Oamenilor nu le place de cei care sînt mereu pîrîcioși, negativi și supărați. Oamenilor nu le place cînd cineva disprețuiește lucrurile importante pentru ei.

Oamenii ar vrea să afle ce zice el despre axa Buzești-Berzei, odată ajuns Primar: se va răzbuna pe ea, o va distruge ca să reconstruiască haznaua? … Tace!

Se va răzbuna pe oraș, blocînd de-acuma instituțional proiectele de care și-a bătut joc sistematic doar cu ajutorul Justiției? … Tace chitic!

… procese, bețe-n roate, piedici puse cu orice preț celor care vor să facă ceva în Capitală – ne-am obișnuit!

Avem o singură soluție: să facem. Să facem mai mult, mai bine și mai repede decît pot ei să blocheze.

Să le dăm peste bot!

31 comments to peste bot!

 • Îţi spun eu că toţi care locuiesc sau lucrează în zona Matache regretă vechiul cartier… acum, pe lângă faptul că nu mai au de unde să-şi facă cumpărăturile, sistematizarea rutieră cretină din zonă duce la blocaje şi ocoluri imense… sensul unic de pe Cal. Griviţei (deci toţi vin pe Gării de Nord şi termină într-un mare ,,cedează trecerea”), semaforul de la Buzeşti cu Mircea Vulcănescu (permanent e coloana pe Vulcănescu până în Bd. Dacia, bloând şi intersecţia Griviţei/Dacia), obligaţia ca atunci când vii dinspre Berzei să mergi pe Buzeşti, nu pe Dinicu Golescu, cedează trecerea pt. Str. Baldovin Pârcălabul, alte sensuri unice puse prost pe străduţele adiacente proiectului megalomanic, pistele de biciclete complet impracticabile şi nedeszăpezite iarna, semaforizarea total tâmpită ş.a..

  • hm

   despre cei ce lucrează, au lucrat și au de-a face cu locul nu pot afirma că regretă. Chiar defel.

   • Nu ştiu cum pot să nu regrete… de câte ori iau în piept coloana de pe Mircea Vulcănescu sau trebuie să merg prin Piaţa Gării de Nord (că e sens unic pe Cal. Griviţei) zic ceva de toată familia lui Oprescu. Şi ca mine sunt mai mulţi.

 • Dan

  Raman la parerea de a merge la vot si a strica procentele dnei Pandele si ale lui Nicusor. Poate o s-o votez pe basarabeanca aia de la PNT-CD, sau pe cine stie ce alt lunatic care face act de prezenta pe buletinul de vot.

  • hm

   deci, la vot și peste bot!

  • Asta e ca şi cum ai vota-o pe Firea. Problema e că mulţi gândesc aşa, adică merg la vot doar ca să facă act de prezenţă, în vreme ce viitorul ne e decis de nostalgici după Ceauşescu şi de oameni cu 4 clase.
   De aia l-am avut pe Oprescu ales de 2 ori, de aia l-am avut pe Iliescu ales de 3 ori, de aia unii ca Mazăre sau Vanghelie au mai plecat de la primărie doar luaţi de DNA.

 • Filip

  N-o să dărâme nimeni nicio „axă”. E prea scump să corectezi acum eroarea. Ne rămâne să eliminăm una dintre benzi pentru a extinde trotuarele și benzile de biclă și pentru a proteja linia de tramvai. La fel și pe podul Basarab.

  Stai liniștit cu Nicușor. Devenind mai mainstream, a început să se adreseze mai mult șoferilor, așa că le propune șosele de centură ca-n Texas, dar nimic pentru transport public (ne aiurește la mișto cu ‘metrou ușor’ [light rail] pe centură, când de fapt prin centru ne trebuie) și zero piste de bicle fiindcă, nu-i așa, „acum nu e momentul”.
  @Hm, e cel mai potrivit să-l votezi, sincer. Nici de autostrada Ciurel n-am auzit să mai zică mare lucru. Doar anonimul Daneș, candidatul USB la PS6, zicea deunăzi că o scoate din PUZ-ul coordonator al sectorului, deși PS6 are zero competențe pe tema PUZ-urilor în general.

  În rest, concentrați-vă pe votul la CGMB. Acela decide PUZ-urile și controlează RATB-ul.

  • hm

   n-o să dărîme? S-o zică, deci, clar. După atîtea lupte și pîrîciuni, ăsta ar fi deznodămîntul.
   Altiminterea, la ce bun tot circul prin care-am trecut?

