despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Despre omorîrea cîinilor

Prefectul Bucureştiului a zis ieri că toţi cîinii fără stăpîn trebuie omorîţi – dacă nu-i revendică sau adoptă nimeni timp de şapte zile de la prinderea lor.

Ei bine, sînt de acord.

La naiba cu toţi cei care oploşesc cîinii prin blocuri, şcoli, instituţii!

Cîinele e ca omul, zic ei. Cîinele te iubeşte necondiţionat, mai zic. Cîinele ştie cine e om bun sau rau. Cîinele muşcă doar oamenii răi. Cîinele te atacă doar dacă ţi-i frică de el. Cîinele e o victimă, e un suflet, e cel mai bun prieten al omului.

Ei bine, la naiba cu cîinii ăştia de pe stradă!

Mi-or fi dragi ăi mai mulţi dintre cîini, dar îi vreau morţi.

Aşa că lăsaţi-mă-n pace cu proverbele voastre!

Cîinele ştie dacă eşti bun sau rău: dac-ar fi aşa, am putea foarte bine să-nlocuim judecătorii cu cîinii maidanezi. Nu; cîinii nu ştiu cine e om bun sau rau.

Cîinele muşcă doar oamenii răi: a’ dracu’ cîinii ăştia – de ce nu i-au muşcat pe aia care mi-au furat astă-vară bicicleta? pesemne că erau ăia nişte oameni buni, nişte cicilişti amărîţi, fără noroc în viaţă.

Din cinşpe cîini, fiecare latră la altceva – unul la maşini, altul la scutere, altul la ţigani, altul la copii, altul la lună. Nici unul nu latră cînd vreun drogat sparge vreo maşină şi fuge cu casetofonul.

Cîinele te atacă doar dacă ţi-i frică de el: da’ normal că ţi-i frică de el! Normal că o să ocoleşti juma’ de cartier ca să nu treci printr-o haită de cîini! Normal că o să-ţi înveţi copilul să se ferească de cîini!

Cîinele te iubeşte necondiţionat: mă-nnebunesc după chestia asta. Nici mă-ta nu te iubeşte necondiţionat. De ce dracu’ să te iubească cineva necondiţionat? Nu vrei să te iubească cineva pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce faci? Ultima dată cînd m-am interesat despre natura umană, cam despre asta era vorba.

Cîinii n-au nici o vină: dar tu, ăla care strîngi o haită de douăzeci, îi hrăneşti, îi îngrijeşti, de ce n-o faci la tine-n curte? De ce-o faci în faţa blocului, în curtea grădiniţei unde-mi duc eu copilul, în curtea spitalului, în curtea firmei unde lucrezi?

Cine-a lucrat prin Casa Scînteii ştie haita infectă păstorită de Daniela Buruiană şi de frica hingherilor de a se băga-n ea. Ştie cum e să ai chiftele la tine ca să-ţi salvezi viaţa.

Cîinele e o victimă: E victima cucoanei care n-are alt scop în viaţă decît să hrănească căţeii. Priviţi-o: s-a oprit aseară la magazin şi a cumpărat pîine, margarină, parizăl şi salam. Dimineaţa s-a sculat devreme şi a făcut sandvişuri pentru cîinii de la serviciu: unora le-a făcut cu salam, altora cu parizăl (că fiecare are preferinţele sale, să ştiţi!), ba chiar la doi-trei le-a făcut şi-un chec. Cucoana asta are un insider la primărie, care-i spune cînd vin hingherii prin zonă. Cucoana asta, cînd vin hingherii, ştie să ascundă treizeci de cîini în douăzeci de locuri diferite din Bucureşti. Cucoana asta, care se crede Oskar Schindler salvîndu-i pe cei 101 dalmaţieni, produce într-un an minim 10 cîini vagabonzi, pe care nu-i poate plasa, controla sau steriliza.

Cîinii se cacă pe trotuar, în scara blocului, în iarba din parc, în nisipul unde se joacă copilul meu. Cîinii latră unii la alţii toată noaptea. Cîinii se strîng în haite şi atacă oamenii. Cîinii sînt murdari, plini de viruşi.

E cîinele o victimă? şi omul e o victimă.

