despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Transport public: a treia cale

Privind în urmă la transportul bucureştean vedem cum s-a dezvoltat – odată cu oraşul.

Şi pentru că oraşul s-a dezvoltat fantastic în anii 30, liniile de dezvoltare de-atunci au rămas în picioare multă vreme şi-n timpul comuniştilor.

Iată o bucată dintr-o hartă de pe undeva de prin ’39. A publicat-o Alex Gâlmeanu, pe Muzeul de Fotografie (găsiţi harta întreagă acolo, e grozavă!):

Uitaţi-vă la încrengătura de linii de tramvaie din Bucureşti – la încrengătura din centru, vreau să zic: frumos, nu? Şi – mai ales – natural: liniile de transport creşteau odată cu oraşul; şi pentru că oraşul creştea cu cap, transportul era potrivit necesităţilor.

Fireşte că dezvoltarea de după război nu putea să se pupe cu o asemenea reţea îmbîrligată de tramvaie din centru; încet-încet, tramvaiele au dispărut de pe axele Nord-Sud şi Est-Vest, şi s-au dus tot mai departe, înspre capetele oraşului. Iată o hartă de la sfîrşitul anilor 60/începutul anilor 70 (nu mai ştiu de unde o am, că aş spune):

… lucrurile se schimbaseră. Centrul era împînzit de autobuze şi troleibuze. Reţeaua de transport crescuse, dar nu făcea faţă – Bucureştiul se umflase prea tare, prea repede.

… apoi a venit Ceauşescu: şi ştiţi ce s-a întîmplat. Un metrou care nu a fost gîndit să ajute cartierele, ci platformele industriale, urmat de desfiinţarea mijloacelor de transport ce-l dublau pe la suprafaţă.

Acum stăm şi ne gîndim ce nu merge şi încercăm să vedem ce e de făcut – şi am văzut cîteva idei.

Prima idee a fost recrearea magistralelor de transport istorice, avînd un restore point mijlocul anilor 80 – n-a mers… nu mai poţi băga azi 40 de linii diferite de transport prin Piaţa Unirii.

După 90 s-au reînfiinţat mai multe linii desfiinţate pe vremea lui Ceauşescu. Cît mai multe posibil – ţinînd cont de lipsa mijloacelor de transport şi de ruperea legăturilor istorice între cartiere şi centru.

A doua idee a fost peticirea, lungirea, interconectarea a ce-a rămas din trama veche de transport cu ce s-a putut adapta din planurile (unele neterminate) ale lui Ceauşescu – şi nu merge. Ne-am ales cu linii de tramvai care înaintează în zig-zag, cu linii de autobuz prelungite cu cîte două-trei staţii în fiecare an.

E vremea pentru a treia cale.

E vremea să renunţăm la anumite linii istorice: gata! E vremea să folosim ce-a făcut rău Ceauşescu şi să-i dăm alte rosturi – bune. Tramvai pe bulevardul Unirii – de exemplu.

E vremea să regîndim traseele din oraş. E vremea să facem legături directe şi simple de suprafaţă între cartiere şi zone de interes. E vremea să terminăm cu liniile de autobuz care deservesc opt cartiere şi să  le împărţim în linii rapide, în linii care circulă doar la ora de vîrf, în linii care circulă pe cel mai aglomerat segment al traseului.

E vremea să băgăm autobuzele pe străduţe, să le facem staţii mai apropiate, să lăsăm bulevardele troleibuzelor şi să păstrăm legăturile rapide între cartierele depărtate tramvaielor.

E vremea să apropiem staţiile de legătură între tramvai şi autobuz şi metrou.

7 comments to Transport public: a treia cale

 • E vremea, dar nu e vointa (politica). Si eu sustin tramvai pe bd. Unirii. Ar fi un motiv bun sa scapam de fantanile alea inutile!

  F buna sinteza, f bun discursul. In ce partid te-ai bagat? 😛

 • hm

  Ha! Eu, partid? poate pe lista bloggerilor independenţi…

 • nu cred ca putem inca…eu zic ca in 10 ani o sa avem o strategie de transport public la nivelul intregului oras si dupa aia va mai fi nevoie de inca vreo 5 pentru a pune si in practica…ar fi macar o chestie buna daca orasul s-ar dezvolta conform unei strategii minime, astfel incat sa se poata totusi sa nu intram intr-un blocaj in urmatorii ani…Raiden are dreptate cu vointa 🙂

 • un muc

  Ma, ideile sint bune. Acuma tre sa gasim si niste capete luminate care sa le implementeze 😛

 • un muc

  Si sa stii ca astea mi se par idei pentru prezent nu pentru viitor. Trebuie sa ne gandim si la ce va fi peste 5-10 ani.

 • hm

  serios vorbind, sînt idei care trebuia să ne vină mai demult – şi să le fi aplicat deja.
  Cu cele ce privesc viitorul, e tare greu, pentru că trebuie mai întîi să le aplici cumva – unui plan, unei strategii de dezvoltare

 • Mihai

  nu ar da bine tramvaie pe Unirii,ala e un bulevard mai deosebit.Asa hai sa bagam si pe Aviatorilor:)) ,si pe Kiseleff,Magheru,Catargiu,ca e trrafic infernal si pe astea,mai mare decat pe Bd Unirii.Tramvaiele sunt bune atata timp cat sunt izolate de traficul rutier(41 de ex).Nu poti sa faci balustrade dinalea galbene prin centru,arata urat.Plus zgomotul tipic al tramvaielor.Tramvaiele trebuie tinute in afara Centrului -zonei ultracentrale cat mai mult,in cartiere si pe inel mai merg .

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>