despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

prin fundături II

de Ando și HM

Ne-ntrebăm cum iau naștere fundăturile astea. Uneori sînt doar proprietăți desfăcute-n parcele, cu drumuri de servitute – cine știe ce cărărui lărgite – care, în ani, intră-n nomenclatoarele stradale. Alteori sînt străzi care n-au mai apucat să fie deschise-n totalitate. Și, în fine, străduțe închise de construirea, mai ales în anii avîntului socialist, de blocuri, școli și alte obiective publice. Să vedem… din toate cîte puține.

Cui nu-i place intrarea Armașului, din strada G-ral Eremia Grigorescu?

O adevărată desfătare arhitectonică, nu? Dintr-o dare de seamă din 1937 a Primăriei Sectorului 1 Galben, prilejuită de „trei ani de activitate gospodărească”, spicuim imaginea următoare, din capitolul dedicat deschiderilor de străzi:

O adevărată curiozitate este „strada” Bâlciului – care este (sau ar trebui să fie), conform hărţii, o stradă de legatură între străzile Mătăsari şi Agricultori. Pe teren însă avem de-a face cu o, hai să-i zicem, ciudăţenie urbană. Aşadar, strada cu pricina porneşte din Mătăsari cu o deschidere, cât de cât, normală. Face un cot la dreapta, îngustându-se un pic.

După următoare cotitură, apare însă o veritabilă strungă, aşa zisa stradă devenind pe câţiva zeci de metri, pur şi simplu un culoar de trecere pietonal.

 

După strangularea respectivă, pe porţiunea până în Agricultori, strada revine la lăţimea a ceea ce ştim noi că este o stradă. Chiar şi edilii au fost mai grijulii şi au montat, la acest capăt, semnul de drum înfundat, semn care ar trebui pus şi la capătul dinspre Mătăsari.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Chiar a fost, de la început, o stradă sau erau două fundături, unite ulterior? Sau poate o retrocedare ulterioară a „împins” zidul unei proprietăţi reconstituite, mâncând din lăţimea străzii… Greu de explicat, neavând documente sau nefiind, măcar, de-ai locului.

Cine să-nțeleagă și fundătura Nanu Muscel din Cotroceni? De ce n-a apucat niciodată să străpungă cum se cuvine strada Doctor Clunet? Nu se știe – vreo ambiție istorică de proprietar căpos și cu relații?

Încheiem și cu o fundătură apărută după construirea garajului de autobuze Floreasca.

 

Strada Gaetano Donizetti se-nfundă, orb, în gardul garajului – doar oamenii se pot strecura, ca pisicile, printr-un cotlon puchinos.

5 comments to prin fundături II

 • Cornel S

  Pe strada Bâlciului, la BIT Data Recovery, puteți recupera datele pierdute, din diverse motive, de pe hard disk-uri. Scump, dar face (vreo 1.000 lei, prin august 2016)…

 • hm

  bun de știut, în caz de Doamne-ferește…

 • Cornel S

  Este chiar clădirea cu etaj de vizavi de indicatorul cu drum înfundat.

 • Ando

  Referitor la strada Bâlciului,am o completare: pe harta oraşului din 1939, apare figurată Intrarea Mătăsari- deci, la acea data-fără ieşire în strada Agricultori.

 • Alex

  1. Fundatura din Floreasca “Strada Gaetano Donizetti se-nfundă, orb, în gardul garajului” este o ramasita a unei parcele mari, chinuita de regimul anterior…in vederea construirii garajului cu pricina. Fundatura da pe partea cealalta in Str. Comandor Eugen Botez…
  2. Str. Nanu Muscel a fost in mare parte proprietatea unei familii boieresti, ce a tinut “cu scandal” de configuratia actuala..Ultimul proprietar Dr. C.P a vandut in 1992 cu cca. 110 000 USD (o avere) cea mai mare parte a terenului, pe care astazi se inalta policlinica/blocul de birouri…ori ce o mai fi el !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>