… de-o săptămînă bună avem Primari. Și la Capitală, și la sectoare – chiar și la noi, în 5!
Nu vreau să întoarcă lumea, nu vreau să mute munții – dar dac-or face-o, nu m-aș supăra.
Aș vrea doar să facă ceva; ceva – orice! – ca să nu mai văd oameni la coadă în relația cu administrația locală.
Nu mai vreau oameni care să sprijine pereți și să lingă uși; nu mai vreau umilință.
Să iasă administrația deci din birouri, să se coboare din mașinile cu aer condiționat și să vadă cozile de la ora 8 dimineața, să vadă cetățenii tremurînd de necaz și îmbolnăvindu-se.
La treabă: oamenii v-au ales.
Bănuiesc că ştii că la ghişeele alea sunt 2 – 3 oameni (că nu s-a mai angajat personal) plătiţi cu 1000 – 1500 lei net pe lună, nu? Maşini? Maşini au cei cu soţ/soţie mai bine plătit… şi cam atât. În rest tramvai, metrou, bicicletă, pe jos, fiecare după caz. Mă refer la personalul de execuţie, cel care, practic, face toată treaba, nu la şefime.
Soluţia ar fi încurajarea plăţilor on-line, numai că la noi, pentru asta, întâi trebuie să mergi la primărie să faci o cerere…
Dar nici cu stimabilii cetăţeni nu mi-e ruşine… au lăsat impozitul pe ultima zi şi după aia se plâng că nu au mai putut plăti cu reducere. Păi de la 1.01 la 30.06 ce-au păzit?
Două motive pentru care contribuabilii așteaptă până în „ultima zi”: incertitudinea normelor, care se tot schimbă, și constrângerile bugetare personale. Dar se știe de 25 (250?) de ani chestia asta, nu e rocket science ca în ultimele zile să aloci mai mult personal. Problema e că șefilor le cad epoleții și masteratele dacă-și ajută subordonații.
Apropo de infecția aia de sediu PS5, au blocat trotuarul cu niște trepte improvizate și au tras parcare cu tupeu pentru șefii de acolo. Sediul PS5 ar trebui să fie la Piața Rahova, nu undeva unde cei mai mulți din sector ajung destul de greu. Dar na, mahării lucrează în centru.
să vezi matale mizerie la “asistați”, la Piața Coșbuc, cum stau zecile de oameni la coadă…
Am văzut cozi și la Cantina de ajutor social Ferentari, care ține de DGAS/PMB 🙁
Nu au voie să dispună ore suplimentare… trebuie extrem de multă hârţogărie, aprobări. Şi nici nu au, legal, voie să le plătească în plus, doar să le compenseze cu zile libere în termen de 30 de zile. Dar şi aici e multă bătaie de cap.
Cantina de ajutor social nu mai ţine de Sectorul 1? Era o vreme când toate cantinele ţineau de sector 1.
Cantinele sociale ale DGAS/PMB: http://www.dgas.ro/serviciul-cantine-sociale/
Nu e vorba de ore suplimentare, ci mi degrabă de suplimentarea temporară a personalului de la ghișee cu colegi care nu lucrează la „front-office”.
Asta înseamnă detaşare la alt serviciu… deci acordul superiorilor salariatului din serviciul în care lucrează, a celor din serviciul în care se detaşează şi decizia primarului/ordinul de ministru. Plus că funcţionarul când s-a angajat a dat concurs pentru un post, poate să refuze detaşarea pe un post care nu corespunde pregătirii sale. Nu cred că vrea cineva să meargă la ghişeu de bună voie, să suporte frustrările celor care habar nu au în ce constă muncă funcţionarului.
Mă uit la colegii de la registratura noastră… când mai merg pe acolo mai vin diverse persoane cu diverse plângeri… care nici măcar nu trebuie adresate la noi. Dar dacă le spui, tot ei se supără, urlă, înjură ş.a.m.d..
… și se dă stăpînirea cu curul de pămînt să debirocratizăm jucăria și s-o facem să meargă-n folosul cetățeanului!
Fiat detașare atunci! Să firea detașare! Și traininguri pt lucrul la ghișeu și informare pe bune a contribuabilului.
Normal că mă iau dracii când, după drum și coadă, mi se spune hai siktir 🙂
Problema e că dacă îi iei pe ăia din birou, nu o să mai fie nimeni care să prelucreze ce trimit cei de la ghişeu. E un cerc vicios aici, soluţia ar fi ca românu’ să se dezveţe de obiceiul statului la coadă şi să plătească prin transfer bancar sau cu cardul pe site-ul administraţiei financiare. Dar asta nu e posibil, că nu suntem în Austria.
Ăia despre care discutam nici măcar nu stau la taxe și impozite. Iar grosul celor care stau acolo au nevoie de atestate fiscale șamd.
S-ar putea emite online genul ăsta de documente, securizate cu semnătură electronică.
Merită citit şi ce spune Negoiţă:
http://www.agerpres.ro/politica/2016/07/04/robert-negoita-pledeaza-pentru-corelarea-salariilor-din-administratia-locala-si-centrala-12-30-50
Publicul pare să facă dovada un interes sporit față de administrația locală în ultima vreme, după cum vedem în înmulțirea dosarelor DNA ale primarilor și migrarea oarecum surprinzătoare a parlamentarilor spre primării. Presupun că mai multe responsabilități ar trebui să însemne și o remunerare mai decentă.