despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Balcic: restaurantul bulgăresc

Să fim cinstiţi: habar n-avem de vecinii bulgari. Nu-i ştim, nu ne interesează. Mergem la ei pe litoral, ne-ncărcăm por’bagajul la Ruse-n Metro, ne-nmatriculăm maşinile la ei ca să nu plătim taxe – dar altceva nu ne interesează.

Ne-am uitat ani de zile la televiziunea lor (mai ţineţi minte programul TV afişat în geamul agenţiei lor de transport aerian de pe Batiştei? – înainte de Revoluţie în fiecare luni cineva lipea o foaie cu programul săptămînal al Televiziunii Bulgare) – dar despre ei nu ştim nimic.

Şi eu am uitat de ei, pentru multă vreme – Bulgaria era doar o şosea, de străbătut în căutarea kebabului turcesc… şi un loc cu oameni despre care-mi făcea impresia că nu se-ntind mai mult decît le ţine plapuma.

Hai să-ncepem cu mîncarea lor, dacă vrem să aflăm ceva despre ei. Şi să mergem la singurul restaurant bulgăresc de la noi – la Balcic.

Balcic e-o surpriză tare plăcută. E mare, bine împărţit şi arată ca un soi de curte de castel – a castelului Balcic – fără să dea deloc în kitsch! Au şi-un şemineu în care ard mocnit nişte buşteni adevăraţi. Da’ hai să vedem ce au de mîncare!

Foarte multe – şi foarte bune! O groază de lucruri – şi nu toate chiar aşa de uşoare. Brînză, salate, fel-de-fel de mezeluri şi gustări calde pentru-nceput, şi ciorbe, sarmale, musaca, kebaburi – de-abia termini ce-ai în farfurie!

Poţi să bei rachiu, mastică, bere – toate de-ale lor; iar colecţia de vinuri bulgăreşti e mare rău!

Desertul – dacă mai e loc – înseamnă tort, baclava… sau, de ce nu, nuci coapte cu sare.

Înăuntru se-ascultă muzică pop bulgărească la radio – şi mi-am dat seama că după douăzeci de ani, încă mai înţeleg ceva din limba lor.

Restaurantul Balcic e la Perla; se intră prin gangul cu covrigăria.

Site-ul lor e aici.

Ca bani: merită!
Curat: da!
Servire: bună

ultima dată acolo: iarna 2011

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

11 comments to Balcic: restaurantul bulgăresc

 • Freesys

  Mai adaug Andreea Teodorova pe lista referintelor Bulgariei 🙂

 • Ultima data am fost acolo in 1976, cand eram dusi de la scoala nr. 4 (de atunci) ca sa mancam la pranz :). Imi aduc aminte ca a fost un scurt program in care copii puteau manca la pranz … am sa-mi intreb parintii daca isi mai aduc aminte cum functiona chestia asta si cat ii costa.
  E adevarat ca am cumparat mai des covrigi de acolo prin 2001-2002 🙂

 • Mihai

  atentie, am fost acolo, am mancat ceva cu miel, nu a fost ok, a doua zi probleme la stomac.
  am indoieli pentru mancarea gatita, probabil salatele sunt mai sigure.

 • beatryce

  Am intrat si eu prin gangul cu covrigaria si am batut la poarta Balcicului.
  Frumos,cs sa zic,foarte frumos,putin spus.Salate cu rachiu de struguri, “miel la protap”facut in fata noastra(a cam durat) orez cu organe de miel,vin alb si roze de Targoviste (nu Romania),baclavale si nuci cu sare.ce sa mai zici? BRAVO Bulgarilor ca au venit si la Bucuresti sa ne invete cum se mananca bine si se poate bea si un pahar de vin bun.
  Bety

