despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Când „frumosul“ îi apropie pe oameni

scris de Ando

Iniţial, când am pozat aceste figurine plantate printre aracii şi florile unei grădini „de bloc”, mă şi gândeam, drăceşte: hai că am dat de un subiect de băşcălie!

G1 G2

Zilele trecute însă, când am văzut aceste „lucrări” plantate prin Piaţa Revoluţiei, mi-a cam pierit cheful să-l mai iau la mişto pe gospodarul grădinii cu pricina.

DSCN7352 DSCN7353 DSCN7355

Mai mult ca sigur că defecţiunea e la mine pentru că… vorba lui… dexonline.ro:

Frumos, -oasă: categorie fundamentală a esteticii prin care se reflectă însușirea omului de a simți emoție în fața operelor de artă, a fenomenelor și a obiectelor naturii etc. și care are ca izvor obiectiv dispoziția simetrică a părților obiectelor, îmbinarea specifică a culorilor, armonia sunetelor etc. 

11 comments to Când „frumosul“ îi apropie pe oameni

 • Filip

  În spatele blocul 129A de pe Spătaru Preda, S5, e ceva similar 🙂

  Monumentul cojii de sămânță pare a fi doar o parodie ușor arogantă.

 • dragos b

  Dar oare la lupoiaca de pe Lipscani ce s-o fi pregatind? Ca era ambalata in crengi… Zicei ca fac mustarie…

 • hm

  măcar de-ar face mustărie, că nu m-aș necăji.

 • Vlad

  Nu contest ca operele respective sunt poate “urate”.

  Vreau doar sa semnalez ca definitia “frumosului” din DEX este doar un punct de pornire si evident simplista.

  Dupa cum a invatat toata lumea in liceu, frumosul este o notiune complexa in arta – a se vedea estetica uratului ca un exemplu interesant. Multe opere de arta considerate azi unanim frumoase ar fi parut foarte urate in perioada Renasterii, de exemplu.

  Din nou, nu zic ca Ando greseste in ce spune, dar atrag atentia ca frumosul in arta nu poate fi judecat asa de simplu.

 • Filip

  @Vlad: de acord, de-asta mi se par fără finalitate argumentele de genul „bordurile lui Negoiță sunt urâte, câh, câh”

 • Vlad

  @Filip: Nu pot sa ma pronunt asupra bordurilor lui Negoita, dar nu e chiar acelasi lucru.

  Arhitectii si urbanistii se pot pronunta avizat asupra esteticii elementelor de civilizatie urbana, pentru ca ei sunt expertii domeniului, precum criticii literari sunt expertii “frumosului” in literatura. Negoita trebuie sa tina cont de parerile urbanistilor cand pune bordurile, cand amenajeaza parcuri, spatii verzi, etc – nu stiu insa daca asa merg lucrurile in practica.

  De asemenea, cetatenii au dreptul sa se pronunte asupra bordurilor, pentru ca ei sunt cei pentru care se fac bordurile. Desigur, si Ando are dreptul sa-si exprime parerea despre aceste opere de arta, pentru ca sunt facute sa fie admirate de cei care trec prin Piata Revolutiei.

  Ideea principala in postarea mea e ca e prea simplist sa spui “frumosul e ceea ce zice definitia din DEX”. Dar oricine are dreptul sa catalogheze ceva urat sau frumos dupa propriile preferinte, dupa experienta sa, etc.

 • Ando

  @Vlad:Probabil că trebuia să închei articolul cu proverbul:

  “Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”

  şi atunci, toată lumea era împăcată.

 • Nu cumva prin Piaţa Revoluţiei se tot rotesc diverse lucrări artistice? Mă gândesc că în felul ăsta se dă ocazia şi unor artişti aflaţi la început de drum să expună undeva şi să primească feed-back de la cei care văd lucrările.

 • Filip

  Rotirea mai multor lucrări ale unor artiști debutanți e o chestie utilă. Era așa ceva și în Parcul Carol, în spate la Arenele Romane, lângă niște mașini parcate în parc.

 • hm

  numai debutanți nu-s, fraților, din păcate.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>