despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Vraca 8

… una dintre cele mai frumoase clădiri funcționale ale orașului nostru se află pe strada George Vraca (fostă Sfîntul Ionică, fostă Alecu Constantinescu), la numărul 8.

IMG_9343

Construită-n anii ’30, ca sediu al S.A.R. Drogueria Standard, a funcționat apoi ca sediu al Centrofarm.

sf ionica

Imaginea este găsită în „Darea de seamă a Primăriei Sectorului IV de Verde” pe perioada 1926-36.

… zilele astea clădirea asta frumoasă – care a trecut prin multe, în viața ei – a intrat în refacere, recopartimentare, reparare.

Cum o să iasă? Habar n-am. Să vedem.

6 comments to Vraca 8

 • se intampla sa-l cunosc pe arhitectul care semneaza proiectul de rebilitare … nu stiu inca daca o sa fie o restaurare, sper ca da.

 • O să iasă ca un cur. Unul împopoţonat şi vopsit, de la parada gay 🙂

  Construcţiile Art Deco / Streamline Moderne sunt nepotrivite cu necesităţile unui proprietar din zilele noastre: prea mult beton, geamuri prea mari, cu rame metalice mari, care în timp se deformează şi lasă să treacă aerul rece, prea multe piese metalice care trebuie întreţinute şi revopsite, izolaţie termică inexistentă, lifturi construite ca în anii 1930, cu cabine mici şi mecanismele expuse ş.a.m.d.

  Astfel încât un modern care pune mâna pe o astfel de clădire face imediat toate demersurile necesare pentru a o transforma: geamuri termopan, tencuieli şi zugrăveli moderne, eliminarea tâmplăriei metalice, aparate de aer condiţionat suspendate pe pereţi… şi rezultatul e un kitsch strălucitor care nu mai seamănă cu nimic, o struţocămilă.

  Restaurarea ei astfel încât să îşi păstreze aparenţa Art Deco ar costa de 10 ori mai mult şi investitorul nu e dispus la asta.

 • Contraexemplu: cele 3 clădiri de la Atelierele Griviţa, una în care e RAR, alta în care e spitalul Life Memorial şi alta cu inscripţia “Atelierele CFR Griviţa”, de lângă blocul-turn. Niciuna din cele 3 nu mai seamănă cu construcţia originală din 1930.

 • hm

  deci să fim optimiști.
  (și să facem poze)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>