despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

s-a cam săturat toată lumea

DSCN7355

… trebuia să se spargă odată și-o dată buboiul cela nenorocit zis și „artă stradală”.

Prea multă murdărie exhibată sub pretextul de-a „stîrni” interes și conștiințe.

S-au schimbat primari, s-au schimbat consilii, instituții – dar „artiștii” îs tot ăia; aceeași gașcă, același stil: abonați publici la prostire pe față.

De curînd Primăria a dat jos o porcărie care, cică, semăna obscen de mult cu-n organ omenesc care nu era creierul. Porcăria zăcea acolo de mult timp. Acolo, într-un loc în care – de ani buni – se expun alte și alte mizerii.

Să nu m-apuc să le număr!

20150712_181212 img_4517 img_4512 img_4514 img_0248

… ba, mai bine, să le număr, ca să nu uităm cîte-am înghițit! Am înghițit una, am înghițit încă una, am mai înghițit și-alta!

Credeți c-am uitat și de nenorocitul de soclu a’ lu’ Lenin? N-am uitat!

ninel-seara procto01 111 011 lenin

… vă asigurn-am uitat.

cacat-1 cacat cacat-2

N-am uitat nimic din ce-am văzut. Și-am văzut prea multe

opera-de-arta-cismigiu img_4538 img_7849 img_7866 arta-urata

prea multe.

16 comments to s-a cam săturat toată lumea

 • Ando

  Da, dar uite ce colecţie faină de poze am adunat 🙂

 • Anonymous

  Nici la sculpturi clasice nu ne descurcăm. Ai uitat să spui de bietul Șerban-Vodă, încorsetat într-un trup prea mic și într-o poziție nefirească (https://www.simplybucharest.ro/?p=3800). La cum arată, o fi un nou curent și nu-l înțelegem noi, profanii :).

 • Ella

  Erată: eu eram Anonymous de mai sus, îmi joacă feste browserul.

 • hm

  De draciile astea, cu noroc, mai scăpăm după o lună… Sau s-o mai găsi vreuna căreia să nu-i lipsească totuși miezul.

  Cu arta „definitivă“, e drept, ne-am fript pe termen lung. Vodă asta „pe veceu“, Traian cu cățaua- brațe… Căruța cu proști de la Național….

 • Ella

  Păi Traian nu era vremelnic pe acolo? A rămas proțăpit pe trepte? Ia să trec să verific :).

  Căruța cu proști a căpătat un aer vintage :D, a oxidat materialul și zici că a turnat cineva vopsea verde pe ei. Arată și mai rău decât la început.

 • hm

  Da’ de unde vremelnic, Traian e pus bine pe trepțile muzeului!
  Pe post de selfie-balamuc!

 • Vlad

  Din nou constat ca toata lumea se pricepe la arta. Sunt de acord ca toata lumea poate sa-si dea cu parerea despre ceva ca e frumos sau urat, dar a spune asa usor ca absolut toate aceste sculpturi n-ar fi trebuit expuse e, dupa parerea mea, gresit.

  Referitor la cele care sunt expuse temporar, chiar e orice persoana in masura sa spuna ca n-ar fi trebuit expuse? Pentru cele permanente inteleg, fiindca devin parte a identitatii orasului.

  Din cate stiu, Traian cu hibridul lupoaica/dragonul cu cap de lup este un obiectiv popular pentru turistii straini . Ideea genezei poporului roman reprezentata astfel pare cel putin interesanta. Despre cum a fost implementata aceasta idee (sculptura in sine) mi-e greu sa ma pronunt fara sa am cunostinte mai adanci despre sculptura in general.

  Ce s-ar putea critica ar fi eventuale nereguli la selectarea artistilor care expun (temporar sau permanent), daca acestea exista.

 • Ella

  Mică observație: Dragonul e dracon :).

  Referitor la artă, eu cred că scopul unei opere este să-ți transmită o stare, o idee, să te facă să vrei să te mai uiți o dată la acel obiect. Văzând pozele de aici, puține chestii m-ar face să mă opresc să le studiez pe îndelete și să-mi doresc să mă întorc să le mai văd o dată.