 • Filip

  Păi el zicea într-un interviu recent că-l lasă rece construcția propriu-zisă a halei și că pe el îl interesa doar acoperișul metalic, care ar fi de patrimoniu, iar acum zace pe centură.
  „Împăcat cu directoru. Pupat toţi piaţa endependenţi. Mâne sară logodna Raul madam Atenaisa Perjoiu.”

 • Filip

  măh, voi cum dați reply la comment?

 • Filip

  Mă emoționez un pic: Elementul cel mai interesant al serii a fost o intamplare din platou, dar din afara emisiunii. Vlad Ursulean a postat pe contul sau de Facebook o inregistrare in care Gâdea isi face un selfie cu Nicusor Dan si il lauda pe acesta si pe Clotilde Armand careia i-a spus ca ar fi votat-o “cu toata inima” daca locuia in Sectorul 1. Oameni ca dumneavoastra, ca Nicusor, ar putea sa schimbe lucrurile.” http://www.b365.ro/nicusor-dan-la-antena-3-eu-cred-ca-lucrurile-nu-sunt-jucate-intamplarea-cu-gadea-din-platou_251005.html

  Haha, Vanghelie are șanse reale la S5, deși diferențele din sondaj sunt în marja de eroare: http://adevarul.ro/news/bucuresti/sondaje-ires-psd-castiga-trei-sectoare-capitala-per-pds-unul-independent-favorit-sectorul-6-1_5750a92c5ab6550cb8936cfa/index.html

 • Dan

  Au iesit sondajele pentru sectoare, singurul cu mandat garantat ar fi PhD-ul cu bac luat la 30 de ani de la sectorul 3. In 5 in poll position este primarul care este, nu de parte insa de plutonul Raetchi-Florea. Cumva cred ca primarul se va decide la cateva mii de voturi maxim.

 • hm

  deci, la vot cu noi!

 • Vlad

  Am mai spus: il apreciez pe HM pentru simplybucharest, un site super! Dar nu pot sa nu constat atitudinea sa de “hater” fata de Nicusor Dan.

  Practic, HM va vota (direct sau indirect) ca sa fie aleasa primar Firea.

  HM il considera pe Nicusor Dan un “ageamiu feroce”. Uite ca sunt multi oameni de buna credinta care il sustin pe Nicusor Dan, chiar si dintre formatorii de opinie, de exemplu Plesu http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-fel-primar-vrem, Simona Tache http://www.simonatache.ro/2012/05/22/de-ce-o-sa-votez-cu-nicusor-dan-pentru-primaria-capitalei/ sau altii: https://www.nicusordan.ro/sustinatori/. De ce ar sustine acesti oameni de buna credinta “un ageamiu”?

  Nicusor Dan a luat Premiul I la Olimpiada Internationala de Matematica de doua ori: https://www.nicusordan.ro/cine-sunt/. Aceasta este o realizare mareata, semnul unui om foarte destept. Cui se indoieste de dificultatea de a ajunge la la OIM, ba chiar de a lua medalia de aur acolo, ii recomand sa intrebe matematicieni (profesori, studenti, elevi) si se va lamuri. Faptul ca un om atat de valoros isi pune inteligenta si inima in slujba Bucurestenilor este un lucru de admirat.

  Este pacat ca HM, un om clar inteligent si care iubeste Bucurestiul, nu vede lucrurile astea, ba chiar se impotriveste inversunat lui Nicusor Dan.

  • Filip

   Eh, Pleșu l-a susținut și pe Băsescu. Nu văd ce competențe paranormale ar avea matematicienii sau metafizicienii pe teme de administrație locală 😉 C’mon, și Al Bundy a jucat bine fotbal în tinerețe.

   • Vlad

    Plesu l-a sustinut pe Basescu contra lui Nastase, dar a demisionat la scurt timp dupa ce a devenit consilierul lui . Trebuia sa-l sustina pe Nastase? Este vorba de optiunile pe care le-a avut la momentul respectiv.

