despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

De la Carlton… la Suvorov

scris de Ando

Câteva completări la cele două episoade despre vechile blocuri comuniste, scrise mai demult aici şi aici.

Suntem, aşadar, din nou pe bulevardul Nicolae Bălcescu, dar la intersecţia cu Ion Câmpineanu (sau, cum era atunci, bd. Brătianu cu strada Regală). Aici, în zbuciumul pământului declanşat de cutremurul din 10 noiembrie 1940 avea să dispară, pentru totdeauna, silueta zveltă a modernului bloc Carlton.

Blocul CARLTON_capturaDigibuc

Imagini zguduitoare, cu căutarea înfrigurată şi zadarnică a supravieţuitorilor, realizate după tragicul eveniment sunt pe Muzeul de fotografie.

După aproape 16 ani, timp în care terenul a stat pustiu, în vara anului 1956 presa vremii anunţa începerea construirii unui alt bloc  pe respectivul amplasament.

c1_noul bloc CARLTON_RL din 25.10.1956 c2_Carlton_Sc din 17.10.1956

Iar peste un an, în 1957, aceleaşi ziare relatau despre finalizarea noului bloc (cum altfel, decât… în cinstea lui 23 August?).

F1_13.08.57_ spre finalizare bloc CARLTON captura_noul_bloc Carlton2014

De fapt, aşa cum am arătat în primele două episoade, s-a lucrat intens în acei ani la „plombarea” întregii axe centrale 1848/Brătianu-Bălcescu-Magheru cu construcţii noi.

Astfel, în 1958, pe bd. 1848 (fost şi actual Brătianu) la nr. 35, deci spre Piaţa Unirii, se finaliza un alt bloc :

c35_Scinteia_18.09.1958_bloc pe bd.1848 nr.35 captura_bloc_bd 1848

Apropo, mai ţineţi minte? Aici a fiinţat după revoluţie, magazinul „Bucureşti-Berlin” : )

Iar vizavi, peste doi ani, se termina  şi blocul lipit de fostul magazin Bucureşti:

B_12.07.1960_SC_bl_bd1848 colt cu Gabroveni _rez mare bloc 1848_colt cu Gabroveni_instantstreetview

La parterul lui avea să se deschidă un cunoscut restaurant cu autoservire: „Rapid”.

Celălat capăt al axei aminite, bd. Magheru spre Piaţa Romană, era şi el, la nivelul lui 1960, finalizat.

M_09.07.1960_bd Magheru_spre Pta Romana

Şi aşa, la final, ajungem în altă zonă a capitalei. Pe terenul de la poalele dealului Cotroceni, pe laturile bulevardului, atunci numit Suvorov, actual Eroilor, începe în noiembrie 1959 construcţia unui grup de 10 blocuri, ansamblu finalizat, conform presei, într-un timp record: 152 de zile.

S_1959_articol_santiere noi_Suvorov_Duca_ Magheru_Simu S_foto_blocuri_bd Suvorov dinspre Monumentu Eroilor_ Sc din 02.03.1961 S_14.07.1960_ bd.Suvorov_pta Acad Militare S_Bd Eroilor_captura instantstreetview2014

sursele foto: Digibuc, Instantstreetview, colecţiile ziarelor Scânteia şi România Liberă

30 comments to De la Carlton… la Suvorov

 • Alex

  Superb articol,felicitari autorului !
  Ceea ce “uneste” aceste constructii, dincolo de “anul de fabricatie”:
  – au fost si sunt cotate ca blocuri “proaste” in ciuda pozitiei ultracentrale ! N-au un nume prea bun pe piata imobiliara, se vand foarte greu, mai degraba se inchiriaza…dar pe sume (deasemenea) mici…
  – in absolut toate, spatiile sunt meschine, garsonierele semidecomandate, unele fara bucatarie s-au baie (!)…
  – chiar daca am putea banui, ca au fost facute pentru “premiantii epocii” n-a fost asa..A sta acolo “lume de toata mana”…de la mecanici auto, cadre universitare de pe la ASE, vanzatori, depanatori radio-TV,etc.
  – poate “privilegiatii” sa fi fost un (relativ)mare numar de SUBOFITERI de Militie..
  – astazi cam toata lumea fuge de ele..

