despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

și… este vremea articolelor «acelea» despre cumpărături

… ca-n fiecare an, buluceală. Firește, nu doar la noi – pe mapamond lumea se calcă-n picioare de „Boxing day” mai ceva la tigăi…

Fiindcă e nevoie să ne simțim deștepți ne uităm de sus la oamenii care, zilele astea, umplu magazinele.

Îs proști, lacomi și nechibzuiți: animale, nu oameni – numai buni de șters pe jos. N-au, nene, dreptul să se simtă bine, să se simtă mici boieri, să aibă masa și casa plină.

Și totuși.

Totuși, oamenii care chiar muncesc îs mulți. Oameni care n-au timp de cumpărături făcute dinainte. Cîți dintre ei iau banii cu-ntîrziere! Cîți oameni de treabă-s nevoiți să facă un provident ca să umple masa de Crăciun!

Nu știți – realitatea nu vi-i cunoscută.

Și-n plus, obiceiurile oamenilor s-au schimbat, odată cu înmulțirea marilor magazine și cu faptul că acestea s-au amplasat tot mai în inima orașelor, aproape de casă. Asta nu-i rău pentru cei mulți. Și nici pentru micile magazine: n-au tras obloanele toate – ba chiar au mai coborît din prețuri.

Oamenii au calculat că ies în cîștig – ca bani și mai ales timp – dacă se bagă-n hipermarket la două-trei zile. Scapă de monopolul megaimaj; scapă de luat cinci lucruri de la trei magazine; și au mereu lucruri proaspete acasă.

Oamenii calculează; simțind că marele comerț umblă mereu să-i tragă-n piept, fac tot ce pot să-i plătească cu aceeași monedă. E de rîs să vezi un bătrîn urmărind și calendarul cu sfinți, dar și pliantul cu reduceri?

Oamenii umblă, oamenii caută – obiceiurile lor se schimbă mereu; doar disprețul celor care nu-nțeleg oamenii e-același.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>