despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la Pașapoarte

pocitania

Statul Român, în grija să constantă și susținută pentru bunăstarea cetățenilor, le cere acestora să-și reînnoiască pașapoartele des.

Pașaportul adultului e valabil cinci ani – nu zece, ca-n restul țărilor civilizate la care tînjim.

Iar copilul – dragul de el, viitorul Țării noastre – primește pașaport valabil trei ani. Deci, părinții, din trei în trei ani, plătesc ditai taxele și înfruntă ditai cozile. Elegant: nu contează că alte state au socotit că același copil se poate folosi de un pașaport cinci sau chiar șase ani!

Așadar, fii-mea, care trece-a doua, e deja la al treilea pașaport: dacă mă gîndesc bine, are mai multe ca mine.

Să vedem însă cum ne-ntîmpină Statul pe noi, cei care vrem să ne facem pașapoarte așa de des!

În primul rînd, Statul a pus serviciul pașapoartelor într-un loc accesibil din București: în Pipera – Iorga nu mai lucrează de trei ani buni.

La Pașapoarte, în Pipera, n-ai cum s-ajungi cu transportul în comun, dacă ai copii după tine; trebuie să-i trambalezi două stații prin soare – că mergi mai repede pe jos, decît cu autobuzul 135 luat de la metrou. Deci, dacă n-ai mașină, ai încurcat-o.

Statul a grupat – în aceeași sinistră locație – serviciul Pașapoarte pentru București și pentru Ilfov; deci dacă locuiești în Jilava ori Bragadiru ți-e chiar ușor să faci o călătorie de plăcere pînă-n Pipera, nu?

Același Stat ține – tot acolo – și permisele de conducere, și înmatriculările; la fel: atît pentru București, cît și pentru Ilfov: ce haos e.

Statul, însă, nu-i hain: oferă cetățenilor posibilitatea să-și facă pașapoarte și la ei în sector; cîte o unitate a evidenței populației face și pașapoarte. Simpatic foc, însă, este faptul că acum – vara, cînd oamenii se-nghesuie la cozi – Statul a închis ghișeele din sectoarele 2 și 5.

Mai este și sediul din Piața Amzei. Aici, Pașapoartele au primit, la cucurigu-pe-un hol, cîteva ghișee; nu poți urca cu un cărucior de bebeluș, să știți: dar măcar poți ajunge mai lesne, aflîndu-te în centrul orașului.

Și apoi, desigur, vin cozile

Cu toate astea-

Cu toate astea, deunăzi, le-am făcut pașapoarte celor mici petrecînd în total un sfert de oră: politicos, civilizat și agreabil.

Pe bune! Cum?

Fiindcă același Stat a reușit să pună în funcțiune programarea on-line (se făcea de ceva timp la Pipera; dar de o săptămână este operațională și-n Amzei). Intri pe epasapoarte și-ți faci programare. Și te duci direct la ghișeul care servește programările on-line, la ora stabilită. Dai actele, faci poza, pleci acasă bucuros că e simplu.

E simplu – și merită lăudat.

5 comments to la Pașapoarte

  • Poţi să mergi pe Şos. Virtuţii, mergi cu 47 + 41, în maxim 30 minute ajungi acolo cu tot cu copil.

    http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexBucuresti.htm

  • Alex

    Hmmm, pentru 4 se fac pasapoarte accesibil pe Straduintei. Si e foarte civilizat procesul.

  • Pasaportul meu a fost facut in 2007 si expira la anu’ … s-a diminuat perioada de valabilitate !?
    La copii mi se pare firesc cu trei ani; nu mi se pare insa firesc sa nu il poti prelungi pe acelasi doar adaugand o noua fotografie. Mai nefiresc mi se pare la pasaportul de copil sa nu fie trecute numele parintilor! Iti trebuie procura la granita daca merge un singur parinte cu copilul dar pasaportul nu poate face legatura intre copil si emitentul procurii in lipsa informatiei din pasaport prin simpla deschidere, fara investigatie pe un computer.

    • Vlad

      In 2007 – 2008 pasapoartele se dadeau pe 10 ani, la scurt timp dupa au inceput sa se dea pe 5 ani. Nu stiu care a fost motivul schimbarii, dar este foarte incomod sa schimbi pasaportul o data la 5 ani, ceea ce in practica inseamna 4.5 ani, caci anumite tari nu dau viza daca pasaportul expira in mai putin de 6 luni.

  • acum ceva vreme, cu fi-mea lângă mine, postam asta pe feisbuc 🙂

    Trec eu pe lângă cei care stăteau la cozi la permise și înmatriculări, sperând că la pașapoarte nu-i la fel coada… Și nu era! E mult mai mare…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>