Cîinele e cel mai bun prieten al omului: pînă una-alta, cel mai bun prieten al meu e Prefectul Bucureştiului, Mihai Cristian Atanasoaei.

“Modificările pe care vrem să le aducem legii încurajează, în primul rând, adoptarea câinilor fără stăpân. Însă nu mai vrem să fie adopţiile în bătaia de joc de care am avut parte până acum. Câinii erau revendicaţi, dar ajungeau înapoi în stradă. Cei care vor să adopte un câine vor trebui să prezinte nişte dovezi”, spune prefectul.

“În primul rând să facă dovada spaţiului în care va ţine câinii. Pentru că nu pot să cred că e uman să ţii 20 de câini în 40 de metri pătraţi. Prezentarea de către adoptator a posibilităţilor materiale… Mi-e greu să cred că o persoană cu salariu minim pe economie poate, efectiv, să crească 7 – 8 câini. Prezentarea de către adoptator a acordului asociaţiei de proprietari sau al vecinilor. Din ce am citit, din ce ştiu de la Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor, cetăţenii sunt deranjaţi nu doar că un câine a muşcat. Poate că muşcă, poate că nu. Dar mai sunt deranjaţi când văd fecale în casa scărilor, când urlă noaptea la lună, când 12 câini stau într-un apartament de 40 de metri pătraţi. Nu stau singuri, stau într-un bloc de locuinţe. Dacă tot blocul e de acord, atunci să-i ţină. Dar dacă nu, nu se mai poate”, a spus Atănăsoaiei. [articol din Gîndul]


22 comments to Despre omorîrea cîinilor

 • Daca iubesti un animal nu-l lasi pe strada sa fie calcat de masini sau sa faca rau altora. Aia care se opun rezolvarii problemei cainilor maidanezi sunt ori oameni cu probleme psihice ( babe nebune etc ) ori oameni cu interese materiale mari pentru mentinerea unor focare de infectie, jeg etc ( vezi ONG-urile care mananca bani frumosi si nu fac nimic cu javrele latratoare ). Aspectul de satra tiganeasca al romaniei e dat si de prezenta maidanezilor.
  De nervi am postat raspunsul in alta parte :)) .

 • Cred ca omiti niste chestii iar limbajul este putin cam dur; din start excluzi si o alta parere.
  Incep doar prin a-ti spune ca nu de mult timp s-a rupt alianta PD – PRM in CL al capitalei. Poate spune ceva treaba asta.
  Daca nu ma insel ecarisajul este in subordinea primariei generale iar o astfel de hotarare se da (de catre prefect) inainte de a iesi legea protectiei animalelor de pe unde ar trebui sa fie adoptata. O fi Vadim tampit si nebun, dar cum altceva nu are de facut se va duce la PE si va pune problema pe tapet. Eu nu zic ca nu trebuie rezolvata, dar ma tem ca nu asa se face.
  Revin cu tema mea, laitmotiv, si spun ca eu sunt pentru omorarea boschetarilor care mi se par mai periculosi decat cainii vagabonzi. Si fac si mai multa mizerie.
  O problema spinoasa si care naste controverse aprinse nu se rezolva cu barda.

 • Harvey

  Cheia întregii probleme e faza cu “încurajarea adopţiilor câinilor fără stăpân”. A fi mare iubitor de animale nu înseamnă să te opăreşti pe situri şi pe forumuri şi lângă xerox la birou şi să-i dai-nainte cu prefectu criminal şi cu oamenii fără inimă care omoară sărmanele suflete fără stăpân. A fi iubitor de animale înseamnă să culegi câinele de pe stradă, să-l urci ÎN MAŞINA PERSONALĂ, să-l duci la veterinar ca să-l scapi de insecte şi de viermi şi de boli, apoi SĂ-L DUCI LA TINE ACASĂ, să-l speli la tine în baie, şi SĂ-L PĂSTREZI în casă, curte ce ai tu. Când aud de eutanasiere, marii iubitori de animale se reped la tastatură şi la scris afişe şi la dat din gură, da ia pune-i să-şi urce javra preferată (pe Fetiţa, că de-obicei aia e) în logan sau la ce-or plati ei rate, ca se-ngălbenesc la faţă şi-i ia leşinu la ficat. Ca să nu mai spun că ideea de a-i plăti lu Fetiţa vaccinuri, tratamente, deparazitări i-ar face pe muuuuulţi mari iubitori de animale să dea-n bâlbâială cronică. Başca, niciun mare iubitor de animale nu duce un raţionament elementar până la capăt. Dacă sufletu care zace-n om zace şi-n câine, atunci sufletu care zace-n câine zace şi-n gândacu de bucătărie, şi-n căpuşă, şi-n limbric.