    Nu e vorba de competente paranormale, ci in primul rand despre logica, inteligenta, onestitate. Cine poseda aceste trasaturi are sanse de a reusi sa faca ce-si propune. Cine nu poseda una, sau chiar mai multe dintre ele, nu prea are sanse de a fi un primar bun – recomand articolul Simonei Tache citat mai sus, un articol care explica foarte logic de ce va vota cu Nicusor Dan. Ar fi de preferat ca si HM sa vina cu argumente logice pentru optiunea lui, dar ce sa faci …

    Cu tot respectul, comentariul tau utilizeaza acel tip de zeflemea ubicuu in politica damboviteana (sa nu se creada de aici ca insinuez ca ai fi politician!), cu trasaturile:
    – se gaseste ceva aparent reprobabil legat de X (l-a sustinut si pe Basescu), deci cui ii pasa ce zice sau ce crede X – se poate gasi asa ceva despre oricine
    – o alaturare deplasata (semi-subtila) a doua categorii fara legatura (matematicienii si metafizicienii) pentru a o minimaliza pe una dintre ele (matematicienii)
    – o litota mult exagerata, reprezentata prin mimimalizarea unor realizari evidente (si Al Bundy a jucat fotbal american in liceu, deci ce relevanta au realizarile din liceu)

    • Filip

     Am fost sarcastic fiindcă chestia asta este în stilul Cotidian Zilnic: „Aceasta este o realizare mareata, semnul unui om foarte destept.”

     Dacă aș fi politician și, în loc să mânăresc licitații în ministere, aș sta să comentez pe simplybucharest, cred că ar trebui să mă votezi :))

     Două obiecții mai serioase la hiperbola ta:
     – la modul general, dacă cineva e bun într-un anumit domeniu, nu înseamnă că e bun și în alt domeniu; asta era ideea cu Pleșu: o fi bun la îngeri, dar la politică mai dă rateuri – nimic reprobabil în asta; de ce aș avea încredere mai multă în el („competențe paranormale”) decât în HM, în mine sau în tine (când aduci argumente pe bune, nu apeluri la autoritate)?
     – la modul mai specific, administrația unui oraș ca Bucureștiul nu este un sistem de ecuații: trebuie luate decizii politice, adică să împaci și capra din Pipera, și varza din ghetou; trebuie să alegi dacă Apanova rămâne privată sau nu, dacă facem metrou ușor prin oraș sau nu; dacă vrem să fim ca Houston sau ca Copenhaga; dacă tăiem duzii sau cauciucurile celor care parchează ilegal etc.; chestii până la urmă subiective și pentru care nu putem genera una-două o funcție colectivă de utilitate, în măsura în care acceptăm comparații interpersonale ale utilității, desigur.

     Revenind la problema dacă domnu’ Dan e bun sau rău, nu contează. Societatea și sistemul care o parazitează merg clătinându-se în aceeași direcție indiferent de cine e temporar șef. Zi-mi vreo schimbare majoră de politici publice de la guvernul Ponta la guvernul Cioloș. Poate un început de transparentizare în sistemul medical, dar aici e vina presei.

     • hm

      dar ce putea fi mai nobil și mai înălțător decît un tămăduitor – un discipol al lui Hipocrat – care-și punea, în anii ’90, puterea-n folosul urbei?

 • hm

  treaba noastră-i să avem grijă să (ne) ținem echilibrul.
  Și, tot purtînd grija asta, vedem că răul poate fi făcut și de oamenii buni și bine-intenționați…

  … acuma, voi vedeți în asta contradicția că un om de bună credință ca mine nu-l sprijină pe d-l Dan.

  iar eu văd contradicția că d-l Dan, cu toată buna sa credință pe care nu i-o contest, se va dovedi dăunător-

 • Şi Oprescu era bun ca doctor (oamenii dădeau plicu’ cu luni de zile înainte ca să ajungă să fie consultaţi de el, deci înseamnă că era bun), dar asta nu-l face să fie bun şi de primar. A avut 8 ani la dispoziţie să ne arate cât de slab e ca primar, a fost cel mai slab primar din istoria Bucureştiului.

  Am putea să ne concentrăm asupra activităţii din ultimii ~ 6 ani a lui Nicuşor Dan. A expus toate ilegalităţile primăriei lui oprescu (nu merită să îi scriu numele cu literă marie., ceea ce înseamnă că ştie – sau are pe lângă el oameni care ştiu – cam cum ar trebui să funcţioneze o primărie şi ce ar trebui să facă ea.

 • hm

  fiecare e liber să scoată ce vrea din tumultul tinereții. Fanii d-lui Dan nu pot trece de faptul că era bun la matematică. Alții se pot opri la bișnița cu Turcia, dacă-i pe așa.

 • Vlad

  Au trecut alegerile, dar totusi vreau sa adresez cateva aspecte discutate in comentarii:

  S-a discutat ca un profesionist foarte bun intr-un anumit domeniu nu e neaparat un primar bun, Oprescu fiind un exemplu.

