despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XVIII – plăcuțe de asigurare

de Ando și HM

De-a lungul vremii, am strîns destule plăcuțe care atestau că o proprietarul unei clădiri o asigurase. Dar și alte calități; precum cea de abonat radio, ori de beneficiar al strîngerii gunoaielor – ori de… nu se știe ce!

        

Am mai găsit și altele! Le-nfățișăm mai jos. Unele-s restaurate, cu mîndrie. Poți chiar să-ți cumperi o astfel de plăcuță, dacă vrei.

    

 

Dacă tot ne uităm cu așa drag la ele, s-aruncăm o privire și-n epocă, la puzderia de societăți de asigurare; uele cu nume ciudate, caraghioase, că și-atunci afacerile nu erau numai și numai serioase. Cele mari aveau, firește, reclame multe.

        

Desigur, nu doar de plăcuțe de asigurări am dat:

    

Una dintre plăcuțele găsite ne-a făcut s-o privim mai bine. E a societății „Urania” – o găsim, în două exemplare, pe clădirea actualului spital de recuperare din Centrul Vechi, de pe strada Sfîntul Dumitru; fostă clădire a Casei de Credit a Poștei și – mai apoi – spital departamental al aceleiași instituții. Strada s-a numit după Război, Bălceanu și ulterior Poștei.

 

2 comments to V V C XVIII – plăcuțe de asigurare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>