 • hm

  da – sînt mai dur decît pe alte subiecte, dar locul cîinilor nu e pe stradă, în scara blocului, în curtea grădiniţei, în holul instituţiei – pur şi simplu nu e.
  Pînă una alta, vecinului manelist îi putem da o amendă, şoferului care-a depăşit linia continuă putem să-i luăm permisul.

  Cîinele nu e animal sălbatic. Cineva trebuie să răspundă pentru faptele lui – legal, stăpînul. Că latră o noapte-ntreagă, că sare gardul şi te muşcă, că ţîşneşte-n faţa maşinii şi faci accident – pentru cîinele său, stăpînul răspunde.

  Ştiu oameni care au adoptat animale – şi ştiu cît au cheltuit cu doctori, vaccinuri, dresaj. Nu-i deloc uşor s-o faci aşa cum trebuie.

  Hei, dar avem oameni care returnează copiii adoptaţi…

 • Freesys

  Nu era mai simplu daca domnul prefect propunea improprietarirea gratuita a tinerilor cu suprafete de teren ( 300-500mp)in vederea construirii de locuinte (prin prima casa) si ca bonus sa dea in grija si cinci caini fara stapan ? Mai grava imi pare problema tinerilor fara adapost.Cu javrele de la putere la ecarisaj!

 • Harvey, eu am lust 6 caini de or strada pe banii mei deco cine we repede la tastatura?

 • Harvey

  Am prieteni care au facut acelasi lucru, si pentru care am toata admiratia. De asemenea, mentionez ca as vrea sa apuc ziua in care chiar o sa functioneze politia animalelor. Eu ma refeream la fandositii care se oripileaza la ideea de hingher, dar se apropie de un caine doar cat sa-i arunce o felie de salam si sa se laude a doua zi la birou cu marinimia. Genul care mangaie cainele pe cap si se umfla pipota-n ei. Nu sunt sadic, dar de ani de zile noptile sunt un cosmar din cauza cainilor care latra, topirea zapezii – cand e, e un cosmar din cauza excrementelor si altele, pe care le tot aminteste lumea de doua zile-ncoace.

 • Inca niste praf in ochii poporului afectat de criza. Pai cine sa se mai gandesca la datoria la FMI, ca nu “e” bani pentru multe categorii profesionale, legea ANI, etc.?

  Lasa ca se cearta prostii pe omoratul cainilor. Fir-ar sa fie, cum a aparut problema asta pe firmament taman in anul asta deosebit de greu! Stati linistiti, scandalul asta va rezolva fix NIMIC. Am zis.

  Btw, prefectul este numit de Guvern, da? Sa fie clar, zic.

 • În Politehnică, conducerea nu a mai ţinut cont de nici un act cu putere de lege. A dispus hrănirea câinilor cu chifteluţe conţinând otravă. Câteva leşuri câineşti au zăcut mult timp prin spatele clădirilor, în stare avansată de descompunere.

  Conducerea UPB nu a păţit nimic până în prezent.

 • hm

  … şi nici n-o să păţească.

  o garanţie că toată tărăşenia asta se va fîsîi e şi Marinescu-Bidet, care s-a băgat în seamă laolată cu mulţi alţii care nu mai apăruseră de mult tv.

 • Freesys

  Nu omorati cainii ! Cu actuala guvernare o sa ajungem sa-i vanam !!!!!!