  Eu ma refream in primul rand la eticheta de “ageamiu”. Oprescu, desi un primar foarte slab, nu a fost un ageamiu. Daca ar fi dorit cu adevarat, Oprescu ar fi putut sa fie un primar bun, dar a fost prea corupt ca sa puna in prim plan interesul cetatenilor. Interesele lui Oprescu ca primar s-au intersectat doar in mica masura cu ceea ce ar fi trebuit facut, si asta nu din cauza lipsei lui de inteligenta.

  Nicusor Dan, daca ar fi iesit primar, n-ar fi avut aceasta problema, fiind un om onest si de buna credinta. Din nou ma intorc la cele trei calitati necesare unui primar: onestitate, logica, inteligenta, poate in aceasta ordine a importantei. Fara onestitate celelalte doua nu prea mai conteaza.

  Deci imi revizuiesc afirmatia astfel: “Un profesionist foarte bun si integru are sanse sa fie un primar bun”.

 • hm

  se pare că agenda cetățeanului este diferită; pe ea – la calitățile primarului – nu intră defel onestitatea, ceea ce nu este de neînțeles.
  Iată exemplul lui Robert; cu toate defectele bănuite chiar de organele de urmărire penală și cu celelalte pe care i le putem găsi (de la evazionist… pînă la dinamovist), primarul Robert reușește – în lipsa onestității – să facă Sectorul un exemplu de trai de calitate.

  Putem să explicăm asta – dar fără să dăm în “poporul e prost”, “vreau să emigrez”, “televizorul și facebook au spălat creierele”? Putem: oamenii văd și cîntăresc; oamenii aleg oameni care le dovedesc că le fac bine și alegerile de primar despre asta-s vorba: oameni care conduc oameni.

  Or, nici una din acțiunile d-lui Dan n-a adus acestor oameni vreun bine; nimic nu le-a dat de înțeles că alegîndu-l pe el le va fi mai bine. În plus, d-l Dan n-a convins pe nimeni nici că este un profesionist foarte bun: în ce? N-a avut de-a face nici o clipă cu administrația locală “din partea cealaltă”.

  Mă bucur foarte mult că n-a ieșit primar acest N. Dan.

 • Vlad

  HM spune “Or, nici una din acțiunile d-lui Dan n-a adus acestor oameni vreun bine; nimic nu le-a dat de înțeles că alegîndu-l pe el le va fi mai bine. În plus, d-l Dan n-a convins pe nimeni nici că este un profesionist foarte bun: în ce?”

  Multe dintre aceste afirmatii sunt false, iau ca exemplu “nimic nu le-a dat de înțeles că alegîndu-l pe el le va fi mai bine, alegîndu-l pe el le va fi mai bine.”. Totusi Nicusor Dan a iesit pe locul doi cu 30%, iar daca n-ar fi fost sistemul cu un singur tur, ar fi putut sa castige in turul doi, oricum ar fi fost foarte stransa lupta. Sa ne amintim ca si Ponta a castigat Bucurestiul in primul tur.

  Deci acei 30% au inteles ca alegandu-l pe el le va fi mai bine. Intre 30% si “n-a convins pe nimeni” e cale lunga.

  Referitor la onestitate, este pacat ca unii n-o considera o calitate obligatorie. In lumea civilizata e considerata extrem de importanta, daca nu chiar obligatorie. Daca vrem sa tindem catre un oras si o tara mai civilizate ar fi bine sa ne uitam catre vest. Si pot sa garantez ca acolo un om cu derapajele legale ale lui Robert Negoita n-ar fi avut nicio sansa.

  Ar fi interesant de facut un sondaj care sa reveleze cat de importanta este, in viziunea bucurestenilor, onestitatea unui primar. Cred ca se va vedea ca este mai importanta decat crede HM.

 • hm

  Sistemul care, chipurile, l-a oprit sa ajungă mai sus e sistemul împotriva căruia luptă?

  Onestitatea nu e vitală. Un golden retriever e onest; și inteligent; dar oamenii – pe care in continuare nu-i ascultăm – vor altceva.

 • hm

  Era să uit. Nu, n-a convins pe nimeni că va fi mai bine, nici că „va face“. A convins ca „va face altfel, altceva“.

  Cum ar veni, să dea „peste bot“ sistemului politic. Mi s-a părut de bun simț să i se răspundă aidoma.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>