despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

În Centrul Vechi cu Alexandru Bodea

scris de Alexandru Bodea

Zilele trecute am ajuns din nou pe Lipscani si Gabroveni, spre a vedea daca s-a mai renovat ceva, sau au ramas asa cum le stim…

Am pornit de la statuia “Lupoaica Romei” – care a implinit 110 ani -, pe care am vazut-o inconjurata de crengi de salcie si ca tot omul m-am intrebat cu ce ocazie…

Apoi am mai trecut sa vad daca se rafac vechile cladiri, sau daca macar mai atrage ceva in Centrul Vechi

Un cantaret la vioara langa o cladire parasita, mutari anuntate din cauza starii imobilului, iar in Hanul Gabroveni am dat peste “orasul invizibil”… indreptandu-ma pe strada Gabroveni gasind suporteri de fotbal englezi precum si case “cu bulina” gata sa cada…

Asa ca am revenit la bulevard, spre Turnul Baratiei si fostul magazin “Bucuresti”… unul frumos renovat, iar celalalt parca uitat de vreme…

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Pe Alexandru Bodea îl puteți citi și pe blogul său.

1 comment to În Centrul Vechi cu Alexandru Bodea

  • Alexandru Bodea

    Am pornit de la statuia “Lupoaica Romei” , daruita in anul 1906, cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, municipalitatea Romei a dăruit bucureștenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezenta pe legendara lupoaică care i-ar fi alăptat pe Romulus și Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim. Inițial, statuia a fost așezată pe un piedestal din piatră, ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul și Poporul Roman), ea fiind amplasată mai întâi în incinta „Arenelor Romane” din „Parcul Carol I” (la 7 septembrie 1906), apoi (în 1908) în Piața Sfântul Gheorghe (care atunci se numea Piața Romei). În anul 1931 a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, în anul 1965 în mijlocul părculețului din Piața Dorobanți, iar în anul 1997 în Piața Romană, unde se găsea până în 2009. Între timp, a fost de mai multe ori furată (parțial: Romulus sau Remus, sau în totalitate) și regăsită. Dispărea periodic și “pentru întreținere”. În 2010, a fost mutată din nou, în urma unei discuții între primarul general al Capitalei și ambasadorul Italiei, care au luat hotărârea să amplaseze statuia pe Bd. I.C. Brătianu, în fața magazinului București. Apoi am mai trecut sa vad daca se rafac vechile cladiri , sau daca macar mai atrage ceva in Centrul Vechi…. Un cantaret la vioara ..langa o cladire parasita , mutari anuntate din cauza starii imobilului , iar in Hanul Gabroveni am dat peste “orasul invizibil”….indreptandu-ma pe strada Gabroveni gasind suporteri de fotbal englezi precum si case “cu bulina” gata sa cada … Asa ca am revenit la bulevard , spre Turnul Baratiei si fostul magazin “Bucuresti” ….unul frumos renovat ,iar celalalt parca uitat de vreme….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>