scris de Alexandru Bodea
… incepe toamna cea adevarata…
Si nu este numai atata, gospodarii pun varza la murat, pentru a avea la iarna savoarea sarmalelor …
… pana atunci, va ofer o portie de sarmale asa cum sa fac pe la noi – in Transilvania – cam cat marimea pumnului unui copil… sa sature pofticiosii din 2 – 3 sarmale…
Pe la noi mai este un obicei, care cred ca este sanatos, respectiv gustarea a cateva sarmale dimineata, fara a le mai incalzi, dar avand aceeasi savoare ca atunci cand au fost luate de pe foc… Si daca langa sarmale punem ceva smantana si paine de casa, trecem cu bine peste pofta sarmalelor.
La multi ani, tuturor, de Sfantul Dumitru!
Pe Alexandru Bodea îl puteți citi și pe blogul său.
asa este , am uitat sa spun ca pe la noi , in Transilvania , la sarmale se spun “galusti”….
si deasupra smantana de sta lingura teapana in ea …si cu paine de casa rotunda coapta in cuptorul de paine si cozonac ..de afara casei , nu mai trebuie nimica , decat ceva palimnca si un vin sa dreaga drumul sarmalelor…
si daca veti gasi printre sarmale ceva soric de la slanina , atunci sa titi ca sunteti in Transilvania , unde asa ceva este o traditie de veacuri !!
… și niște cîrnaț afumat, nu numa’ șoric!
Deci, aşa a apărut denumirea formaţiei “Sarmalele Reci”!