 • dan

  Am fost deja de doua ori si am mancat si miel si salate si Tarator si chiftele nervoase si nuci cu sare si toate au fost OK.Eram si cu ala micu
  (8 ani) si el a mancat o supa de pui foarte gustoasa si groasa si apoi am luat crema caramel,baclavale si inghetata asortata foarte frumos prezentata . Am urmarit si modul amabil al ospatarilor,si curatenia de la toaleta si chiar mi-au placut plantele din terasa frumos aranjate.
  Era sa uit de mastica de la congelator.
  Va doresc sa incercati si voi si apoi sa comentam
  Dan

 • radu

  Am ramas impresionat ce au putut sa faca niste iubitori de frumos din vechea cofetarie Ghiocelul.
  Am fost foarte bine primit,codus la masa si mi-a fost prezentat restaurantul de catre managerul locului si eram de adevaratelea la BALCIC.
  Mancare buna ,vinuri interesante,preturi acceptabile,mai ales pentru Dorobanti,asa ca ma voi mai duce pe la Balcicul din Bucuresti.
  Ma gasiti martea urmatoare,am rezervat o masa de 6 pesoane.
  Vedeti ca au si meniul zilei la 19 lei te saturi!!!!!
  Bine a zis cineva mai sus ‘bravo bulgarilor’
  Astept comentarii

 • mihai

  Buna ziua,
  Nu stiu a cui a fost ideea de a amplasa restaurantul Balcic in acel gang dar nu a fost cea mai inspirata.
  Spun asta deoarece intrand din gang in restaurant ai o mare surpriza:strazi din vechiul Balcic,castelul Reginei Maria,mancarica pe alese,vinuri bune,ospatari priceputi ca si bucatarii dealtfel,toalete deosebite si mai ales o atmosfera specific bulgareasac data si de muzica cu specific balcanic.
  Vreau sa cred ca acest restaurant amplasat intr-o alta pzitie ar fi fost foarte cunoscut.
  Acum am vazut ca au si o pagina de prezentare foarte frumoasa si bine aranjata.
  Doresc pe aceasta cale sa va trezesc interesul si sa vizitati restaurantul.
  Pofta mare

 • Horia

  Salut,
  Am fost si eu curios sa vad si sa gust mancaruri bulgaresti la Bucuresti.
  Bine,bine,bine totul foarte frumos organizat(era unu mare sef) curat, plante ornamentale,ospataritele dragute si amabile iar mancarea buna, buna.Nu pot decata sa-i felicit si sa le promit ca mai vin cu alti prieteni.
  MI-a placut tare berea Kamenita dar si rachiul de caise iar manatarcile au fost grozave.
  Mergeti su comentati apoi pe acest site.
  Ura

 • hm

  Horia, Mihai, Radu:
  nu sîntem pe şapte seri să acceptăm impresii mascate de-ale chelnerilor şi de-ale patronilor.
  Nu fiţi nesimţiţi.
  Cît mi-o place mie Balcicul, dar încep să mă supăr.

 • Ghighi

  Intradevar, mancarea excelenta! Dar sefa acestui stabiliment…..suntem familie cu 2 copii, mergem de cel putin 2 ori pe saptamana in restaurante si NICIODATA nu am avut o asemenea experienta: fetita cea mica- 8 ani- a fost la baie unde era un sul mare de prosop de sters mainile care a cazut in chiuveta cu apa….ideea e ca ea nu ne-a spus, era ceva apa pe jos in fata chiuvetei, nimic apocaliptic…DAR sa fiu ridicata de la masa de a o chelnarita, “va cheama sefa sa va arate ce a facut copilul la baie”….mi se pare de un prost gust total, o mentalitate de sef de sala din vremuri apuse…Una peste alta, pacat de mancare, intr-adevar excelenta, dar nu cred ca as recomanda o iesire aici!!!

 • hm

  chiar că e de prost-gust.
  De la un restaurant nu tocmai ieftin ai avea mai multe aşteptări.
  Mă rog, mîncare bulgărească, atitudine românească.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>