 • Cristian Ioan

  Alex, informatia este interesanta, insa ai fi putut sa detaliezi un pic!
  Sub CE aspect sunt “blocuri proaste”??
  Spatii meschine? Am dovada concreta a cresterii spatiului alocat in communism, prin plnuirle apt din 1962, 1979 si respective al meu din 1987. Este evident ca in 1959, spatiile erau si mai mici.
  Pe de alta parte, in orice capital din lume, spatiile ultracentrale sunt foarte scumpe, drept care se fac si se vand si apartamente foarte mici!
  Stiu bin ca erau apt de trei camera cu o singur abaie, dar FARA bucatarie sau BAIE?!?!
  Apopo, apt meu este linga fostul Circ al Foamei din Vitan, in 88 umbla zonul ca noile apartament sunt fara bucataire, deoarece o sa mergem sa luam mancare cu sufertasul de acolo … stie cineva daca au existat astfel de apartamente?!
  Oare DE CE fuge toata lumea de ele?!

 • Cristian Ioan

  Blocul dinspre Piata Unirii, unde intr-adevar “a fiinţat după revoluţie, magazinul Bucureşti-Berlin” este usor de recunoscut, si in poza actuala, dar si in cea alb-negru din ziarul de la 1958!
  Inainte de Revolutie, era cunoscut pentru magazinul de pe colt, “1001” articole.

  Dupa ’90 se zvonea ca Petre Roman este proprietarul noului Bucureşti-Berlin …

 • Cum au fost construite aceste blocuri? Cel puţin cele de pe Magheru sunt, în mare parte, în clasa I de risc seismic (inclusiv Piaţa Romană nr. 9 din piesa lui Nicu Alifantis). Dar ce să mă mai mir, că şi OD-urile (sau ce or fi ele) de pe Ştefan cel Mare au bulină roşie, iar cele din alte zone n-au bulină… din simplul fapt că nu au fost încă expertizate.

  Există un normativ care prevede că bucătăria trebuie să aibă geam dedicat cu o anumită deschidere, chiar dacă e construită neseparată de sufragerie (pardon, living-room, că suntem americanofoni), iar la calculul suprafeţei sufrageriei nu se ia în calcul şi barul şi spaţiul de gătit. Desigur, dezvoltatorii imobiliari nu dau 2 bani pe normativul ăsta, dorinţa de a înghesui oamenii precum şobolanii, pentru profit.

  Am fost de curând în vizită la cineva care stă într-un bloc nou de pe locul fostei fabrici de pâine Titan. Garsoniera avea bucătăria inclusă, cu plitele la peretele cu holul şi cu un singur geam (din 3 bucăţi, ce-i drept) care deservea camera şi era în colţul opus faţă de bucătărie. Absolut ilegal, blocul ar fi trebuit demolat/recompartimentat, dar îndrăzneşte cineva să se pună cu dezvoltatorii imobiliari?
  Nu mai zic că unii dezvoltatori chiar prevăd o cantină/restaurant în complexul rezidenţial… normal că se bazează pe ideea că omul o să cumpere de acolo, aşa că îşi permit să închirieze spaţiul ăla scump. Şi când ne gândim că pe Ceauşescu îl înjura lumea după Revoluţie că voia să facă Circurile Foamei… da’ pe aşa-zişii dezvoltatori imobiliari de azi (mulţi având în spate firme de prin Cipru sau Insulele Cayman) nu-i mai înjură nimeni.


  Uitându-mă la Piaţa Eroilor din pozele de mai sus… s-ar preta la concerte, măcar ziua. Dar am uitat că ,,majoritatea” de 10% din bucureşteni a votat-o pe Firea, nema concerte în pieţe publice, că nu poate ea să circule. Deşi în zona aia nu e nici primăria, nici sediul PSD, deci nu ar fi deranjată.

