despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Fabrica Ludovic

pregătit de Ando, C. D. Mocanu și HM

… pe strada Teleajen, între Cireșului și sublocotent Alexandru Păulescu, se găsește bloculețul ăsta foarte frumușel la numărul 53.

img_7363

Ai trece pe lîngă el, aruncîndu-i așa, doar o privire…

Nu și dacă ești Ando!

Pentru că… ridicînd privirea… Ando a găsit niște basoreliefuri sus, la cucurigu.

ludovic-bucuresti-2 ludovic-bucuresti-1

… un pic zoom… și, uite surpriza!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FABRICA LUDOVIC BUCUREȘTI – asta scrie.

Fabrica Ludovic producea șanuri – calapoade, adică – pe care le foloseau pe vremuri cei care-și îngrijeau cum se cuvine încălțămintea (pe Okazii, cineva chiar vinde o pereche). Nu doar calapoade pentru cizmărie; ci pentru blănărie, dintr-acelea care se foloseau la confecționarea căciulilor.

sanuri_ludovic_okazii-ro teleajen-53

Istoria făbricuței nu-i tocmai fericită. După Război dispare: aici se mută Hess, fabrica de cîntare. Iar mai apoi, felurite secții și ateliere; mai e și-acum o firmă de sticlă de pe care nu se mai deslușește nimic; în curte funcționează un service auto-n zilele noastre.

img_7381

Loc, este – în spate se află două-trei corpuri de clădire cu specific industrial: nu era chiar mică, făbricuța lui Ludovic Stiaszny.

captura_marcata

… mai admirăm și ușile:

img_7375 img_7377 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… și-amintim faptul că strada, la vremea construirii fabricii, a purtat numele generalului Stan Poetaș. Și-nainte de asta… Gîndacilor.

2 comments to Fabrica Ludovic

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>