despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Genial: regenerare urbană în Ferentari

ruf

Sectorul 5 nu stă pe loc, Sectorul 5 privește spre Viitor. Ce luminos e viitorul.

Ca să strălucească cum se cade, e nevoie ca și locurile mai amărîte ale Sectorului să primească lumină. Ea nu vine de la Răsărit, ci de la Primărie.

Iată, deci: REGENERARE URBANĂ FERENTARI.

… un document pe care însăși Primăria și-a pus sigla, deci e treabă serioasă: are 12 pagini, din care una de titlu și alta de final. Mai mult, a fost răspîndit la televiziune, la „România TV” – postul prin care instituția noastră administrativă comunică.

Cîte prostii, deci, se pot îngrămădi pe zece slide-uri  scrise cu litere mari?

Întîi, ni se înfățișează contextul istoric al… etniei, de la 1572-încoace. Este foarte drăguț cum nu se pomenește direct nici de țigani și nici de romi – cuvintele fiind ocolite și înlocuite cu etnie: o tîmpenie pudică.

istoric

Profund istorică – scoborîtă ca din filmele lui Sergiu Nicolaescu – este menționarea bandelor de gangsteri care-mpînzeau Ferentariul în anii tulburi din preajma Războiului. De altfel, toată gargara asta este luată din „Strategia de dezvoltare locală a sectorului” – document de căpătîi care se poate găsi pe site-ul Primăriei noastre; scrie acolo – negru (scuzați!) pe alb – inclusiv de Dumitrașco țiganul care-a trăit acum trei veacuri.

Însă proiectul nostru de regenerare urbană vine cu ceva-n plus!

… c-o POEZIE!

bolintinieau

De Bolintineanu însuși; o fi știut el ceva, că altfel nu-l făceau, în zilele noastre, liceu în Rahova!

Urmează o hartă, ca să mai umple o pagină… pardon! două! În caz că nu știm unde se află cartierul nostru, aflăm acum, din aproape în aproape.

harta

… deci ne-au mai rămas cinci pagini ca să ne ocupăm de chestiunea-n sine: de regenerarea Ferentariului. Ce-nsemnează ‘mneai, de fapt? Ce prespune? Presupune ceva?

implica satisfacerea nevoilor prezentului fara a compromite abilitatea generatiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi; pentru ca dezvoltarea sa fie durabila, trebuie sa tina seama de factorii sociali și de mediu, sa evalueze consecintele pe termen lung

Am rîs destul la-nceput, nu? – era vremea să plîngem.

regenerare

 Aflăm că..

Capitalul uman este o resursa importanta a zonei, care trebuie pastrata, insa dezvoltata si responsabilizata

Corect, nu? Dar dacă nu dezvoltăm și responsabilizăm resursa umană, ce facem cu ea? N-o păstrăm?

Să vedem cum o valorificăm, însă.  Apropo – din păcate, n-o să putem valorifica TOPONOMIA… findcă așa ceva nu există. Am păstrat forma documentului și greșelile de redactare:

Utilizarea resurselor (activitatilor) cluturale specifice zonei ca mijloc de aglutinare a societatii.
Dezvoltarea sentimentului de aparteneta la comunitate prin promovarea valorilor locale(
culturale, sportuve, artistice, politice, etc).
Este necesara renovarea tesutului urban alterat precum si pastrarea tesutului urban cu
valoare culturala artistica semnificativa sau din punct de vedere al vechimii.

Deci, ca mijloc de AGLUTINARE a societății trebuie să avem grijă de resursele culturale specifice. Să mai aud pe careva că cheamă Poliția sîmbăta la prînz, cînd se-ntinde cortul în milocul străzii și vin lăutarii: însăși aglutinarea societății e-n pericol.

Așa. Trebuie să ne promovăm valorile locale (drept! despre perversu’ de pe Tîrgu Ocna nu mai știm nimic!) și să renovăm țesutul urban alterat (dacă-l renovăm, îl și reabiltăm termic?) – cît despre valorile politice, dacă-i vorba de alde Vanghelie… mai bine să nu le păstrăm.