 • Cornel S

  Cristian Ioan: chestiunea cu sufertasul are parfum de probabilitate in conditiile in care, in epoca (dupa 1986-1987), chiar a functionat o fabrica de mancare. Aceasta era situata in spatele Circului Foamei din Piata Unirii si apartinea de Abatorul Bucuresti, devenit, dupa 1991, SC SPLAI SA (actualmente in insolventa/faliment). Prin natura serviciului, am avut posibilitatea sa vad recipientii din aluminiu cu care mancarea era livrata (normal, si continutul) si chiar am fost de careva ori, dupa 1989, in incinta fabricii, care instrase intr-o faza de dezafectare. Asta ca raspuns la o posibila intrebare daca Bucurestiul a avut sau nu fabrica de mancare…

 • Ando

  @Cornel S: Şi în complexul din cartierul Aviaţiei, inaugurat în 1987, a existat (cel puţin, iniţial)o astfel de ”fabrică de mâncare” prevăzută a produce, zilnic, câteva mii de porţii.Ce şi cât timp s-a produs ceva, habar n-am !

 • PaulIP

  Interesanta informatia despre “fabrica de mancare”! Neprinzand vremurile acelea, am cateva nelamuriri fata de acestea:
  Cui ii erau adresate? Oamenilor de rand din cartierele unde se afla fabrica? Muncitorilor de la intreprinderea… “X”? Celor napastuiti de soarta, sau fara posibilitatea de a isi prepara singuri mancarea?
  Portiile erau rationalizate? Cam ce gramaj avea una?
  Erau o solutie de “criza”, sau asa vedea nea’ Nicu viitorul alimentatiei in Bucuresti (cel putin)?

  Cat despre apartamentele fara bucatarie sau baie, e prima data cand aud de asa ceva… Cum e posibil ca un spatiu care se cheama “apartament de locuit” sa nu aiba bucatarie proprie, sau mai ales baie?! Ori existau bai si bucatarii comune la parter? Oricum as lua-o, situatia e usor penibila.

  Circurile foamei mi-au fost un subiect necunoscut mult timp… Se voiau si ele un “antidot” la penuria de alimente? A apucat vreunul sa functioneze?

 • Ando

  @Cristian Ioan:Caz concret!Apartamentul meu, dat în folosinţă în 1978 are trei camere şi un singur grup baie +WC.Pe jos:linoleumn.Cel al socrilor, construit în 1961-62, tot cu trei camere, are baie + WC şi un WC de serviciu + parchet.

 • Cornel S

  PaulIP: Asadar: a) fabrica de mancare era destinata altor unitati decat restaurantele, adica autoserviri, bufete de incinta… La un moment dat, la nivelul Partidului s-a facut vorbire de posibilitatea ca mancarea de la fabrica asta sa poata fi livrata acasa la populatie si a fost avansata si suma de 3 lei pentru o astfel de intermediere… b) circurile foamei de ieri s-au vrut a fi mall-urile de azi, desigur pastrand proportiile.

 • Ruşii au construit destul de multe ,,apartamente” cu bucătării şi băi la comun, se găsesc pe internet destule poze. Ideea era ca omul nou să nu poată să comploteze împotriva regimului, pentru că dacă erau 50 oameni la comun sigur se găsea cineva să îşi dea în gât vecinii. Din fericire, România nu a preluat acest model de locuinţă colectivă, chiar dacă şi la noi au fost cămine de nefamilişti cu baia pe hol.

 • PaulIP

  @Dr2005 si Cornel S:
  Multumesc mult pentru informatii!
  Pana unde se putea ajunge cu lupta impotriva potentialilor complotisti…

 • Freesys

  @DrNO, niciunul dintre blocurile din articol nu este incadrat in clasa 1 de risc seismic, cu atat mai putin blocul “de la coloane” in care chiar locuieste maestrul Alifantis.

