despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

2 lei şaorma

E adevărat! Shaorma mică (care e mică, dar e shaorma!) se vinde cu 2 lei (adică 20.000 vechi) la Kogălniceanu-n staţie (staţia înspre Universitate). Vizavi e mai scump: în staţia înspre Vasile Pîrvan shaorma mică se vinde la preţ de speculă, cu 3 lei.

Acuma, nu ştiu cum sînt shaormele astea, că nu le-am încercat; prea rele nu pot să fie; dar nici eu – ca să zic aşa – nu sînt vreun Victor Babeş, care se injecta pe sine înainte de-a testa cine ştie ce vaccin nou.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

16 comments to 2 lei şaorma

  • Florin

    Ei, nu, nu pot sa nu comentez la un asemena subiect. Intamplator, am mancat de acolo in ultima vreme si nu doar odata. Am mancat evidant, shaorma mare(4 lei) si shaorma uriasa(7 lei). Pot spune despre ea ca este neasteptat de buna, singura problema fiind ca trebuie sa astepti mai mereu la o coada foarte mare. Normal, la un asemenea pret….

  • hm

    Păi mă bucur să aflu asta!
    Sînt atîtea shaormerii care-ţi vînd o porcărie de shaorma mare la 120-150.000 şi care supravieţuiesc doar pentru că sînt amplasate pe lîngă vreun liceu sau facultate.

  • Si eu sper ca incet dar sigur Bucurestiul sa fie cuprins cu adevarat de cultul alimentatiei cat mai variate si la pret cat mai rezonabil. Mancare preparata de oameni pasionati si care chiar sa traiasca din acest lucru.
    Imi doresc sa am parte in Bucuresti de conceptul de Street food. Ce frumos ar putea fi un bulevard intreg in apropierea centrului istoric(Regina Elisabeta sa presupunem) plin de magazine in parter cu specific alimentar, cu mancare romaneasca, asiatica (china, tailanda,japonia), mancare orientala, saormerii, sandwich uri de toate felurile, pizza, etc. Localuri modeste dar cautate cu clienti fideli, localuri care dau mancare doar la pachet, sau locuri unde au doua trei masute si poti sa infuleci rapid, sau localuri la fel de cinstite dar ceva mai extinse cu mese mai multe, etc. O zona sau zone unde pot sa ma duc si sa mananc caracatite la un pret rezonabil, sa gust o bere facuta in mini-distileria proprie. http://urbanomad.wordpress.com/2008/01/17/bangkok-restaurants/
    Imi place sa gatesc si sa folosesc componente cat mai fresh si cu sursa cat mai cunoscuta.
    Sper sa apara si la noi adevarate piete de verdeturi crescute in gradinile metropolitane (din jurul orasului,subventionate de primarie), sper sa apara si la noi adevarate piete de peste si fructe de mare .
    Sper sa traiesc si aici conceptul de street food nu numai in orasele din strainatate.
    Din pacate, si lipsa de turisti scade cererea pentru acest concept (Bucuresti cred ca e printre ultimele locuri in lume la nr de turisti reali), lipsa deschiderii oamenilor catre mancare variata, lipsa intreprinzatorilor din acest domeniu. Toate aceste lipsuri duc la o imagine rigida a orasului din punct de vedere alimentar.
    Imi doresc sa dispara restaurantele in care patronul (de obicei extrem de increzut si auto suficient) face aprovizionarea numai de la supermarket. Aceste lacasuri de cele mai multe ori nici nu au bucatar calificat, au niste retete gata pregatite si semipreparate. Aici conceptul de igiena si transparenta nu exista, cu personal de fatuci supradimensionat si semi instruit, aceste lacasuri rezista datorita lipsei de pretentii, comoditate a celor care le intra pe usa.
    Toata aceasta situatie se poate schimba in bine prin mediatizare, blog, crtica, forum, discutii, reviste de critica specializate, constientizare, etc.

