despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

O soluţie de bun simţ

Oraşul nostru arată ca o varză pentru că orice mic vătaf de stradă poate face ce vrea. Aţi văzut – poate să planteze palmieri, să sape iazuri, să pună dinozauri cu leduri, să ridice garduri – orice-i trece prin cap; orice. Şi pentru că lucrurile n-ar trebui să fie aşa, Mike s-a gîndit cum ar trebui să fie:

O soluţie de bun simţ

O soluţie de bun simţ pentru stoparea “amenajărilor” cu floricele, alei şi ceasuri stupide ar fi:

1. Modificarea şi completarea legii 50 pe 91 actualizată în 15 oct 2009,

2. Lansare de concurs de proiectare şi concept pentru absolut orice lucrare (indiferent de mărime sau buget)

3. ADP-urile de sector îşi pot asuma doar activitatea de întreţinere şi gestionare a noilor spaţii.

1.1 Modificarea şi completarea legii 50 trebuie să includă obligativitatea întocmirii de studiu de fezabilitate, concurs urbanistic şi arhitectural, proiect tehnic, de detaliu şi autorizare pentru absolut orice intervenţie în spaţiu public indiferent de buget sau mărime.

În cazul în care amenajarea este condiţionată de alte lucrări publice sau pentru asigurarea rapidă a circulaţiei, se vor întocmi lucrări TEMPORARE sau de conservare până la aprobarea proiectului (studii de pre/fezabilitate, concurs, proiect tehnic, autorizare şi execuţie). Deci, mai bine mai târziu şi lucrare realizată corect decât schimbare de garduri, borduri şi panseluţe în fiecare an.

2.1 Organizarea concursurilor poate fi făcută, în funcţie de amploare, de: ADP, Primărie, Ordinul Arhitecţilor, Şcolile de Arhitectură şi Urbanism. Obligativitatea realizării de studii de oportunitate, studii de pre/fezabilitate, realizare concurs, proiect tehnic, autorizare, licitaţie de execuţie pentru constructori.

3.1 ADP-urile ar trebui comasate cu primăriile de sectoare. Primăriile de sectoare ar trebui să se transforme în BIROURI zonale sectoriale conduse de DIRECTORI (un fel de PREFECŢI MAJORI) ŞI NU DE ALŢI PRIMARI. Ar trebui să existe UN SINGUR PRIMAR ÎN BUCUREŞTI (NU ŞASE!) care să ia decizii uniforme pentru tot oraşul. Oraşul în prezent este extrem de fragmentat că o pizza quattro stagioni – adică UN FEL DE VARZĂ împărţită aberant doar pe criterii şi gusturi politice.

Ordinul Arhitecţilor din România şi Registrul Urbanistilor din România trebuie să se implice şi să forţeze modificarea legii 50. Urbanistii şi Arhitecţii sunt plafonati, nestimulaţi şi nu sunt folosiţi în schimbarea imaginii oraşului. Mulţi dintre aceşti arhitecţi şi urbanişti nu vor mai plăti cotizaţiile lucrând în domenii paralele sau concentrându-se într-un mod egocentric numai la operele lor luminate, opere că nişte statui frumoase plantate într-un parc plin de buruieni.

Trebuie stopat modul aberant în care ADP-urile şi PRIMARILE amenajează pe genunchi după bunul plac şi toacă bani după bunul plac fără că aceste lucrări PUBLICE să treacă prin filtrul specialiştilor cu cea mai eficientă soluţie.

Articol de Mike | Urban Ambition

8 comments to O soluţie de bun simţ

 • probabil la un moment dat se vor face modificari si va aparea si aceea lege a capitalei, din cate stiu se discuta de foarte multa vreme despre asta si despre reimpartirea orasului…as vrea sa vad macar o implicare a Ordinului si a Registrului in “ograda proprie”-eu nu cunosc vreun caz de pierdere a dreptului de semnatura…macar daca s-ar face, pentru inceput, concursuri pentru lucrarile publice si tot ar fi ceva

 • OAR şi RUR trebuie să ia cunoştinţă în acest sens. Sunt foarte foarte puţini arhitecţi şi urbanişti care îşi pun semnătura pe aceste “proiecte” oferite pe filiere cu dedicaţie şi sunt mult mai mulţi arh şi urb. care stau pe margine şi se uită ,superior, în scârbă dar pasiv la panseluţe şi gărduleţe ca la o fatalitate în afară arealului personal. Unii poate abia îşi plătesc cotizaţiile, în schimb, foarte mulţi speră că dacă stau pe margine, cu ciocu mic, poate le pică şi lor ceva şi se scot şi ei la loteria licitaţiilor aranjate.

  În străinătate absolut orice e public, fiecare centimetru pătrat, fiecare floare, se face cu concurs. Există o febră a concursurilor, reviste lunare care prezintă concursurile trecute şi prezentarea următoarelor concursuri.
  Refuz să cumpăr revistele de arhitectură româneşti care prezintă într-un mod extrem de elogios şi elitist “operele ozeneu” din strainatate şi la fel de
  elitist şi operele egocentrice luminate, de peste buruieni, ale celor puţini aleşi de karma românească.