 • Cristian Ioan

  Multumesc tuturor pentru informatii!
  Nu pot sa raspund fiecaruia in parte …
  FOarte interesant cu “fabrica de mancare”.
  Circul Foamei dela Unirii estesingurul care s-a deschis inainte de 1989, am fost acolo vara, si era mare si gol, iar cupola de sticla amplifica arsita verii, cadura era sufocanta.
  Eu intrebasem daca stie cineva de apartamente de 2-3-4 camera FARA BUCATARIE!!!
  Caminele de nefamilisti cu dusurile si WC-urile pe hol le cunosc foarte bine, in 1981 dupa repartizarea la Curtea de Arges, acolo am locuit.
  Pentru familisti erau disponibile garsoniere, ce aveau baie si bucatarie proprie.
  Mi se pare o solutie rezonabila: daca vrei neaparat sa te intorci in Capitala, iti faci stagiul cu astfel de conditii de trai.
  Daca vrei sa te stabiliesti in localitatea respective, Statul asigura conditii pentru cumpararea de apt de 3 camere “normale”, cu baie si bucatarie …

 • hm

  Pantelimon pare a fi primul Circ deschis, urmat de Unirea, de Băneasa – asta, înainte de 89, desigur.
  Nu țin minte exact cînd înainte de Revoluție s-au deschis Floreasca și Cotroceni.

 • Cristian Ioan

  Pentru Paul IP:
  Foarte pertinente intrebarile!
  Nu, nu cunosc raspunsul, dar zvonul de atunci era ca da, erau adresate “oamenilor de rand din cartierele respective”
  Marile unitati de productie aveau desigur cantine proprii.
  NU ar fi o solutie temporara, nu ar fi pentru cei sarmani, si NU ar fi o OPTIUNE (precum mancarurile semipreparate)pe care sa o poti alega sau nu,
  Ci pe termen lung, acela urma sa fie viitorul penrtu toata lumea.
  Adica noile apartamente sa fie fara bucatarie, casele se vor demola oricum, si chiar daca mai ramana cateva case la curte, cu bucatarei, nu vor mai exista nici magazine alimentare si piete cu fructe si legume, sau carne si peste, asa ca TOATA lumea va lua cu sufertasul portiile zilnice de la Fabricile de mancare.

 • hm

  A se remarca faptul că, în tot acest timp și în pofida acestor zvonuri, blocurile se livrau către populație cu bucătării spațioase (mai spațioase ca în urmăm cu două decenii), și cvartalele noi se construiau cu spații comerciale adecvate vînzării produselor alimentare șamd.

 • Vio

  Au existat la țară apartamente fără baie, aveau baia în comun la parter, în spatele blocului. Nu știu dacă aveau bucătării, dar cum nu cred că aveau canalizare, probabil nu aveau niciun fel de apă curentă la etaje…

 • Cristian Ioan

  @hm,
  Pe deplin adevarat!
  venind de acasa, unde bucataria era IMENSA, cea din Vitan nu m-a impresionat de loc, dar ERAU blocuri, nu doar de la inceputul anilor 60, ci chiar de prin ’72, cu apartamente elegante, la care insa se facuse mare economei la bucatarie – era tare ingusta!
  NU chiar TOATE cvartalele noi erau “cu spații comerciale adecvate vînzării produselor alimentare”, spre deosebire de Calea Mosilor, pe Vitan nu existau de loc spatii comercial la parterul blcourilro, si nici mini-complexe comerciale, ca in Balta Alba de xemplu, ci numai Circul Foamei!

  @Vio,
  Astfel de blocuri vedeam de exmeplu in Otopeni, pe dreapta cand mergi spre aeroportul international: P+4 dar fara apa si canalizare, baia si toaleta erau in spate, la comun

 • hm

  pe Vitan era proximitatea Circului Foamei; însă pe Goga și Nerva Traian blocurile stradale construite în aceeași perioadă aveau spații comerciale, berechet!
  Cartierul Aviației – ultimul cartier construit de la zero și dat în folosință cam de prin 87-88 avea spații comerciale stradale, deși „circu-foamei” era la trei stații de tramvai!

  Cît despre Otopeni, se pare că ar fi fost niște blocuri (regim cu un etaj) care aveau sobe (se vedeau magazii de lemne la un moment dat), dar cele stradale nu aveau sobe. Aveau însă toate apă curentă și în niciun caz nu aveau toaletele exterioare!

