despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

De ce Piedone

Piedone face şi drege! Piedone face locuri de joacă. Piedone şi-a de’zăpezit cel mai bine sectorul. Piedone a pus bănci, spală străzile, sădeşte pomişori. Piedone civilizează Piaţa Sudului.

… e Piedone Mesia sectorului 4?

Dacă ne uităm în urmă, la galeria foştilor primari (Luţu – singurul primar bucureştean arestat, Mihalache, Inimăroiu) – este. Dar lucrurile nu sînt aşa simple; Piedone face parte din generaţia nouă de primari – care ştie că important nu e atît să faci, dar şi să arăţi că faci.

Şi Piedone arată; are şi un trust media-n spate care-l ajută.

Care e planul lui Piedone?

Vrea Piedone primăria mare peste doi ani? Pentru că face tot ce trebuie ca să ajungă acolo. Lasă impresia că e bun gospodar (bucureştenilor le cam place asta). La el în sector e curat, e destul de linişte. Mai mult decît orice, e foarte cuminte: fostul gestionar delapidator, şmecherul care şi-a luat permisul la toate categoriile-n aceeaşi zi, controversatul inspector de tarabe pare a fi, de vreo doi ani încoace, cel mai cinstit om.

Cum poate ajunge Piedone primar general?

… făcînd în continuare ceea ce face deja. Reţeta n-a inventat-o el, ci Onţanu: în 2003-2004, pe finalul primului său mandat, a făcut un efort fantastic, asfaltînd zeci de străduţe şi alei din sectorul 2, curăţînd părculeţe şi scuaruri – şi s-a reales. Negoiţă a perfecţionat sistemul, făcînd din sectorul 3 un loc în care la prima vedere e mai mare dragul să trăieşti: parcări, parcuri şi locuri de joacă, curăţenie pe străzi, ordine publică…

Sîntem noi proşti? Şi ce vrem de la un primar?

Vrem cîteva lucruri simple. Să fie curat, să fie linişte, să avem parcuri, să avem unde să ne lăsăm maşina – chestii de-astea, pe care le cerem de la primarul de sector; pentru că primarul de sector atîta poate.

De la primarul general vrem mai mult: vrem să ne rezolve traficul, să ne civilizeze tot oraşul – dar ştim că nu prea are cum să le facă şi ne-am resemnat. De-aceea primarii de sector nu se-nghesuie să candideze la Primăria Capitalei; pentru că la ei în sector o duc mai bine.

..dar vrea Piedone să fie primar general?

Nu ştiu; dar mulţi bucureşteni l-ar vrea, aşa cum l-au vrut şi pe Negoiţă în 2008.

Şi să nu uităm că bucureştenii au arătat că nu mai dau nici doi bani pe apartenenţa politică.

Ciudăţeniile sistemului

Împărţirea pe sectoare are multe părţi bune, pentru un primar care vrea să facă treabă. Oferă multă autonomie; oferă multe oportunităţi locale. Primarul poate face părculeţe, poate spăla străzile de cîte ori pe zi vrea, poate să plătească o poliţie comunitară eficientă, poate să renoveze şi să construiască şcoli şi grădiniţe – poate să facă din sectorul lui un oraş în oraş.

Părţile proaste se văd atunci cînd diferenţele dintre sectoare sînt deranjante, cînd cetăţenii aceluiaşi oraş sînt discriminaţi. Primarul general nu poate obliga un primar de sector să facă curat, să spele străzile, să asigure ordinea publică – luaţi cazul lui Vanghelie, de pildă.

Dar poate un primar general puternic să se impună? Băsescu s-a descurcat destul de bine. Oprescu nu.

Diferenţele

În sectorul 1 e Chiliman şi nu se-ntîmplă nimic special. În sectorul 2 e Onţanu, care se re-alege destul de confortabil şi-şi joacă rolul de musca la arat. În sectorul 3 e Negoiţă, care a pierdut mult din credibilitate acum doi ani, cînd a refuzat să candideze pentru Primăria Capitalei. În sectorul 5 e Vanghelie, care nu face curat dar spoieşte blocurile, care face locuri de joacă dar le lasă-n paragină, care este dar renovează şcolile şi grădiniţele. În sectorul 6 e Poteraş – nici el nu face nimic special.

