despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

despre Oameni

cetatean

Să deslușim cum de-am ajuns să vorbim așa de mult de Oameni.

… uite cum: am crescut și-am evoluat.

La-nceput vorbeam de civilizație. Era simplu; poate și romantic, și distractiv: vedeai faptele urîte, și era la-ndemînă să le înfierezi. Orașul era agresat de oamenii răi; iar luptînd contra lor, tu erai ăla bun.

A devenit nițel mai complicat – civilizația se obține de la cetățeni. Am luat-o de la capăt, pe un teritoriu mai gingaș: cetățeanul nu poate să ia pauză; nu poate să arunce chiștocul la coș dar să treacă apoi pe roșu. Degeaba se suie pe două roți dacă dă cu ele peste babe. Degeaba salvează lucruri în sine dacă oamenii nu beneficiază cu nimica de pe urma salvării.

Civilizația o fac cetățenii – dar ei, oare, ce-s?

Oameni.

… vă plac oamenii?

Nu-mi spuneți că vă plac: o să mințiți. Nu vă plac; nici mie nu-mi plac. Le pute gura, le miroase subrațul, li-s hainele nespălate. Oameni sînt mîrlanii care scuipă în fața ta, moșii libidinoși care se freacă de nevasta ta în autobuz, babele știrbe care-ți dărîmă copilu-n magazin, scroafa care fură mîncarea din spital, șoferul care te lipește de gard…

Dar din toți Oamenii – făcuți după chipul și asemănarea cuiva, odată – se-aleg și cei ce-ți sînt prieteni, cei ce-o să vină să-ți dea mîna cînd ai nevoie, cei de care-o să se-ndrăgostească copilul tău, cei cu care-o să împarți prăjiturile de ziua ta, cei care-o să te asculte cînd o să ai ceva de zis.

Oameni… noi, adică! Noi – adică noi toți.

Cum să nu-mi pese de noi, mă?

… cine – oricine – mă disprețuiește, mă umilește ca om, ca cetățean… e dușmanul meu. 

18 comments to despre Oameni

 • Filip

  Cred că dușmanul e firul roșu al culturii române, de la Eminescu la Dani Mocanu…
  „Și de-aceea tot ce mișcă-n țara asta, rîul, ramul, Mi-e prieten numai mie, iară ție *dușman* este”.

 • C.D.Mocanu

  @Filip:
  Deşi mă numesc Dan Mocanu, nu sunt eu acela!!!!
  Să auzim de bine

 • Filip

  Apropo de disprețuirea și umilirea cetățeanului, știe cineva de ce merge așa de greu coada pentru cazier de la secția 19 de poliție? Azi am stat de două ori la coadă, dimineața și după-masa, fără să-mi vină rândul. Ei spun că le merge greu sistemul, dar eu am luat cazierul și de la alte secții și nu au fost probleme.

 • hm

  Alt lucru care funcționează din ce în ce mai prost…
  De „sistem” nu știu, dar știu că minunații noștri de pe Amurgului se mocăie, și nu încurajează să vii cu anexa precompletată de acasă…

  • Filip

   Da, i-am întrebat și eu de ce nu ne dau formularele să le completăm în curte. Cică le greșim… E ceva paranormal ca o simplă interogare a unui server să dureze un sfert de oră.

  • Filip

   Ca să nu zic că nu fac nimic, am trimis o reclamație la IGPR pe tema mocăielii de la secția 19 și alta la Poșta Română, pe tema mocăielii paralele de la OP51, care e asaltat de oamenii care-și plătesc taxele cerute de secția 19.

 • hm

  Iar oamenii încă se mai duc direct la CEC, neștiind că nu se mai plătește direct acolo…
  Dacă vrei să eviți coada la Poștă și te gîndești să te duci la bancă ca să plătești prin ordin de plată, comisionu-i mai mare decît taxa însăși….

  Dar e bine, e foarte bine. Nu se cere copie după buletin și ai timp cîteva ore la coadă ca să te bucuri de asta!

 • Filip

  Am prins niște cozi la BCR Sebastian anul ăsta de nu mai vreau, e la fel ca la poștă.
  Secția 19 (sau altă secție) acceptă dovezi ale plății de la orice bancă? Acceptă și plăți prin online banking? Eu am văzut doar oameni cu hârtia de imprimantă a poștei și nimeni, absolut nimeni nu ne-a spus la coadă că se poate plăti și altfel …
  Ce să mai ceară copie de pe buletin, oricum transcrii manual datele din buletin pe formularul ăla idiot pentru cazier.
  Și azi era coadă până afară la secția 19, noroc că depusesem ieri cererea la coada de ieri, sșa că m-au lăsat peste rând. La ieșire, i-am explicat unui domn care primise cazierul că nu mai trebuie să vină și peste trei zile, cum citise pe un afiș. Nimeni nu binevoise să-i explice că s-a rezolvat cu o singură coadă de o oră, iar dânsului probabil nu-i venea să creadă cât de mult ne-am modernizat 🙂

 • hm

  Confirm: acceptă OP emis de bancă, probabil că acceptă și dovada plății prin internet (în vară era discuția că îți printezi tu dovada aia și te mai duci la bancă să-ți puie o ștampilă).

  Să-i ia dracu de blestemați.
  Mare parte din caziere sînt cerute de entități ale Statului, cum ar fi cele pentru obținerea permisului de conducere. Să-și ceară deci Statul asta lui însuși.

 • Filip

  mișto cu mersul la bancă pentru ștampilat plata online.
  parcă rezolvaseră asta cu cazierul între instituțiile statului, nu? eu aveam nevoie pentru altă chestie.

 • hm

  rezolvaseră-nerezolvaseră… așa se lăudaseră… doar că, spre exemplu, pentru permis vii tu cu cazieru’.
  Poate la alte secții o fi mai bine, că din ce știu nu ești obligat să mergi la cea la care ești arondat.

 • Filip

  mda, se pare că pentru permis vii tu cu cazierul 🙂
  presupun că logica e că școala de șoferi nu e instituție a statului. ar fi mai simplu ca verificarea cazierului să se facă de poliție (pe baza unei liste de cursanți, de exemplu), în mod interinstituțional. Pardon, intrainstituțional.
  Da, la alte secții e mai bine, de exemplu 4 sau 17.

 • Ando

  La prima vedere, pare halucinant dialogul vostru despre cazier, plata taxei etc.Dar, mi-am revenit…
  Trăim, totuşi,în România, ţara tuturor posibilităţilor 🙁

 • hm

  Halucinant cu adevărat este normalitatea cu care privim mizeria asta.

 • Ando

  ww.agerpres.ro/politica/2016/11/08/legea-prin-care-institutiile-publice-sunt-obligate-sa-accepte-si-plata-cu-cardul-promulgata-18-27-09

 • hm

  deja mă și simt mai bine 🙂

 • Filip

  „instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul” – deci nu secțiile de poliție, fiindcă ele acum nu încasează nimic. La modul general, problema nu e că nu pot plăti 10 lei cu cardul, ci drumul plus coada.
  În schimb, dacă secția de poliție ar încasa mizeria aia de taxă pe loc la eliberarea cazierului, am scăpa de un drum și de o coadă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>