În sfîrșit, pe la pagina a noua, se pomenește și de romi

regenerare2

Sustinerea activitatilor populatiei de etnie roma ( mestesug traditional)

Or fi cîrcotași dintr-ăia care zic că populația de etnie romă activează doar în autobuzul 117 și-n tramvaiul 32 și că activitatea asta este, dacă nu un meșteșug, măcar ceva tradițional. Dar noi nu sîntem cîrcotași; fiindcă știm doar că… nu prea există nici un meșteșug tradițional autentic: nici căldărit, nici fierărit, nici argintărit, nici spoit – nimica.

În Ferentariul de azi nici cai nu prea mai sînt – de ce mama naibii să mai facă țiganii potcoave, cînd le pot lua din Dedeman? Ce să facă țiganii? Capcane pentru leii lui Nuțu Cămătaru! – dar și leii au ajuns undeva pe la zoo…

ȘI… CAM ATÎT !!! Acest „amplu proiect de modernizare” mai are două pagini; una este rezervată problemei ecologice.

regenerare3

Transportul alternativ, după cum aminteam mai sus, s-a cam dus naibii: caii și căruțele s-au împuținat. La reciclare, însă, pare că stăm bine: deja se găsesc aici cele mai multe centre de fiare vechi din oraș.

La cît vînt bate-n capetele celor care-au copiat chestiile astea de prin cine știe ce lucrare de control, putem porni și-o eoliană!

Terminăm parcurgerea acestui document stufos, ajungînd la măsurile propuse.

masuri

… concis; fiecare știe de-acuma ce n-are de făcut.

Acest proiect despre NIMIC se-ncheie cu lista autorilor și cu o adresă de e-mail greșită:

autori

Sper din toată inima că nici măcar un leu – un leuț! – din banii noștri (inclusiv ai celor din Ferentari) n-a fost dat pentru redactarea acestei mizerii, acestei „strategii”, acestei hîrtii igienice publice cu care ne putem șterge undeva.

4 comments to Genial: regenerare urbană în Ferentari

 • Filip

  Am văzut și eu prostia aia.
  Există un proiect de „regenerare urbană” pentru Ferentari la nivelul PMB, a fost o licitație în 2015: http://www.observatorulurban.ro/licitatie-pentru-diagnoza-starii-cartierului-ferentari-din-bucuresti.html
  Nu am urmărit cine a câștigat și n-am idee dacă nu cumva e vorba de același lucru. Cel puțin delimitarea cartierului e un pic diferită în documentele de licitație decât în PDF-ul ăsta nefericit.

  Apropo de ecologie, sper ca transferul salubrizării de la PMB înapoi la PS5 să nu creeze probleme. Citeam un comentariu la o postare a lui Florea cum că acțiunea lui de salubrizare în Livezilor nu are efect pe termen lung. Sper ca primăria de sector să se prindă la un moment dat că salubrizarea trebuie să fie gratuită, după modelul din alte sectoare.

 • hm

  A fost pe lista ședinței de consiliu de pe 30, din ce știu – și la prima vedere nu are de-a face cu proiectul Primăriei mari (de care nu știu ce s-a ales).

  E… o mizerie, cu adevărat o mizerie.

  Și despre mizeria-mizerie, ce să zic? Zilele astea se spală iar trotuarele mari la greu (mai ales la ore de vîrf), dar măturători pe stradă n-am mai văzut de pe vremea regretatului-de-unii.

 • Nu-s ce dracu’ a patit blogger … m-am trezit ca mi-au disparut toate barele cu bloguri urmarite. Vad pe zelist ca am o multime de “linkuri disparute” – uitandu-ma chiar si fara atentie imi sare in ochi ca sunt toate din blogspot. Bag capul in blogurile alea si vad ca si lor le lipseste lista de bloguri urmarite. Deci o fi vreun atac pe blogspot? Ca-s nepriceput total.

 • hm

  o fi vreo actualizare automată a platformei, urmată de o “îmbunătățire”. Zic și io.
  Crezusem că te-ai supărat tu pe lume.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>