  • hero(dot)com

    HM, a reusit Mike sa faca un comment de vreo 2-3 ori mai mare ca articolul in sine :)) dar sunt intrutotul de acord cu fiecare fraza, si mai ales pentru conceptul de street food [un concept inca riscant la noi data fiind “igiena” micilor localuri]. Nici pana acum nu am inteles de ce nu gasim un bufet chinezesc sau orice asiatic cu autoservire in zonele centrale cu mancare foarte ieftina, ca doar totul la ei e ieftin, cand mancarea este chiar deosebita si pot da la pui vreo 10 gusturi diferite. In State cam in orice loc am fost am dat peste un Chinese Buffet de-asta unde cu 5-7 $ era servire tip all-you-can-eat iar mancarurile erau si cele traditionale [adica eropene] ca mai dadeai si peste locuri care serveau chiar triunghiuri de pizza(!). Locuri de genul asta nu cred ca ar fi ocolite nici de cei tari de cap [adica cei care mananca doar cartofi cu friptan] pentru ca se gasesc si astea, iar odata si odata tot vor incerca ceva nou [vezi chiftelutele cu sos dulce de la IKEA], iar studentii din zona universitate ar fi cred clientela principala. Din pacate la noi restaurantele chinezesti si celelalte ce sunt catalogate ca fiind exotice, raman doar restaurante si nu fast-food-uri [in sensul pozitiv, adica take-away] si practica preturi de…restaurant, ca sa nu zic scumpe. Nici macar la Dragonul Rosu nu am putut gasi ceva de genul.
    Revenind totusi la subiectul articolului, la Clabucet/Ciuperca/Metrou 1 Mai m-am nimerit ca trebuia sa iau o shaorma mare pt cineva cu 12 lei pregatiti la mine. Mi-era peste mana sa ma duc pana in regie unde credeam ca e cea mai ieftina shaorma la 7 si 9 lei [personal inca o consider cea mai buna din oras] si am zis sa incerc acolo unde era o coada de vreo 10 persoane la 11 seara(!) si sa vad cu stupoare ca shaorma mica era 4 lei iar mare era 6, asa ca am luat doua 😀 si a fost chiar buna. Iar cu stirea ta, cred ca shaorma concureaza curand cu punga de seminte si covrigul de metrou. Cel putin cantitativ, le depaseste.

  • hm

    Bre, oameni buni, voi ar trebui să scrieţi, nu să comentaţi! Vorbesc tare serios!

    Cît despre ce ziceţi voi, e tare greu! şi o să dureze!
    mai ales că ne aflăm într-o perioadă în care restaurantele etnice se-nchid unul după altul.
    Pizza, paste, tiramisu – toată lumea poa’ să facă.

    să imporţi mîncare, să aduci chestii proaspete e foarte scump!
    las-că-i mai simplu să faci covrigării peste covrigării!

  • hm., Multumesc pentru gazduire. Ai dreptate. Imi cer scuze pentru faptul ca in loc de comentarii la obiect si subiect ma ia valul si vorbesc despre probleme extinse care poate fac cadrul altei discutii…
    Subiectele pe care le abordezi in cadrul blogului tau imi dau idei si cred ca fiecare articol este important, orice lucru marunt dar care ne face viata mai buna merita aratat, criticat sau laudat, indiferent de numarul de cuvinte din articolul de baza.

    Este o munca sa te ocupi si sa ai grija de un blog si nu vreau sa spamez sau sa deflectez atentia de la articolele tale. Dupa cum ai spus si tu, ar trebui sa scriu, in curand o sa lansez si eu un blog cu doua trei tematici socio-urbane (inclusiv studiul despre promenade 🙂 )
    ps. In seara asta ma duc incerc o Shaorma 🙂

    cu stima,
    mike

  • hm

    …. cu siguranţă că o să te citesc cu plăcere!
    Pîn-atunci, dacă vrei să publici articole aici – cu drag!
    Mie, unuia, îmi plac mult comentariile voastre! Am învăţat şi am primit idei foarte bune. Şi sînt la obiect.

    Sînt nenumărate cazuri de comentarii mai valoroase decît articolele-n sine – eu, unul, sînt mîndru de asta.
    Dar asta e, un articol are mai multă expunere decît un comentariu – aşa că… scrieţi, că scrieţi bine!

  • andrei

    Este cea mai proasta shaorma mancata de mine :d am cumparat de la ambele,iar cea cu 3 lei este chiar mai nasoala decat a vecinilor …in loc de maioneza sau sos cred ca mi-a pus niste airan sau cva de genul.La cea pe sensul spre Universitate(2 lei) m-au deranjat si vanzatoarele (3 tiganci) care nu aveau nici un stres legat de parul lor ce flutura in vant,sau de injuraturile care si le aruncau una celeilalte sau faptul ca cea care ma servea canta in acelasi timp manele :|.Mi am promis ca nu mai cumpar niciodata de acolo.

  • Nu ma deranjeaza Shaorma cu sosuri cat mai simple (sau fara sosuri dubioase) sau pur si simplu cu smantana usturoi +condimente. Ce ma deranjeaza si pe mine: Atidutinea, lipsa de igiena, lipsa de recunostinta, lipsa de transparenta, samd. samd.

  • hm

    pînă la urmă o să-ncerc şi eu, într-o zi, minunăţiile astea de la Kogălniceanu. Oricum, sînt shaormerii destul de vechi, cu oarecare experienţă.