  • Vlad

   Multumesc pentru rectificare.

   Poate altora le plac unele dintre aceste opere. Nu putem generaliza pe baza propriei pareri, decat daca avem cunostinte in domeniul respectiv (pe care poate le aveti).

   Normal ar fi ca decizia de expunere a acestor opere sa treaca prin filtrul unei comisii de specialitate, ceea ce poate se intampla.

   Obiectia mea fata de aceste critici generaliste este ca pentru a face o critica e nevoie de expertiza in domeniul respectiv. Aceasta expertiza nu trebuie sa fie profesionala (de exemplu un pasionat de arhitectura cu ceva cunostinte high-level, dar fara studii in domeniu, ar fi avizat sa critice o cladire daca aduce argumente).

   Multi oameni cred ca pot sa exprime pareri avizate despre arta, dar deseori o fac gresit. De exemplu, cineva fara cunostinte minime despre istoria artei ar putea considera tot cubismul ca fiind un curent de arta extrem de urat.

 • hm

  toc-toc… scuzați… bunul-simț la ușă… da’ dacă nu poa’ să intre, nu-i nimic, rămîne pe dinafară!

 • Ella

  Vlad, ție îți spun ceva operele din pozele de mai sus? Te mișcă în vreun fel? Ai vrea să ieși din casă să te duci să le vezi pe viu?

  • Vlad

   Judecand doar din poze, imi plac cea din fata MTR si cea cu oamenii stand pe scaune cu mainele la spate. Imi place si statuia lui Traian (care nu apare aici). As zice ca poate imi plac cat de cat si cea cu treptele si cea cu lava.

   As iesi din casa special pentru ele? Nu. Dar n-as iesi din casa in mod special pentru majoritatea sculpturilor, ceea ce nu inseamna ca nu sunt valoroase. A iesi din casa special pentru o sculptura nu e un criteriu. Repet, cunostintele mele in materie de sculptura sunt minimale.

 • Ella

  Nu vreau să critic ce ai spus (fiecare are dreptul să-i placă sau nu ceva), dar pentru mine cea cu lava mi se pare foarte neinspirată. Are o culoare tare, tare nefericită, spui că e cu totul altceva :).

  Oamenii care stau pe scaune cu mâinile la spate sunt niște studii destul de reușite (eu așa le văd), dar ”băncile” pe care stau sunt improvizate și nu țin cont de lungimea picioarelor subiecților. Și nu prea înțeleg din poză ce e reprezentat central (un copil / o femeie meduză?) și ce legătura are cu ceilalți subiecți.

  Cea din față de la MTR e singura pe care aș vrea să o văd de aproape, dar asta ca să văd dacă înțeleg ce a vrut să spună artistul.

  Traian e tare nefericit, are o poziție nefirească a mâinilor și o figură din care nu ghicești că a stăpânit un mare imperiu. Lupoaica e clar luată din alt ”film” (chiar am citit că autorul a folosit o matriță de la o altă sculptură a sa – în care lupoaica era prezentată pe un soclu). Totul îmi pare improvizat și alăturat forțat. Nu îmi inspiră în nici un caz sentimentul că Traian aduce o ofrandă, că așa se numește opera: ”Ofranda lui Traian” (nici n-am înțeles cui îi aduce Traian ofranda respectivă). În plus nu mă deranjează că este nud, dar mă deranjează că pare stingher așa nud.

 • hm

  ce păcat că arta a ajuns doar să se chinuie din răsputeri „să stîrnească”, „să pună pe gînduri” și a uitat să mai fie și frumoasă… ori – ce înggrozitor! – drăguță…
  Și ce păcat că uneori, de la atîta metaforă, nu mai deslușim gîndul artistului de cel al nebunului.
  https://www.simplybucharest.ro/?p=24363
  https://www.simplybucharest.ro/?p=32578

 • Ella

  Iar când nu reușește să ”stârnească” și să ”pună pe gânduri”, e vina privitorilor că nu gustă experimentul respectiv.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>