despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

vreo șapte biserici mari

img_3051

Știe orișicine – Biserica-i bine băgată-n viața noastră. Așa a fost mereu, așa-i și-acum – și așa va fi și pe mai departe.

Biserica a fost și puternică, și bogată. Cîte sate, cîte prăvălii îi erau închinate – și de pe urma cîtor suflete-și înmulțea gologanii, transformînd arama-n aur.

Bunul nostru domn, Cuza, i-a mai dat peste nas.

O vreme, ca o mîță hușuită afară-n ploaie, Biserica a stat cuminte. S-a frecat de poala mantiei regale pînă cînd și-a dat seama că i s-a-ntors norocul.

A venit Primul Război, a venit Unirea cea mare – și Biserica s-a-ntărit și mai dihai. Popii deschideau parada, ședeau de-a dreapta conducătorilor – era de la sine-nțeles că atîta putere trebuia și arătată.

Țara însăși înflorea: și din bogăția ei se-nmulțea și bogăția Bisericii.

belvedere-5

E perioada-n care Bucureștiul însuși s-a ales cu biserici mari, monumentale. Chiar și cea mai mică parohie-și plănuia să ridice – din beton trainic – o casă a Domnului cît mai făloasă; din toată sărăcia enoriașilor se strîngea ban pe ban.

Cartierele noi, apărute-n locul grădinilor de odinioară, aveau nevoie de biserici. Și, fiindcă se construia tot mai mult, mai repede și mai înalt, la fel erau și bisericile însele. Trecuse vremea cînd doar cîteva străpungeau cerul.

Iată biserica de pe Titulescu; iat-o pe cea numită Ghencea, de la Sebastian cu 13 Septembrie; pe Sfîntul Dumitru din Colentina – dar și pe surprinzătoarea biserică Belvedere.

Apar – acum, între Războaie – biserici mari, cu veleități de catedrală, construite-ntr-un alt stil: nu mai sînt doar înalte, înguste, cu pridvor micuț. Le vezi, lățindu-se ca un spate de buldog crăcănat, pe parcele generoase, cu o vizibilitate strașnică. E Elefterie-nou, beneficiind de vederea dinspre albia gîrlei. E Cașin: imensă, urcată pe trepte, cu pridvor larg; e biserica „lui Antonescu” de la Bariera Vergului.

Istoria – mare cățea! – urma să se-ntoarcă iară, ani mai departe. Veneau persecuții și demolări.

… au trecut, toate: azi, Biserica-i iară cocoțată sus, pe sobă – la căldură.

8 comments to vreo șapte biserici mari

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>