  La noi câte concursuri sunt? (excepţie cele de mobilier cool cu premii în excursii studenţeşti) 2-3 pe an? Şi câte sunt pe bune? 0,5 – 0,8 pe an?
  OK, Un foarte bun început :avem bloguri, avem balustrul maro, avem şi susţineri la primărie cu concepte foarte bune gen T.U.B. , trebuie să mergem mai
  departe.

  Nu mai suport, nu mai pot să accept, au început să pună, paralel cu bordurile existenţe, borduri supradimensionate RUTIERE la delimitarea spaţiilor verzi de pietonal, acum aduc şi pământ că să umple diferenţă de nivel!
  Ce să fac? să mă duc să mă iau la bătaie cu muncitorii? Aş face şi asta dacă ar mai fi şi alţii dispuşi. Băieţii ăştia pe vremuri de criză şi tăieri de pensii pun în continuare, nestingheriţi, borduri peste borduri şi toacă şi din banii mei. Care sunt priorităţile în orasu asta? Priorităţile sunt Bordurile şi Delfinii cu leduri? Există un buget, decizie centralizată, transparenţa sau vre-o bază de date? NU, fiecare sector şi oricine face ce vrea muşchiul lui.

 • hm

  Multă muncă, multe idei, multe proiecte – şi mai ales, prezentarea lor într-un fel accesibil, popular şi coerent; altă soluţie nu este.
  Mulţi dintre noi nu ştiu ce să ceară de la autorităţi; vrem şi curăţenie, şi flori, şi pomi, şi bănci, şi coşuri de gunoi, şi garduri. Avem nevoie de lucruiri simple şi trainice, uşor de întreţinut şi înlocuit la nevoie. E o chestie de priorităţi.
  Florile sînt frumoase, dar greu de îngrijit – un gazon trebuie doar tuns şi udat. Zecile de oameni care plantează, sapă, tund, curăţă, udă straturile de flori pot păstra mai bine curăţenia pe străzi, mă gîndesc.

 • Freesys

  Dupa ce “arhitectii” au facut praf orasul prin constructii sa inteleg ca vor sa dea iama si in urmanism si amenajarea spatiului public?
  THM sa ma ierte Dumnezeu dar reclama de la urman ambition in site da la fel de bine ca o reclama Hummer Motors Company sau Combinatul Copsa Mica pe un tricou Greenpeace.

 • hm

  păi, nu e reclamă!
  Omu’ ăsta chiar are ceva de zis!
  Şi ce, toţi arhitecţii sînt o apă şi-un pămînt?

 • Freesys

  Pai poate si proiectantul de la Cathedral Plaza are ceva de zis… ai vrea sa se ocupe de urbanismul orasului? Sau arhitectului cladirii Sectiei 1 de Politie sa-i dam pe mana ceva de genul “Estetica in constructii”. Poate si astia de la urban ambition au intentii bune dar uita-te un pic in portofoliul lor…

 • hm

  Dar o concepţie unitară asupra intervenţiei în spaţiul public trebuie să existe, şi deocamdată nu s-a gîndit nimeni la persoane, sisteme de evaluare, proiecte propuse.

 • mike

  @Freesys:
  Înţeleg că eşti dezamăgit de oraşul şi poate şi de casa în care locuieşti.
  Eu vreau să se schimbe situaţia în bine, să comunic nu să arunc cu noroi. Nu cred că merităm titulatura de “ăştia”. Cred că poţi să arăţi mai multă diplomaţie faţă de cei care intră pe acest cadru de discuţii in scopuri CONSTRUCTIVE, cu acelaşi scop.
  Legat de siglă UrbanAmbition, nu pretind că toate proiectele de pe sit reflectă idealul meu de imagine urbană, acest sit o să se transforme în curând într-un blog necomercial la fel de “verde” pentru a putea fi pus în orice cadru la fel de verde.
  Cred că nu ai citit cu atenţie sau nu ai înţeles ce am vrut să spun.
  Nu ştiu dacă e bine să generalizezi că toţi arhitecţii au făcut praf oraşul, poate o prea mare parte au distrus mai mult decât au construit.
  Cum poţi să spui că nu e bine să laşi toţi arhitecţii şi urbanistii (fără ghilimele) să participe la imaginea oraşului prin CONCURSURI REALE?
  Poate că tu nu vrei să se organizeze concursuri şi să pună în continuare, de capu ei, primăria şi ADP-ul dinozauri cu leduri şi piste de biciclişti vopsite pe trotuar. Mai bine se conservă acele spaţii cu bălării tunse sau pietriş acolo unde nu cresc bălării.
  Plătim taxe europene ca membru al uniunii, de ce nu beneficiem de acelaşi acces liber (pentru cei mai talentaţi) la acelaşi sistem european de proiectare publică?
  Pe viitor, într-o societate care va fi mai normală, proiectantul de la Cathedral Plaza şi cel al Nepotrivitei secţii 1 de poliţie crezi că ar câştiga un concurs REAL cu juriu de oameni şi mediatizare pe media de specialitate?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>