despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nerva Traian, 92

Două poze făcute de Cristian Malide-n Iunie ’92. Ce noroi, ce bălți, ce oameni umiliți și chinuiți:

nervatraian_macaz-iun92001 nervatraian_macaz-iun92004

… și ce bătaie și ce scumpete e azi în locul ăsta: intersecția Nerva Traian cu Octavian Goga.

Vremea a trecut, dar tot nu trebuie să uităm. Ceaușescu căzuse de doi ani-jumate, dar noi trăiam încă-n mizeria lăsată de pe urma lui. Ni se păreau normale șantierele și noroaiele.

Să nu uităm nici ce fusese aici: un loc cuminte, așezat, ferit de larma centrului – ras pentru totdeauna cu nici șapte-opt ani înainte.

popa-nan-vitan

Nebunia de-a construi un Centru Civic imens a distrus străzi mici, care însă asigurau legături organice foarte bune în tot orașul. Da: vechile artere ale Dudeștilor, Călărașilor și Văcăreștilor ar fi făcut azi față traficului la fel de bine ca uriașul bulevard zis al „Unirii”: aveau tramvaie care tăiau centrul, aveau scurgere naturală-nspre Piața Unirii.

Calea Dudești nu-ncepea, ca azi, la Poșta Vitan, ci cu mult înainte, înspre Calea Văcărești (nu-i mai corespundea direct, deși într-o perioadă veche așa s-a întâmplat; legătura dintre aceste două artere se făcea prin strada Avram Goldfaden – Colonel Orero, în perioada interbelică). Întreaga zonă a dispărut, iar traseul actual al străzii O. Goga nu se suprapune cu vechiul Dudești.

Pozele făcute de Dan Vartanian în această zonă – în ’79 – ne înfățișau o altă lume. Era destulă paragină – accentuată și de distrugerile Cutremurului – dar tot era frumos, să știți. Să ne plimbăm oleacă prin amintiri!

Intersecția cu strada Nerva Traian, semaforizată. Pe Nerva Traian trecea autobuzul 33, ulterior 133. Și azi trece, dar este singurul lucru care nu s-a schimbat. Suntem relativ în locul unde găsim clădirea intrată în anii ’90 în conștiința bucureșteană ca Blocul Connex. Pe Dudești treceau tramvaiele 18 și 19:

img344

Vedere din Dudești înspre strada Bradului. Micuța stradă pe care fotograful a intrat se chema Asău. Fostul ei nume fusese, înainte de Război, altul: Crucea de Piatră. O Dacie albă aflată în pană și un Peugeot din Italia, lîngă un Imeseu. Se vede și însăși crucea de piatră – este vorba de acel monument de pe partea stângă a străzii, deteriorat la data la care a fost făcută fotografia:

img345 img346

Între Nerva Traian și Poșta Vitan… Mici meșteșuguri într-același loc: remaiat ciorapi și reparații încălțăminte. Senzația de tihnă și de mic-oraș de pe partea asta dispărută a Dudeștiului este uluitoare:

img341 img342

Îl găsiți pe Cristian Malide și aici.

1 comment to Nerva Traian, 92

  • Ando

    Ţin bine minte intersecţia Dudeşti-Nerva Traian.Era traseul meu de fugă ca să ajung,cu maşina, mai repede la ai mei, pe Şos. Giurgiului.Ocoleam, astfel, nodul de la Universitate.
    Coboram pe Nerva, spre podul “Lemetru”, apoi o luam pe Lânăriei şi urcam dealul Şerban Voda spre piaţa Pieptănari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>