despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Blocul „călător” din Piaţa Iancului

scris de Ando

Să ne întoarcem un pic în Piaţa Iancului. Nu chiar cu 50 de ani în urmă, ci undeva mai încoace, prin anii 1984-1985.

Construcţiile din partea de est a pieţei – deci şi deschiderea spre şos. Iancului – erau finalizate mai demult, aşa că lucrările la noua „perdea” de blocuri de pe Mihai Bravu vor modifica inevitabil şi aspectul din zona opusă a pieţei.

In fotografia preluată de pe  forumul tramclub, avem o perspectivă a şoselei Mihai Bravu, de la Piaţa Iancului spre Vatra Luminoasă – cu partea din dreapta, unde se va construi noul aliniament de blocuri.

pta-iancului_hans-orlemans_tramclub

Iată, într-o fotografie preluată de pe blogul lui Mircea Ordean, cum arăta, în toamna anului 1984, şantierul masivului bloc semicircular de pe colţul cu bd. Pache Protopopescu:

mo1_crop_piata-iancului_constructie-blocul-semicircular_-oct-1984

Şi iată imaginea de azi a blocului amintit.

ae_blocul-semicircular_oct-2016

Pe celălalt colţ, vizavi de restaurantul Mediaş, se afla un  bloc cu trei etaje de care ne vom ocupa mai detaliat azi. El apare, aici, în fotografia lui Dan Vartanian

dv_dan-vartanian_marcata

… precum şi într-o altă imagine, preluată tot de pe blogul lui Mircea Ordean:

mo2_rdean_poza-2_marcata

Ei bine, acest bloc avea să fie mutat cu 63 de metri în spate, pe fostul bulevard Republicii – actual Pache Protopopescu – pentru a permite ridicarea unui bloc nou, pe colţul astfel eliberat.

Detaliile operaţiunii de translatare le aflăm dintr-un articol din ziarul „Scânteia” din 16 iulie 1985.

crop_articol_mutare-_blocul-cu-farmacie_bd-republicii_sc-din-16-07-1985

Aşadar, de peste 30 de ani, astfel retras, cochetul bloc îşi duce viaţa pe noul amplasament, parcă mai ocrotit de vuietul şi de tumultul pieţei.

bloc-ascuns_marcat bloculet_oct-2016 captura_aeriana_pta-iancului

12 comments to Blocul „călător” din Piaţa Iancului

 • Ando

  De multe ori, m-am întrebat ce criterii au stat la baza acestor translatări de clădiri. De fapt, cine lua deciziile?
  Să zicem că în cazul bloculeţului din articol a funcţionat sistemul P.C.R.(pile,cunostinţe,relaţii).Dar,prin această metodă s-au salvat şi câteva biserici importante.Cum de nu s-a translatat însă, de exemplu, biserica Sfânta Vineri? Care putea foarte bine să fie înconjurată de blocuri. Cum sunt bisericile Zlătari sau Naşterea Maicii Domnului de pe Calea Dorobanţi

  http://www.instantstreetview.com/@44.45816,26.095747,64.54h,11.44p,0.32z

  Sau se putea aplica varianta: retrasă şi mascată de blocuri- vezi biserica Olari sau Sfântu Ioan Nou de pe bd. Bratianu.

  http://www.instantstreetview.com/@44.429341,26.103664,97.53h,8.95p,1z

 • hm

  La biserici, o fi fost și altele la mijloc, unele trebuind ori să fie pedepsite, ori date exemplu.

  La case, cel mai bine vezi in cartiere de blocuri, mereu câteva au scăpat. Și ale unora bine puși, și ale anumitor confesiuni.

 • hm

  In plus, ce se făcea cu bisericile date exemplu in anii 70, nu mai mergea în 80

 • Cornel S

  In epoca s-a vehiculat varianta ca bloculetul translatat din Piata Iancului ar fi fost in proprietatea unor evrei, ceea ce, ca rezultat al influentei binecunoscute, ar fi facut posibila aceasta solutie.

 • Cristian Ioan

  Un bloc dublu, mai mare ca acesta, a fost translat pe Stefan cel Mare.
  Referitor concret la Sfanta Vineri, se stie foarte bine DE CE a fost demolata: Torvarasa Academician Doctor Inginer a ordonat “jos porcaria!”, iar demolarea a fost pusa in parctica imediat!