  • wrong

    e nasoala rau shaorma aia la 3 lei, mica. am incercat intr-o dimineata si avea gust de sapun, naiba stie. bleah.

  • Alex

    Mda, am papat si eu cu dispret una d-aia la 3 lei….vav nu aveau decat la 4 lei ca cica nu mai aveau lipii mici, si era si o coada infernala (asta la 11 noaptea, miercuri seara 😀 ) …ca idee, nu stiu cum e aia la 2 lei, dar asta la 3 lei a fost groaznica, groaznica, n-am putut s-o mananc pe toata, un gust de tot rahatul, cartofii aiurea, sosurile varza…nu stiu care-i faza, dar parca ar fi mana in mana ambele shaormerii si ar face inadins (ori sunt prea prostanaci, nu-mi dau seama de era asa naspa 😀 )

  • in plm :))) cred ca are numai pieliti coarne si copite in ea:)

  • christianno-robertto

    Fratzilor eu stau exact in zona si cunosc ffff bn shaormeria ….. sunt produse bune curate prospete ! ganditi va si voi ca estye cea mai ieftina si sunt clienti mereu…nu exista ora din zii sa nu fie cineva .. sunt momente cand se face ditamai coada….. si nu are cum s afie marffa veche pt ca se vinde repede si totui se taie prospat …… intradevar nu e cine stie ce de gustoasa sau stralucita insa pt 2 lei e destul de buna……. insa acm sa fcaur 3 lei mica 5 lei mare si ai XXL e 8 lei …..patronu e super destept isi umple buzunarele si afacerea merge f bn ! sincer mi as face si eu o shaormerie de acest gen ! o shaormerie e in top 10 afaceri profitabile pe timp de criza !

  • Sincer pentru 3 lei primesti o shaorma foarte buna! Eu stau chiar in zona si de fel nu fac urat la nici o shaorma. Sa va dau un exemplu elocvent : Am luat o shaorma mica de la Kogalniceanu cu 3 lei si am fost foarte incantat! Am mancat-o toata si inca mai doream dar plecasem din zona. Daca vrei sa-ti potolesti foamea, in loc de un croissant care e 2.5 lei iti iei o shaorma care are si cartofi prajiti si carne. Apoi dupa cateva zile am mers la “avion” daca stiti in colentina unde este acuma avionul cel nou. Acolo pe dreapta este o shaormerie vizavi de benzinarie in drum spre “Morarilor” parca. Am luat o shaorma de acolo cu 10 lei si va rog sa ma credeti ca nu am putut sa mananc. Mi-a venit rau de cata shaorma era. Acuma nu cred ca era proasta dar va jur ca n-am putut s-o mananc de multa ce era … si am dat si 10 lei pe ea. Asa ca intre a da pe fereastra 10 lei pentru ditamai shaorma … nu mai bine iti iei una de 3 lei pe care sigur o mananci? Cei care zic ca nu au putut sa manance o shaorma la 3 lei va zic eu ca este efectul Placebo inversat. Daca esti mironositza(mironositz) si te gandesti ca vai e prea ieftina sa fie buna, normal ca nu o sa-ti placa niciodata. Dar daca ai mintea limpede si gandesti pozitiv … o sa-ti placa ;).

    Pofta buna!

  • Silviu

    Sunt client fidel si vreau sa spun ca unele vanzatoare sunt nesimtite aici. De fiecare data cand am in fata fete sau vre-un fatalau de hipster cu ochelari de soare la ochi noaptea, trebuie sa disper ca sunt discriminat. Nu ca as fi tigan sau ceva, dar de ce distrusii astia si toate parasutele trebuie serviti cu shaorme mai mari de fiecare data??? ……..si cand te uiti la mine, pui intentionat carne mai putina si 3 cartofi ca m-am uitat din greseala in sanii tai, in gatul matii de scarba nesimtita daca citesti, dar esti prea proasta pentru google zic eu.
    Si totusi, la banii astia tot aici revin din pacate. Partea proasta e ca sunt aceleasi vanzatoare mereu si nu prea se fac schimbari.
    De remarcat este faptul ca odata pe luna mi se intampla sa dau de un miros de canal pe la jumatatea shaormei. Foarte ciudat, dar sincer va spun, in alta parte nu am dat de asa ceva. Dracul stie cu ce stropesc ‘carnea’ aia cand o decongeleaza. Adevarul e ca la nici o shaormerie din bucuresti nu exista carne adevarata. Mai peste tot am inteles ca ajung niste chestii albe congelate.
    Deasemenea nu as recomanda maioneza de aici!
    Ieftin dai, ieftin face!

Leave a Reply to Florin Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>