despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

prin fundături IX

de Ando și HM

Dăm un pic ocol Cișmigiului – multe străduțe avem pe-aici, înfundîndu-se-n parc. Intrarea Rigas (ce-o fi Rigas?), intrarea Victor Eftimiu (demult, Dr. Marcovici) – mare lucru n-ar fi de văzut prin ele. Însăși piața Valter Mărăcineanu-i, în fapt, și-o fundătură. După ea avem, însă, străduța cu numele așa de frumos de Șipotul fîntînilor, care cotește, înfundîndu-se-nspre dosul Conservatorului:

… ea se continuă – spre Piața Sălii Palatului – cu altă stradă cu nume frumos: Poiana narciselor. Sărmana! A fost înfundată odată cu construirea ansamblului de blocuri.

Amîndouă se-ntretaie cu Brezoianu, unde a fost și-o benzinărie, în apropierea piațetei Iosif Sava.

Vedem acum una din cele mai șmechere fundături din orașul nostru; atît de șmecheră, că are propria ei fundătură!

E vorba de intrarea Iulia Hasdeu (Julia Hăjdeu, pe plăcuțele vechi) din care se-abate și intrarea Marin Alexe – cin’ să fi fost el?

Ne-ntoarcem iar în plin centru – avem strada Patriei, ce se-nfundă-n dosul Cocorului:

 

… înaintea sistematizării axei Nord-Sud, încrengătura de străzi de pe-aici arăta altfel, bun-înțeles. Strada Patriei corespundea Pieței Sfîntul Anton; ehei – de-acolo pornea și Calea Moșilor! Azi ieși de la Sfîntul Anton spre bulevard printr-un gang murdar…

Iar la un pas de Sfîntu-Gheorghe, iată și cum se-nfundă și strada Sfînta Vineri, pe un segment care s-a numit și Decebal.

10 comments to prin fundături IX

  • Ando

    Ce tare e aia cu Julia Haşdeu şi Marin Alexe !

  • Ando

    @HM:Când ai timp,poate te uiţi prin terfeloagele tale si o dibuieşti…îmi aduc aminte că pe una din cele două intrări care se opresc în gardul Cişmigiului( Rigas sau Victor Eftimiu)era, prin anii 50-60 şi o grădină pentru spectacole…

  • hm

    foarte interesant – așa e! fostul teatru de vară al Armatei. Caut și completez!

  • Rigas e un nume pe care l-am gasit in arhive, un proprietar prin Lipscani … Nu mai tin minte daca am aflat si despre statutul acestui personaj.

  • hm

    Interesant! Și mai interesant e că toate clădirile de pe Rigas țin, de fapt, de Brezoianu ca număr poștal (29 și 31)

  • hm

    Și-am uitat că, o vreme, ciotul care se-nfundă cîș al fundăturii Șipotul fîntînilor s-a numit Carmen Sylva.

  • Alexandru Bodea

    Iulia Hasdeu (n. 14 noiembrie 1869 – d. 29 septembrie 1888, București) a fost o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă inclusiv de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

  • Cristian Ioan

    @ Alexandru,
    Toata lumea stie cine a fost Iulia Hasdeu, si a vizitat castelul de la Campina!

    Intrebarea era “cine a fost Marin Alexe?”!

    Sau stie cineva despre inginerul Zablovschi, care are o strada paralela cu Turda?!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>