 • Problema a inceput cumva tot pe marginea acestei pasiuni pe care o avem multi – Bucurestiul vechi. Caini vagabonzi au existat mereu dar multi au devenit dupa ce Ceausescu a inceput sa darame cartierele pe care a construit acum Cetrul Civic si casa Boborului. Eu vreau sa se faca adaposturi in care sa fie tratati normal iar cei care trebuie eutanasiati sa nu fie batuti pana la moarte. Caci asa se intampla. Din cei care vorbiti aici si va dati viteji bag mana in foc ca nu ati fi in stare sa priviti aceste magarii. In Viena erau pe strazi asociatii pentru protectia animalelor care protestau aratand aceste adevarate crime.
  Mizerie mai mare fac oamenii si nu cainii. Si sa vad cum ma poate contrazice cineva. Sa imi explice si mie cineva diferenta dintre un caine care face pipi la roata, ca asa ii miroase lui, si un om care se pisa pe masina direct, sau se caca pe bara de protectie.
  Si inchei subiectul.

 • hm

  @Freesys: Putem exporta cîinii-n Asia, poate-i manîncă cineva. Următorul pas e să putem exporta şi boschetarii vreunui popor de canibali.

  @Stefan: Nimeni de-aici nu cred că are acasă, pe peretele din sufragerie, colecţie de capete de cîini vînaţi de el cu maşina.
  Nu-i vreau morţi în chinuri, dar nu-i vreau pe stradă – şi gata.

  … avem instituţii sanitare în care batem bolnavii psihic pînă la moarte. Avem orfelinate în care terorizăm copiii. Avem azile… şi pot continua.

  Îs deci cîinii mai puţin importanţi? Şi oamenilor li se refuză o viaţă decentă. Ba chiar şi o moarte decentă.

 • Harvey

  Locul oamenilor care omoara animale in bataie este la puscarie sau la ospiciu. Ma revolta si pe mine imaginile cu animale batute, dar copilul meu de doi ani merge terorizat pe strada si plange cand aude caini latrand, din cauza unor superbe exemplare care au sarit pe noi. Si frica asta a copilului meu eu o vad in fiecare zi, si crede-ma, Stefan, ca in fiecare zi ii explic ca cutu -cutu nu face nimic, e frumos, da din coada si are si el nasuc si ochisori ca toata lumea. Nu sustin neaparat eutanasierea, dar nici cu castrarea si datul drumului inapoi in strada nu voi fi niciodata de acord. La o prima vedere solutia cu adaposturile in care sa bagi zeci de mii de caini (ca nu e vb doar de Bucuresti) pare utopica, dar poate pun mana de la mana Bardot si Davidescu si altele asemenea si cumpara terenuri si custi si mancare si medicamente si platesc oameni sa aiba grija de caini si da Domnul si se rezolva elegant si civilizat.

 • Mihai

  La mine in bloc sunt 2 babe care dau de mancare la un caine in felul urmator:
  In fata usii (spatiu comun bloc – pt care platim toti locatarii diverse cheltuieli) se pun resturi de mancare de care nu mai au nevoie. Pe diverse farfurii, caserole, ziare (degeaba le arunc farfurille, intotdeauna fac rost de altele). Cainele miroase urat, mancarea miroase urat.
  Pe caine il dau mereu afara in suturi, pana acum nu m-a lasat inina sa il omor, dar nu stiu cat mai rezist.
  Cu babele nu e nimic de facut, ultima speranta – sa apara legea le fac o reclamatie si sa le traga o amenda.
  Ori il iau in casa (da, da , vezi sa nu!) ori sa ii dea de mancare afara, nu in fata usii ca in ultima tara civilizata.
  SUNT DE ACORD CU ACEASTA LEGE ! DOAMNE AJUTA

  PS- ma scuzati ca mi-am varsat si eu off-ul

 • hm

  Chiar dacă – şi probabil aşa va fi – nu se va alege nimic din această propuneri, am văzut cîţi oameni nu mai suportă actuala stare de fapt.
  Nu aici, ci pe alte forumuri şi locuri serioase de dezbatere.
  Trist e că persoane publice care vor să apere căţeii au apărut ieri doar pentru mediatizare, iar atitudinea Primarului General e să-aibă-şi-el-ceva-de-zis-despre-asta.

 • Ca cineva care face un mare ocol prin cartier ca să ajungă acasă de la metrou sunt în principiu de acord cu cele scrise aici. Pe de altă parte mi-e teamă că soluţia va fi una parţială şi deloc frumoasă, cum a fost şi ultima oară (adică câini omorâţi în bătaie sau mutaţi în provincie). Nu prea cred că ONGurile au bani să construiască adăposturi şi să hrănească atâţia câini.

