despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o parte putredă de oraș

finger

… fiindcă sîntem o redacție serioasă, ne trimetem oamenii pe teren – să cunoască, nemijlocit, lucrurile despre care scriu. Fiindcă sîntem, totuși, o redacție mică, ne trimetem… pe noi înșine. Cîteva din subiectele la care lucrăm ne-au făcut să batem cu pasul, mai mult, zona adiacentă străzii Traian. Ne-am înfundat pe Valeriu Braniște; pe Vulturilor; pe Anton Pann; pe Maximilian Popper…

… sînt străzi pe care le-am luat la picior nu o dată; pe care m-am plimbat cu bicla; care m-au ajutat să ocolesc cine știe ce ambuteiaj pe vreun bulevard mare – nu mi-s necunoscute.

Dar într-atît de decăzute ca-n zilele noastre eu nu le-am văzut. Eu m-am speriat; ce să mai zic de fii-mea? Ea nu-i crescută-ntr-un clopot de sticlă; știe și-nțelege multe din realitatea vieții – cu toate astea, atîta mizerie nici ea nu-ntîlnise pîn-acum.

Se zice că Ferentariul nostru e oribil, că e locul unde umanitatea se pierde și-ajunge la granița animalicului. E o minciună – știți cît de greu e să combați clișeele. Dar să mă credeți că-n Ferentariul nostru nu se trăiește așa.

Vezi promiscuitate, lături scurgîndu-se din curți ca-n evul mediu, oameni – încă oameni! – viețuind prin ruine fără uși, fără geamuri – de mult or fi ars tocăriile! -, cu acoperișuri sparte; și vezi asta stradă după stradă, curte după curte; la fiecare colț îi cineva care, căpiat de băutură ori drog, sprijină un gard; gunoaie zac peste tot.

Ce faliment a ideilor de social, de umanitate, de civilizație! La nici doi pași, găsim bulevarde luminate, șamponate, cu oameni care-și plimbă copiii – iar aici lumea pute, se chinuie și moare.

Sînt nenumărate alte locuri – la o aruncătură de băț de Centru – unde oamenii trăiesc la fel de îngrozitor. Pe Calea Rahovei veche, pe la Sfîntu-Gheorghe, pe la Buzești… și-aș putea continua, mult, lista asta nenorocită. Dar într-atît de putred ca aici, nu-i parcă nicăieri.

Nu poți explica de-ajuns și nu poți poza decăderea acestui cartier pentru că te cutremură decăderea oamenilor. Și nu știu ce-i de făcut, chiar nu știu.

10 comments to o parte putredă de oraș

 • Cand li s-au oferit locuinte sociale in blocuri nou construite prin anii 2000 multi dintre cei care stau acum pe acele strazi au plecat de acolo cu tocuri de usi si cu toate cele, lasand in urma un dezastru mai mare decat daca ar fi trecut hunii pe acolo (dar nu se spune asta in “spatiul public” pt ca rasism, lumea ignorand ca avem de-a face cu o problema sociala si de educatie nu cu ce culoare a pielii are X sau Y).

  Mai e si faptul ca multe din acele case de pe acele strazi au drepturi de proprietate destul de incalcite (multe au fost locuite de evrei, care majoritatea au plecat pana sa vina anii ’80), iar cand cineva isi ia proprietatea inapoi si vrea sa faca un pic de curatenie “oamenii frumosi” din acest oras sar toti cu fundurile in sus, se revolta dar pana la urma nu fac nimic concret pt a rezolva situatia (vorbesc despre cazul din Strada Vulturilor: http://musafiri.casajurnalistului.ro/vulturilor-evacuare/).

 • hm

  …știu, da’ nu se mai poate, deja s-a ajuns prea jos, deja nu mai e ceva care poate fi gestionat de-o primărie.
  Deja nu mai vorbim de case dărăpănate, vorbim de curți cu ruine care se unesc tacit în cvartale imunde, vorbim de cîini care dorm mai bine ca oamenii.

  De-aia zic că nu-mi dau seama ce trebuie făcut aici.

 • MUP

  Stiu ca proprietatea privata e sfanta, dar de ce vin unii oameni sa si-o reclame la 26 de ani de cand a devenit sfanta?
  Rationamentul – li s-au dat apartamente si le-au distrus si e vina lor nu e corect. Pentru ca nu de apartamente aveau ei nevoie.Pentru ca nu toata lumea trebuie sa traiasca la bloc, si traitul la bloc nu este culmea civilizatiei si confortului si nu poti lua unui om ce are mai scump pe lume si sa-i dai patru pereti vopsiti care ti se par tie minunea curateniei si sa te astepti sa-ti fie recunoscator.
  Eu cred ca oamenii astia au nevoie de bani (facuti de ei, nu pomana) si de sanse sa traiasca civilizat acolo unde vor ei- in curtile lor, si cand or avea chef sa se duca in alta parte pe propriile puteri, se vor duce. Daca ar avea bani si sanse nu si-ar pune casele pe foc.

 • hm

  Da, și-i nevoie, în tot timpul ăsta, ca cineva să îi ia in seamă drept oameni, nu drept „cazuri“

 • Marius

  Aveți grijă pe unde călcați când mergeți în zonă: trotuarele sunt pline de seringi folosite. Se vinde și se folosește heroină ziua în amiaza mare.

  Sunt de acord cu autorul: zona e în cădere liberă și nici eu nu văd soluția. 🙁

 • Filip

  Parcă o responsabilitate majoră pentru Vulturilor au PMB & PS3, care în 2014 i-au evacuat pe oameni. Când distrugi în stilul ăsta o comunitate, la ce te poți aștepta…
  Poate primarii mai noi încep să înțeleagă, în PS5 și PS6 parcă au dat acum locuințe celor de-a lungul căilor ferate (Iacob Andrei și Valea Cascadelor). Dar în PS3 și PS4 n-am prea văzut mișcări.

 • hm

  3-ul e defazat enorm pe problemele oamenilor care trăiesc în condiții ca acestea.
  Și acum 15 ani găseam insule de sărăcie în cartierul ăsta, dar azi s-au unit intre ele.
  Într-un fel, zonei i-a pus capac ultimul val de retrocedări, cel târziu, in care s-au dat înapoi imobile de instituții. Ca spitalul Caritas. Care e pur și simplu o junglă acum.

 • Ando

  La fel e şi cel de pe colţul dintre strada Romulus colţ cu Ion Filibiu… adică, o cloacă de mizerie 🙁

  http://www.instantstreetview.com/@44.42903,26.115391,-61.09h,16.31p,0.91z

 • Mihaela

  Acum e și mai rău!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>