despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

bike-sharing

img_5447

… iată, trecu aproape o lună de bike-sharing.

Bună idee – dar mai e de șlefuit la ea.

O lună de zile: și n-am văzut decît o singură dată pe altul dîndu-se pe una din bicicletele astea.

Sistemul, în sine, funcționează: n-am avut parte niciodată de vreun panou defect; bicicletele, mereu în stare bună (dacă-s nefolosite!)

Bun; a fost testat – acuma… ce trebuie să se-ntîmplate ca să și-l folosească oamenii?

În primul și-n primul rînd, oamenii trebuie să aibă cum să-și facă card mult mai ușor. Degeaba ai stație de biciclete și la Universitate, și la Palat, și-n Romană, și-n Victoriei… dacă nu poți să-ți faci abonament practic nicăieri. Turiștii dau roată stațiilor – unii-s obișnuiți să folosească bicicleta în vacanță – și pleacă dezamăgiți. Ce să mai zic de tinerii noștri? – nici măcar de curiozitate nu pot încerca sistemul….

A doua chestie? Abonamentul lunar… poate fi mai ieftin decît 35 de lei.

A treia? Răspîndirea; dar deocamdată cum poți cere asta unei firme particulare? Răspîndirea eficientă se face cu implicarea Primăriei. Cum poate susține o firmă răspîndirea sistemului înspre cartiere? Nu poate; iar succesul unui astfel de sistem e chiar accesul în tot orașul. Poate cu stații în fiecare hipermarket (Kaufland – sponsor deja – e băgat și-n promovarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice)… la fiecare mall… la facultăți…

Restu-s doar detalii. Panourile-s cam puse cu ecranu-nspre Soare, și uneori te chiorăști grozav bunghindu-te la ele – dar am văzut deja unul mutat invers, mai confortabil; intervalul de 30 de minute între două închirieri e excesiv; și faptul că vine iarna și se-nchide… e trist. De-acum mai bine de jumate din biciclete par a fi retrase-n magazie.

Pentru la primăvară, au început să dubleze numărul de locuri de biciclete din stații. E semn c-or să-ndesească și stațiile.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>