despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

am făcut lucruri bune

… un alt an se-ncheie; un alt an bun. Ne-am văzut de treabă; zi după zi, cu bună-credință, noi ne-am purtat omenește, fiindcă n-am uitat că nu-i nimic peste interesul omului, interesul cetățeanului, frumusețea corectitudinii și necesitatea adevărului, mai ales când e greu de înghițit.

Doar să vedem ce-a fost pe-aici în 2016. Cel mai citit articol a fost despre Dan Coe.

Amintirile, vedeți, ne-au îmbogățit – și cînd ele-s și istorice, cu atît mai tare ne bucurăm s-aflăm mai multe despre adevăruri ascunse; cum e cel despre catastrofa de pe lacul Tei petrecută în August ‘967.

Am scris multe despre civilizația de lîngă noi: șarja-nspre inumanitatea tehnocrată n-a fost tocmai trecută cu vederea. Am văzut – din fapte mici – cum ei scuipă pe noi. Dar ne-am convins, iar și iar, că cele mai multe mizerii ni le facem noi… nouă. Noi mîzgălim orașul. Noi îl stricăm. Noi aruncăm banii pe porcării. Noi înghițim concepte goale. Noi ne facem că nu vedem!

Dar cel mai mult ne-a plăcut să găsim lucruri vechi; nu doar din cărți, ci nemijlocit: de pe Stradă. Am dibuit fabrica de șanuri Ludovic; dar și depozitul de hîrtie de pe șoseaua Tudor Vladimirescu; nu departe de el – pe Viilor – am găsit mai multe despre magazinul de fierărie al lui Carol Andrenyi; ne-am plimbat printre vechile făbricuțe rahovene și-am văzut cîte dintre ele-s, azi, centre comerciale. Tot învîrtindu-ne pe lîngă casă, am descoperit și cum s-a ridicat cvartalul de blocuri roșii din Ferentari și-am cercat să luăm urma Lirei. Am plecat iar la vînătoare de garaje vechi și am început a-nnumăra scuaruri, ronduri și părculețe care-mbogățesc, și azi, orașul.

Am văzut cum se trăia acum 50 de ani și-acum 51 de ani; am văzut cum se-ntîmpina-Ntîi Maiul după Război; cum mergeau lucrurile cele noi în ’50; cum le era-nfățișată Capitala elevilor care-o vizitau în anii ’40 – și tot de pe-atunci deslușeam mai multe despre viață citind despre mersul școalelor. Și, dacă de la atîta citit ziare și ghiduri vechi ne-ar fi luat capul, am fi ajuns – în cunoștință de cauză – la Spitalu’ 9

Așa că ne-am și hodinit. Pe-aici și pe dincolo: pe la greci, pe la talieni

I-am chemat, în continuare, pe toți care-au vrut să scrie.

… iar cel mai tînăr autor are 8 ani și bate, cu pași mici, lumea după subiecte.

4 comments to am făcut lucruri bune

 • Ando

  Tuturor celor care şi-au rupt o părticică din timpul lor şi au poposit aici fie doar ca să citească, sau să citească dar şi să comenteze, fie doar să-l vadă pe Matty sau să se uite la poze etc, etc…tuturor le dorim un 2017 cât mai bun şi mai liniştit!

  LA MULŢI ANI!

 • Cornel S

  La multi ani! Cu multumiri sincere pentru efortul depus si bucuria mea de a vedea sau citi “lucruri” despre care a spune ca ma dau in vant ar fi total insuficient… Ador asta si va rog sa continuati!

 • cata

  La multi ani si multa sanatate tuturor !

 • hm

  La mulți ani, oameni buni!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>