despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

se construiește vizavi de APACA

pantea

planșă din planul Maiorului Pântea, desenat de Fredi Wahnig (1923)

De ceva timp, peste drum de APACA se construiește. Să tot fie vreo șapte ani de cînd terenul ședea pîrloagă…

… pentru că se demolase ce era pe-acolo, desigur.

Dacă mă-ntrebați ce anume se construiește-aci, vă spun că nu știu. Scrie pe-o tăblie atîrnată de gard, dar scrie mic: nu văd din tramvai.

Să mă scobor și să mă uit? M-ar costa un leu și 30 de bani… și nu știu dacă merită.

Ce fusese-aici? Pirotehnia Armatei, da’ demult – așa cum ne-nfățișează hărțile ce fac aproape un secol. Șoseaua Bolintinului s-a mai numit și Regele Alexandru (al Iugoslaviei). Comuniștii i-au zis Armata Poporului. Pe vremea lor aici se dezvoltă din atelierele numite – mai oportun – „9 Mai” o intreprindere de „utilaje și piese de schimb”.

Cei de după comuniști au botezat șoseaua Iuliu Maniu, iar fabrica „Pumac”.

În clădirile ei, înainte de demolare, se oploșiseră depozite farmaceutice, restaurante și cluburi.

11 comments to se construiește vizavi de APACA

 • ionescu

  peste drum de apaca pe ce parte? probabil peste bd iuliu maniu, unde era fabrica aia, pumac sau asa ceva. pai stiu ce! primarul manescu a castigat alegerile spunand ca are de dus 5 razboaie. sau 6, 7. unele erau foarte vagi- respect pentru batrani, grija pentru copii etc. dar era unul foarte la obiect- primul spital din sectorul 6. si urma sa se construiasca fix acolo. e posibil ca manescu sa nu stie ca nu mai e primar si sa fi pornit lucrarile. daca e pe asa, mai ca m-as intoarce in bucuresti sa lucrez la acel spital, daca e nevoie de medici in specialitatea mea.

 • Ando

  @ionescu:Nu vreau să vă dezamăgesc dar,trec foarte des (minimum de două ori pe lună) pe lângă fiecare din aceste două spitale aflate încă în construire: aripa nouă a spitalului Foişor, de pe bd. Ferdinand şi cel de copii(Victor Gomoiu) de pe bd Basarabia. Totul a mers bine până la un punct, dar este clar că, de peste jumătate de an, nu se mai mişcă nimic. Poate mă înşel…poate se lucrează în interior, poate se instalează echipamentele, se fac finisările.Sper să fie aşa.

 • ionescu

  spitalul foisor este de ortopedie, nu ma intereseaza. spitalul gomoiu este de pediatrie, nu ma intereseaza, plus ca mi-ar fi departe de casa, ori asta am mai avut.

 • Cornel S

  @Ando: In 1970 sau 1971, la “Victor Gomoiu” am fost spitalizat (2 copii în pat)pentru operație de polipi și amigdalite. Pe vremea aia se realizau la pachet, cu internare. Condițiile au fost să pot mânca după înghețată și să fiu adus acasă cu taxiul de la spital. Acestea au fost îndeplinite 100%… Stația de taximetre era vis-a-vis de biserică, iar distanța de parcurs vreo 3 stații de tramvai. Asta cu taxiul nu mi-a dispărut nici acum, după 45 de ani…

 • Ando

  @ Cornel S: “Traditia” s-a pastrat. Eu l-am operat tot acolo pe fiu-meu, prin 1980 sau 81, tot cu internare.

 • Spitalul lui Mănescu şi cel al lui Oprescu trebuia să fie pe partea opusă, pe locul terenului semi-viran ce era, cândva parc. De fapt, am impresia că, între timp, primăria l-a concesionat SRI-ului ca să îşi facă spital propriu acolo.
  Terenul Pumacului era privat… acum probabil se va construi ceva acolo, până acum a fost mai ieftin să se distrugă parcul din jurul Politehnicii cu clădiri. Acum că acel loc s-a umplut… se poate construi şi pe locul Pumac.

 • VladyF

  Skanska construieste o cladire de birouri
  Poze cu panourile sunt pe pe skyscrapercity , sa economisesti un leu și 30 de bani 🙂
  http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=135563429&postcount=13879

 • Fix asta mai trebuia acolo. Să vedeţi câţi bizoni or să facă stânga acolo (deşi e interzis) ca să meargă la clădire şi câte tramvaie or să mai rămână pe separator ca să îi evite.

 • hm

  …. fă, așa, un inventar cu ce terenuri zac pârloagă încă, și abia după asta să ne speriem de cât loc de construit este.

 • Diana

  Se construiește PUMAC Towers – clădiri de birouri

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>