 • Cornel S

  @ Cristian Ioan: Corect! Această realitate este prezentată în memoriile sale de Silviu Curticeanu (șeful Cancelariei CC al PCR și membru supleant al CPEx), acesta fiind nelipsitul pasager din spate al mașinii cu care se deplasa Nicolae Ceaușescu cu prilejul frecventelor “vizite de lucru” din ultimii ani pe șantierele din București. Astfel, Biserica Sf. Vineri a fost demolată la dispoziția Elenei Ceaușescu când soțul era plecat în străinătate, Curticeanu relatând surpriza lui Ceaușescu când a văzut biserica dărâmată, în condițiile în care el viza mutarea lăcașului de cult…

 • Sonia Ratatouille

  asta da, un bloc pe șine, și-a și mers!!

 • cata

  La Sf.Vineri tocmai terminasera lucrarile de consolidare si refacere dupa cutremurul din 1977 , cand era aproape sa cada . Peretele din stanga , cum intrai in biserica se deplasase foarte mult ,cred ca ceva in jur de 15- 20cm de restul cladiri si il proptisera anii de zile cu barne si bare de otel , pana cand l-au repus pe pozitie . Vreau sa spun si cred ca cei care cunosc biserica ca au fost lucrari de refacere si restaurare a bisericii , atunci, foarte elaborate , lungi si mai ales costisitoare pentru ca sa fie pusa la pamant dintr-o toana a unui cretin sau cretina , ma rog.

 • Ando

  @cata: Interesante detaliile! Si tot referitor la demolarea bisericii Sf.Vineri, merita citit acest articol:

  http://www.muzeuldefotografie.ro/2016/04/singura-imagine-color-de-la-demolarea-bisericii-sf-vineri-iunie-1987/

 • Cristian RST

  @cata,
  Sigur ca da, imi amintesc!
  Nu am fost decat de doua ori IN biserica Sf. Vineri, dar imi amintesc bine cand treceam pe Calarasi pe linga biserica, dupa cutremur, si vedeam in stanga barnele care popteau peretele.
  si nu este singura biserica istorica ce a fost avariata grav la cutremur, a fost reparata si restaurata, iar cand in fine s-au terminat lucrarile, a disparut in perioada 1984-88!

 • cata

  @Ando : Merci pentru link , este excelenta fotografia , din multe puncte de vedere . Bonus ca este color . Se vede clar ca fusese finisata grosier pe dinafara . Si daca nu ma inseala memoria , nu sunt sigur aici , tocmai fusese restaurata , exterior cel putin , prin anii 1974-1975 , pana la cutremur.Tencuiala si alte lucrari de suprafata , nu structura .
  @Cristian RST : Desi am trecut cred ca de sute de ori pe langa ea , nu am intrat niciodata. Chiar in dreptul ei era statia de tramvai dinspre Unirea spre Traian ( 13,14,15,23 ) si aveam timp sa o vad .
  Dar a fost mai important acel bloc de pe Mihai Bravu decat biserica Sf.Vineri care mai presus de religie cred ca era un monument istoric . Ca multe alte biserici din Bucuresti dealtfel , demolate si ele.

 • Cristian RSTX

  @cata,
  “Desi am trecut cred ca de sute de ori pe langa ea , nu am intrat niciodata. Chiar in dreptul ei era statia de tramvai dinspre Unirea spre Traian ( 13,14,15,23 ) si aveam timp sa o vad .”

  Sigur ca da! Piata dreptunghiulara Sfanta Vineri, cu tribunalul si benzinaria, era un important nod de trase de tramvaie.
  In copilarie, trecem pe acolo cu tramvaiele dinspre Hala Traian.
  Mai tarziu, mergeam sa iau de la benzinarie combustibil tip M pentru arzatoarel din sobe.
  De aceea imi este mai familiar aspectul clopotnitei, de la poarta, decat al bisericii propriu-zise.
  Culmea este ca in 1986 si 87 treceam zilnic pe linga Sfanta Vineri, mergeam sa iau cursa speciala de IPRS care oprea in Piata Unirii! Dar nu mi-a dat prin cap niciodata sa fac poze cu zona, cand demolarie nu erau inca iminente …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>