 • Nu cred că soluţia e să te apuci să omori câini (care eutanasie… de fapt, de unde ştim că mor fără durere, că doar nu trăiesc să ne povestească). Pentru că oamenii tot or să arunce câini. Cu sterilizarea s-ar rezolva mai bine şi mai eficient problema (chiar dacă e posibil să fie mai scump decât o ,,eutanasie” făcută ca la carte, cu câine ţinut n zile la adăpost, apoi omorât cu substanţe omologate şi cadavrul transformat în făină proteică la o societate autorizată – adică Protanul, că doar ăsta are autorizaţie, deşi cuptoarele lui afumă juma’ de Bucureşti, Popeşti şi Glina şi ce nu intră în cuptor se aruncă pe câmp). În momentul de faţă, o mare parte din câinii de pe stradă nu ,,rezultă” din împerecherea între ei a celor existenţi (masculii sunt, în mare parte, castraţi), ci prin ,,descărcarea” căinilor de lux în călduri în căţelele dintre blocuri. Or, dacă vor fi sterilizaţi în continuare (eventual sterilizate şi căţelele, deşi e mai greu dpdv medical), mare parte din câini vor dispărea în mod ntural în următorii ani (şi aşa nu au viaţa prea lungă, mulţi sfârşesc loviţi de maşini / tramvaie). Cu nişte amenzi babane s-ar rezolva şi problema abandonului pe stradă al animalelor (după ce îl arzi o dată cu 10.000 RON amendă se gândeşte de 2 ori înainte să împerecheze câinele a doua oară).
  Soluţia pentru scăpat de câteva mii de câini într-un an nu s-a inventat… dar e an electoral şi fiecare îşi face campania, mizând pe ideea că cei mai mulţi adepţi vor or una (uciderea fără milă) ori alta (castrarea). Orice s-ar face, nu se poate scăpa de câini atât de rapid.
  Apropo de câini ,,agresivi”… poate eu sunt norocos, dar nu m-a muşcat niciodată un câine maidanez (deşi când eram copil am băgat eu mâna în gura unui câine… dar nici atunci nu m-a muşcat), în schimb au sărit pe mine vreo doi pitt-bulli şi un rotweiller, ultimul fiind gata să îmi facă praf cotoiul pe care îl aveam în braţe (iar stăpânul se făcea că nu vede). Majoritatea căinilor care trăiesc printre blocuri nu prea se dau la locatari… că altfel nu i-ar mai hrăni nimeni (alta e situaţia în pădurile de la marginea oraşului, unde trebuie să vânezi ca să nu mori de foame). Am văzut în schimb o groază de persoane care se dau mari în faţa câinilor… chiar acum vreo câteva zile un moş în putere trăgea un şut şi o sacoşă (şi nişte înjurături) într-un câine care dormea liniştit lângă o bordură, doar pentru că moşul nu putea să meargă 0,5m în plus ca să ocolească câinele. Ziceţi voi că unul d’ăsta nu merită făcut praf de o haită de câini. Ăştia sunt oamenii care vor omorârea câinilor.
  Dacă continuăm aşa, mâine-poimâine o să zicem că omorâm urşii că ne atacă turiştii. După urşi probabil o să trecem la oameni, că a mai fost unul acum vreo 70 de ani care s-a considerat de rasă dominantă şi a ajuns să se apuce să gazeze oameni.

 • A…. apropo, 99% din câinii ăia care se cacă pe trotuar sunt câinii ,,de lux”, pe care stăpânii îi scot la căcare pe la 5 dimineaţa. Acţiunea se face la modul: stăpânul coboară în faţa blocului, câinele se duce unde vrea şi îşi rezolvă nevoile, apoi se întoarce în scara blocului, de unde stăpânul îl duce iar în casă şi se aruncă amândoi la loc în pat.

 • hm

  …cu ocazia asta, mai face şi stăpînul cîte-o treabă mică la colţul blocului

 • Gigi

  Complet de acord! Din pacate, in 3 ani nu s-a intamplat absolut nimic 🙁

 • hm

  nimic. nimic. In sectorul 6 e groaznic. Cand trec prin Dr. Taberei… Militari… ma sperie si pe mine. Culmea, Rahova mea e mai degraba sub control…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>