despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

în preajma jupînilor

Bucureștiul e un oraș mare, c-o oareșce tradiție de-a se fi născut din alăturarea unor mici localități – azi, cartiere. Conurbația de azi încă-și mai are tradiții, cutume și obiceiuri păstrate într-un fel într-un colț al ei și-n alt fel într-altul.

Cartierul Primăverii, după cum știți, s-a nimerit să iasă altfel decît s-a plănuit. Venirea comunismului a tras aici nu funcționari și slujbași plătiți bine, ci politruci, oameni ai vremii, atîrnători superiori ai regimului.

Acest mic-oraș privilegiat din marele oraș avea, și el, nevoie de ceva pe care nu știu să-l numesc: servicii? servitori? sînge proaspăt?

Nu rareori, mergînd prin partea mai puțin luminată a Dorobanțiului și-a Floreascăi – ba chiar un pic și prin Tei – am văzut un soi de șmechereală și de folos-tras de vecinătatea nomenclaturii.

Golani cu tupeul de-a „avea pe cineva”, bijnițari cu marfă mai bună și mai proaspătă decît pe Lipscani ori Regie, dinamoviști cu relații prea mari – și tot așa.

C-a fost așa, o știu. Cît de mult și cît de tare a fost, nu prea știu. Da-i o realitate a Bucureștiului pe care n-am văzut-o discutată.

2 comments to în preajma jupînilor

  • Dan

    “Apropierea de jupani” e o perceptie valida, insa realitatea cred ca e mai nuantata de atat. Exista o tendinta, in cazul companiilor antreprenoriale, ca sediul sa fie stabilit (sau mutat ulterior) intr-o vecinatate apropiata cu domiciliul permanent al patronului (administrator, director general, CEO, presedinte etc). Multinationalele au alte reguli de functionare si sunt un pic mai rezistente la decizii luate in beneficiul unui numar mic de persoane. Bine, nu imune, dar nu despre asta e vorba acum.

    Tendinta asta a fost “documentata” (nu stiu cat in sens anecdotic sau daca s-a facut un studiu riguros) in America anilor ’50-’60; unele companii chiar au disparut din “top 500” dupa cate o mutare in zone in care angajatu’ de la baza piramidei nu prea mai simtea nevoia sa se duca zi de zi.

    Cam asta cred ca se vede si in zona Dorobanti-Floreasca, noile cladiri neavand destinatie de locuit. Pur si simplu jupanii (sau cei care au crescut in umbra lor) si-au mutat serviciul mai aproape de casa.

  • hm

    da, bine zis – și foarte logic. Și se simte.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>