despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

George Michael

… ca-n fiecare an, parcă, sărbătorile astea de iarnă vin cu cîte-o veste tristă, răvășitoare. O calamitate naturală ori una produsă de om; moartea cuiva – ziariștii stau cu furculița-n aer cînd aud vreo notificare neașteptată.

A murit George Michael – nu făcea parte din artiștii pentru care-ai fi avut timp să pregătești dinainte un articol comemorativ.

Scriu ziarele, se vede la televizor: redactorii noștri au tradus, la repezeală, ce-au scris alții despre el.

Păcat că nici acum n-o să scrie nimeni ce-a-nsemnat George Michael pentru noi, ca public.

România anilor ’80 era închisă – muzica pop vestică nu ajungea la oameni decît pe căi ocolite, cu-ntîrziere. Mai scăpau noaptea pe la radio așa, vreo zece hituri – pe an… Unele melodii „din repertoriul internațional” erau adaptate pe versuri românești și oferite cîntăreților debutanți. „Vorbește marea” cîntat de Cătălin Crișan e scris de Andrew Lloyd Weber pentru „Fantoma de la operă”. Iar „Faith”, cîntat de George Michael, a fost difuzat la noi drept „Ca o dimineață-n zori”, cîntat de  Puiu Năstase (nu de Pompliu Dîrjan, cum crezusem – mulțumesc, Radu!)

Și totuși, ascultam muzică de-afară. Nu-nțelegeam multe despre ea, despre contextul comercial în care se dezvolta: noi o consumam, lacom, ca pe ciocolată.

Așa a ajuns și George Michael aici, așa și-a făcut o fată din trei să fie fană. În pantaloni scurți și cu ciorapi albi. Pe casete proaste, fără postere – doar cu cîte-o poză decupată de printr-un almanah de-al „Scînteii Tineretului”.

Altfel erau vremurile, și-un pic altfel și oamenii; chiar și după deschiderea urmată Revoluției strălucirea Occidentului rămăsese ceva greu de atins.

Rămîn amintiri. Rămîne „Last Christmas” care-a fost difuzat la noi în anul 1990 nu doar ca un cîntec de Crăciun, ci și un cîntec despre primul Crăciun.

4 comments to George Michael

 • cata

  A insemnat mult in acei ani pentru multi dintre noi ,poate mai ales pentru cei foarte apropiati de varsta lui ,care aveam ,unii dintre noi , si posibilitati de a fi destul de actuali cu ce se intampla cu scena muzicala de afara si astfel sa comparam si sa realizam , inca de atunci , cine era George Michael.Si cand spun ca a insemnat mult , la muzica lui sa ma refer . Omul este trecator , cu ale lui bune si rele dar muzica ramane . Si ce muzica !
  Dumnezeu sa-l odihneasca !

 • Dan

  In prima parte a lui 1990, dimineata, TVR-ul prelua sau difuza inregistrari de pe MTV, cate 2-3 ore. A fost aproape un soc cultural, adancind si in acest mod “prapastia” intre copii/adolescenti si parintii lor trecuti uneori de 40 de ani. Parintii “luptau” de zor prin fabricile post-comuniste in timp ce copiii vedeau, descopereau o lume noua; parintii visau in continuare sa isi propulseze copiii pe luminoasele carari ale muncii la saiba (cu variatii in functie de scoala terminata), in timp ce copiii invatau sa viseze la o lume cu totul noua.

  Eu sunt produsul MTV-ului difuzat dimineata de TVR si ai banilor lui Soros, bagati incepand cu mijlocul anilor ’90 in laboratoare informatice in scoli.

 • Cristian Ioan

  @Dan,
  ma bucur mult ca recunosti!

  “ai banilor lui Soros, bagati incepand cu mijlocul anilor ’90 in laboratoare informatice in scoli.”

  Sigur ca da, cine a stat cinic ani la rusi, nu poate gandi ca Bush! (sau ca Sorosh).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>