Iar în sectorul 4 e Piedone, care spală străzile zilnic, care face locuri de joacă, care face fîntîni arteziene care-arată ca nişte pisoare, care face spaţii verzi cu palmieri şi dinozauri din boschete. Prostul-gust al lui Piedone este desăvîrşit, dar cîţi dintre noi nu l-ar înghiţi dacă şi-ar şti strada curată şi copiii-n siguranţă?

Spuneţi-i omului care stă-n sectorul 5 şi-şi duce copilul la joacă-n sectorul 4 că Piedone e doar un agramat care nu se pricepe la amenajări, la urbanistică, că nu înţelege istoria oraşului, că n-are bun simţ. S-ar putea să ştiu ce-o să vă răspundă.

… deci?

… da’ eu ştiu? Ştiu că-s sătul de mizerie, de praf, de noroi, de gunoi, de zgomot, atîta tot. Vrea şi altcineva să facă ceva-n oraşul ăsta?

A, şi dacă vă-ntrebaţi cum arată un loc de joacă în sectorul 5 – uitaţi aici:

(despre prostul gust al lui Piedone, pe simply bucharest, aici şi aici)

10 comments to De ce Piedone

 • Da, concorda si cu impresia mea aceasta evaluare. Si pentru ca stau in Crangasi pot spune ca Poteras chiar nu face nimic. A, ba da, a facut o piata nefunctionala si care arata oribil dar care a fost executata de o firma la care am senzatia ca fratele domniei sale este destul de actionar … A, a mai captusit cateva blocuri cu polistiren numai bun de luat foc, printre acesta cred ca blocul domniei sale s-a executat cel mai repede. Si cred ca mai face ceva, cotizeaza la partid, nu stiu din ce surse …
  De fapt poate ca imi pot inchipui caci singurele chioscuri ce au supravietuit pe strada mea sunt tapetate cu afisele lui. Ca doar nu supravietuiau asa de flori de mar …

  Acum, fata de leapsa mea, aceasta se justifica prin faptul ca acea cladire a adapostit un restaurant cu nume sonor in interbelic dar despre care nu stiu nimic azi 🙂

 • hm

  … ce să fac, dacă n-am prins vremurile alea?
  Nici despre puţinele restaurante comuniste nu ştiu nimic…

 • Freesys

  Piedone… “maine ii dam in judecata !!! ” asta auzeai de la el pana sa fie primar, asta era solutia lui pentru orice ilegalitate comisa in sector, multimea pleca fericita acasa, la fel si Piedone, cred ca nici azi nu stie unde e judecatoria de sector. Refritor la gospodarire zic doar asa: firma de casa este Euroverde (spatii verzi si mobilier stradal) unic actionar nimeni alta decat doamna Piedone. Acum e pe teava un larg proces de asfaltare. Piedone a fost raul cel mic sa zicem merci ca nu a iesit primar Radu Silaghi membru de marca in Famiglia PDL.
  Revin la sectorul de origine, 3, mi se pare o gluma buna Negoita primar general sau viitor presedinte 2014, un exemplu: in fiecare dimineata obisnuiesc sa dau 3 ture de lac in IOR, de cateva ori am fost umar la umar cu domnul primar, m-a socat faptul ca nu l-a recunoscut nimeni, pun pariu ca daca in ora de prime-time il dai pe toate posturile la tv peste 90% din populatie nu-l recunoaste, desi fata il recomanda drept Consigliere di Famiglia.
  Cand o sa am un pic mai mult timp am sa scriu un articol despre cum aceasta gaina cu oua de aur pentru PDL care este sectorul 3 avea cheltuieli mai mari decat celalalte 5 sectoare la un loc, despre deturnarea de fonduri de la Primaria Capitalei la Primaria de Sector (pe relatia nasul Videanu – finul Negoita) sub forma unor parteneriate in care erau implicate si diferite ministere care n-aveau nicio competenta in proiectele respective, despre licitatii castigate la 500 000E cu acte aditionale de 50 mil E… si multe altele…
  LATER EDIT: STIU CA NU ESTE UN BLOG POLITIC DAR POLITICUL “TRASEAZA” LINIA SOCIALULUI 😉

