despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Verticalele Bucureştiului – 2016

petec-de-cer_-buzesti

scris de Ando

Privită şi primită cu destulă (şi, uneori, justificată) ostilitate, în special după nefericitele cazuri Cathedral Plaza şi Millenium Business Centernoţiunea de bloc-turn, reflectă, de fapt – în mare – schimbările economice şi sociale care s-au petrecut în capitală. De aceea, nu-i deloc întâmplătoare concentrarea acestui gen de clădiri super-multietajate, mai ales în nordul oraşului, la imediata graniţă cu fosta platformă industrială Piperaaflată şi ea într-o dinamică “reaşezare”.

Pentru că aici, în nord, s-a constituit, realmente, nucleul zonei corporatiste a Bucureştiului. Aici sunt găzduite acum, alt gen de industrii şi de activităţi, dar la fel de importante şi aducătoare de locuri de muncă şi de câştig pentru oraş. Era firească, în acest context, şi preocuparea privaţilor pentru utilizarea la maxim a terenului disponibil. Ce alt gen de clădire răspunde mai bine acestor cerinţe?

Mi se pare mult mai gravă amorţeala autorităţilor, lipsa de promptitudine şi de oportunitate cu care tratează, chiar şi acum, zona.

1 2 3 4 5 7 8 9 11

Hulite dar şi mediatizate, promovate dar şi dispreţuite, blocurile-turn, construite după 1989, fac parte integrantă din inventarul urbanistic al Bucureştiului.

img_0628

3 comments to Verticalele Bucureştiului – 2016

  • Isteria anti-blocuri-turn (care erau neecologice, capitaliste, nepractice, energofage, pesediste şi băsiste şi ce porecle la fel de duioase le atribuia lumea) a fost un fenomen specific anilor 2005-2010. Cu vârful atins prin 2006, anul în care fiecare comentac tastaturist părea hrănit cu cocaină şi meth, după limbaj.

    Când s-a făcut Sofitel în 1993, clasa muncitoare urbană (cuvântul ăsta trebuie subliniat: urbană 🙂 ) se ducea acolo ca la muzeu.

  • Dan

    Turnuri de business au inceput sa se ridice si prin alte zone ale orasului, desi in nord este si va ramane densitatea maxima. De urmarit si revitalizarea zonei Trafic Greu, proces pe care il vad sa se accelereze odata cu finalizarea AFI Tech Park pe terenul de la Inox.

  • hm

    uite cum – treptat-treptat – blocurile noi nu mai sînt chiar așa un “subiect”, cu atît mai puțin unul care să nască (ca acum ceva ani) controverse…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>