  • C.D.Mocanu

   În Otopeni erau încălzite cu lemne cele câteva blocuri vechi, construite în anii 60. Blocurile noi aveau un sistem de termoficare cu apă geotermală care se găseşte din belşug în zonă. Reducerea cu orice preţ a costului investiţiei a condus la utilizarea unor elemente nepotrivite (conducte metalice) care în final au făcut aproape inutilizabil sistemul!!!!

 • Cristian Ioan

  Fantastica, faza cu apa geotermala!!!
  Multumiri dlui Mocanu oentru infirmatia inedita.
  Eu ii copatimeam pe cei de acolo, nevoiti sa se descurce cu sobe cu lemen si carbuni la bloc cu mai multe etaje …
  Despre rezerva geotermala de linga Bucuresti am aflat abia recent. Cei de la Theme au profitat de aceast resura naturala! CU cat mergi mai spre nord, cu atat este mai calda apa.
  Da, se stie ca in general energia geotermica este regenerabila, deci “infinita”, insa nu e chiar gratuita! Daca nu esti in islanda sau peninsula Kamceatka, nu tisnesc gheizere, deci apa tebuie pompat al surpafata. Si este totdeauna incarcat cu ninerale, eventual si cu hidirgen sulfurat – conductele si trubinele trebuie sa fie speciale, se corodeaza sau se infunda.
  Si desigur necesita INTRETINERE, de aia spuneam ca este energie infinita, dar nu e gratuita …

  • C.D.Mocanu

   Coroziunea i-a venit de hac sistemului. O perioadă a funcţionat bine! Dacă puneau în operă componentele potrivite cred că funcţiona şi azi. Pe măsură ce sistemul de termoficare se degrada, locatarii au trebuit să se îndrepte spre alte surse de încălzire. Unii şi-au montat diverse sobe şi au scos burlane pe unde au putut. Alţii se încălzeau electric şi au făcut praf instalaţiile interioare dar şi pe cele de distribuţie. A fost coşmarul activităţii mele profesionale!
   Unele blocuri din Otopeni aveau şi panouri solare pentru prepararea apei calde!

   • hm

    da, s-au făcut prospecțiuni și foraje multă vreme pentru apa aceea termală! Ziceam că sîntem… ca-n Dallas… era și vremea serialului 😉

 • Ando

  Intr-o vreme, pe şos. Străuleşti, cam prin spatele Casei Presei, dincolo de calea ferată, funcţiona un ştrand cu apă termală (FORADEX).

  Am trecut acum vreo doi ani pe acolo…Jaf, paragină.Intrase, parcă şi madam Udrea pe fir…

  Se mai văd “urmele” :
  http://www.instantstreetview.com/@44.488845,26.065937,19z,0t

 • Cristian Ioan

  @Ando,
  Este foarte regretabil!!
  De ce si ACEL strand termal a fat faliment?!
  Sun Bucuresti, apa de provenienta geotermala este doar CALDUTA.
  Asta inseamna ca este greu de folosit pentru incalzire, si foarte greu de folosit pentru generarea de energie electrica.
  Insa pentru un STRAND era tocmai buna, usor de folosit!!!

 • Cristian Ioan

  De ce A FOST INCHIS?
  NU este nevoie de stranduri? Mai ales termale?
  As fi inteles ca baietii destepti sa duca deliberat in faliment stradul, pentru ca Statul sa poata, foarte legal, sa il vanda pe 1 leu.
  Dupa cumparare, uremeaza reparatii, investitii, iar peste un an, strandul termal se redeschide. I se face reclama, are clienti, iar proprietarul face profit – totul foarte legal!
  Mai putin falimentarea deliberata initiala, dar, cum zic imbogatitii de tranzitie: “sa nu ma intrebe nimeni cum am facut primul milion! Si nic urmatoarele o suta …”
  De ce in realitate strandul a ramas inchis, si NIMENI nu foloseste apa termala?!

 • Cristian Ioan

  @Marian.
  MULTUMIM!!!

  fosrte interesante imaginile din 1941!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>