 • hm

  … din păcate obiceiurile proaste ale primarilor noştri nu se diferenţiază în funcţie de apartenenţa politică, ştiu asta.

  Şi-atunci nu-ţi rămîne decît să alegi între nivele diferite ale răului.

  Tu stai în sectorul 3. Te-ai muta în sectorul 5?

  ***

  în altă ordine de idei, felicitări pentru viaţa sănătoasă; trei ture de IOR nu-i deloc puţin!

 • Freesys

  Raul nu se diferentiaza prin apartanenta politica stiu asta, dar acum s-a ajuns prea departe si in Bucuresti si toata tara… si inca nu am ajuns la fundul prapastiei. Referitor la Sectorul 5 la capitolul asfalt sta mai bine decat media nationala. In minivacanta de paste am fost undeva langa Rasnov jud Brasov si vreau sa spun ca mai bine circulai pe drumurile forestiere decat pe cele nationale, pe pitorescul traseu Campulung-Rucar-Bran-Brasov poti circula decent doar daca esti posesor de Panzer VI Tiger, dupa 3 km am renuntat la ideea traseului ca drum de intoarcere in Bucuresti.

 • Dan

  Eu o sa ma mut din 6 in 5 chiar foarte curand; macar Poterash ridica gunoiul, spre deosebire de individul contra caruia o sa votez cu drag in 2012. Sau chiar mai devreme, daca se face referendum local.

 • hm

  în 2012 Vanghelie s-ar putea să zboare. Chiar şi acum doi ani, cu toate voturile cumpărate (sacoşe cu mîncare, telefoane mobile, cîte un milion de banner găzduit pe balcon) Vanghelie a avut doar cu vreo cinci procente în faţa contracandidatului (foarte prost desemnat – Bodu).

 • Mirela

  Daca nu se face nimic,criticam ca nu se face.Daca se face,n-are bun simt,n-are gusturi elevate.Piedone chiar face multe lucruri bune si chiar daca nu l-am votat,data viitoare il voi vota.Si chiar sper sa candideze tot la sectorul 4.Si chiar nu inghitim nimic,chiar ne place.Ne plac parcurile,piata sudului,spatiile verzi.Cred ca de fapt muriti de ciuda,ca ai vostrii nu fac nimic.Altfel nu se explica ignoranta cu care vorbiti.

 • mda

  mda cine crede ca piedone face toate lucrurile astea asa de dreagul cetatenilor…hm se inseala rau de tot.Nu il doare nicaieri de cetateni are interese mai mari ia intrebativa de unde atatia bani pentru toate astea ia uitativa in curtile adpp 4 sa vedeti sute de pomi uscati asta asa ca sa poata sa spele niste bani ia mai intrebati si salariati adpp4 cum sunt terorizati de catrea marele PIEDOOOOONE sa munceasca un program de la 8 la 22 un singur scimb si a doa zi sa mai fie bun de munca fara sa fie platit ore suplimentare “daca nu munciti va dau afara” eee cum e? Si multe altele ce face domnu primar cu zeci de fini pe care ii are bagati peste tot prin sector.mai intrebati si vedeti ca nu chiar atat de roz.Va multumesc

 • hm

  da’ vezi tu, întrebarea este cît de mulţumiţi par a fi locuitorii din sectorul 4 de Piedone. Şi cei mai mulţi sînt, şi asta-nseamnă că vor trece cu vederea orice furăciune sau spălare de bani.
  Pentru că o să-şi zică: ‘fură şi ăsta, dar măcar face treabă!’

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>