despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Treceri, ganguri, scurtături

După un an de zile ne ocupăm iar de ganguri pe Simply Bucharest. Nu ştiu pe nimeni care să se dea în vînt după ganguri – asta dacă n-a băut cumva vreo bere-două-n plus. Cu toate astea, gangurile  în special şi  trecerile în general sînt folositoare – te-ajută să nu ocoleşti cine ştie ce front de blocuri, să ajungi rapid în vreo străduţă lăturalnică, să te-adăposteşti de ploaie…

Iată cîteva găuri de vierme de prin centrul Bucureştiului!

În Romană, poţi s-o iei prin gangul de la ieşirea de la metrou dinspre coloane şi, prin spatele blocurilor, să ieşi direct în Dacia.

Tot în zonă, dinspre piaţa Lahovari, trecînd prin gangul de la blocul-cu-Avon şi luînd-o prin curtea interioară, ajungi drept în strada Jules Michelet.

Înspre Scala, dacă vii pe strada C. A. Rosetti, te poţi băga prin gangul de după fostul magazin Hollywood Music and Film şi ieşi direct în strada Vasile Conta.

Tot în Vasile Conta poţi ieşi, teoretic, dacă traversezi bulevardul Bălcescu pe la Galeria Orizont şi o iei prin gangul blocului din faţă (zic teoretic, deoarece blocul e în reparaţii acum)

Vizavi de Inter, cam de pe la restaurantul Pescarul poţi să ieşi direct în strada Biserica Enei – prin două ganguri chiar!

Iar din Calea Victoriei, pe lîngă Pizza Hut, o poţi lua direct înspre strada Doamnei – dacă vrei.

Din Splai poţi da direct la Kogălniceanu, dacă te bagi pe-o portiţă ce dă în intrarea Ursuleţului – iar intrarea Ursuleţului e un exemplu splendid de arhitectură interbelică frumoasă, credeţi-mă pe cuvînt!

Din Brezoianu aţi putea- dac-aţi vrea – să ieşiţi drept în Cişmigiu, prin curţile interioare ale blocurilor:

… iar din Calea Griviţei (din apropierea intersecţiei cu Mircea Vulcănescu/Dacia) puteţi ieşi direct înspre Sfinţii Voievozi – trebuie doar s-o luaţi prin intrarea-n Facultatea de Arte şi să continuaţi prin curtea căminelor de la Moxa:

Bucureştiul mai are – oho! – destule ganguri, curţi interioare, intrări semi-secrete, protejate de cîini şi riverani.

Mai puteţi trece, uneori, rapid dintr-o stradă-ntr-alta prin curţile bisericilor – multe biserici au ieşiri înspre două străzi; Pitar-Moş şi Mihai Vodă-mi vin acum în minte.

Dar unde nu sînt ganguri şi treceri – deşi v-aţi fi putut gîndi că sînt? De pildă, prin blocul Zodiac nu poţi trece în strada din spate (Caragea Vodă); intrarea Urali, din spatele fostului hotel Dorobanţi e o fundătură; din strada Doamnei, prin spatele blocului cu fostul cinematograf Luceafărul (azi CinemaPro) nu poţi ajunge în strada Ion Ghica…

despre ganguri în trepteaici | despre străzi înfundate şi ganguriaici

11 comments to Treceri, ganguri, scurtături

  • sunt cateva ganguri si pe Stefan cel Mare, spre Masina de paine si aproape de aleea circului aproape la fiecare tronson de bloc

  • hm

    … sînt – da’ sînt şi mulţi beţivi p-acolo!
    Nu ştiu – ce-a fost mai întîi, beţivul sau gangul?

  • mi-am adus acum aminte si de un gang pe Iancului la intersectia cu Pantelimon…asta face legatura intre Iancului si o baza sportiva din spatele blocurilor…sigur aveau si bazin cand eram eu mic 🙂

  • hm

    cred că-l ştiu!
    păi despre ganguri o să mai vorbim aici, dar ar trebui să le alegem pe cele mai importante… mai celebre, ca să zic aşa!

  • Daaa, frumoasa trecerea aia de la Ursuletului (acum ii zice Vasile Paun parca).

    Tot printr-un gang se poate face trecerea din intrarea Wilhelm Fildermann (vizavi de spitalul Caritas) in Bd. Unirii.

  • Scurtatura Moxa-Grivitei via Facultatea de Arte este f utilizata de studentii la ASE pentru a ajunge din sediul Moxa in sediul Grivita.

  • hehe, le stiu pe majoritatea si le si folosesc, mai ales pe cel de la Romana care da in Dacia, are si parculetul acela f linistit, o oaza langa marea intersectie. tot o trecere de genul celei mentionate de mine, cu succesiunea gang-parc-fundatura e intre pta Amzei si Intrarea Biserica Alba. succesiunea de ganguri din blocul actorilor de langa Cismigiu mi se pare iarasi f faina.

    @Razvan: cazul intrarii Wilhelm Fildermann nu este singular. daca ne gandim ca bdul Unirii a taiat multe strazi, cele mai celebre fiind Popa Nan si Theodor Sperantia, atunci intelegem si utilitatea gangurilor care deservesc traficul pietonal normal din zonele respective.

    @Raiden: stiu prea bine ce trafic aveam prin curte. am invatat la Arte

  • Din strada Visarion se poate ajunge in strada Caderea Bastiliei traversand curtea bisericii Sf. Visarion-Vechi.

  • hm

    aha! şi trebuie să mai fie… că se pare că nu prea-s dus la biserică.

  • hm

    SUPER TARE!
    de mare folos!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>