despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cumplit

… este îngrozitor; este cumplit; nu-mi găsesc cuvinte să descriu ce se petrece.

Pe vipia asta ucigătoare – cod roșu de caniculă! – în bărăganul urban din nordul corporatist al Capitalei, vezi zeci de părinți tîrîndu-și copilașii să le facă nenorcitele alea de pașapoarte.

Că nu toată lumea are mașină; și nu toată lumea trebuie să meargă cu mașina.

Este cumplit. Și mai apoi, în sediul serviciului de pașapoarte, aer închis, neîndestulător, ore – ore! – de stat…

… atîta batjocură.

Pentru că nu acolo – la margine de oraș – ar trebui să se facă pașapoartele; nu acolo, permisele auto; nu acolo, înmatriculările!

Pentru că nu din trei în trei ani ar trebui să fie siliți oamenii să le schimbe pașapoartele celor mici; ci la cinci ani, măcar!

21 comments to cumplit

 • Dan

  Făcut în martie cu programare online la Amzei cât a stat taxiul să ne aștepte afară. Sigur, acum e sezon de vacanțe, vin și căpșunarii care n-au chef să plătească taxele la tarif de ambasadă (gen 100eur per pașaport)… cam asta e.

 • hm

  „Asta e” n-ar trebui să mai mulțumească. Este cumplit să-i vezi pe oamenii ăștia tîrîți ca prin Sahara. Este cumplit.

 • Aspectul copiilor de schimba foarte rapid, probabil de asta trebuie sa își schimbe pașapoartele des. Sediul ăla din Pipera nu e ideal, dar e mult peste ce era pe Iorga înainte. Mai e și problema că mulți se trezesc sa își facă/schimbe pașapoartele fix acum.
  Bonus, mulți vin cu dosare incomplete și se pierde timp explicându-li-se ce nu e in regulă. La fel e și la înmatriculări, la mine cu actele ca la carte a durat vreo 3 minute. Dar am stat 2 ore după 6 oameni care pur și simplu nu înțelegeau că nu ai dosarul complet.

 • hm

  Pesemne copiii noștri cresc mai iute ca ai francezilor, care au înțelepciunea de a le permite să schimbe pașaportul odată la cinci ani. Sau ai nemților, care îl schimba odată la șase ani!
  Dar și pașaportul de adult e o mizerie – acum al nostru e valabil cinci în loc de zece ani.

 • Filip

  E spre marginea lor de oraș, să nu aibă bosuleții, doamne ferește, naveta prea lungă.

 • Mai sunt centre in sectoare pentru pasapoarte. Cu cozi mari, mi-a luat o zi, cu tinut rand de la ora 6.30; am terminat pe la 12.00. Bizare este ca in pasaport nu sunt trecuti parintii desi la granita iti trebuie fie ambii parinti fie procura. Cum verifica aia ca e procura buna daca nu sunt trecuti parintii, asta nu stiu …

 • hm

  In sectoarele 2 și 5 nu mai există centrele alea, de mai bine de un an.
  Am ajuns iar ca la coada la butelii.

  La „înmatriculări“ e cineva care, pentru o sumă rezonabilă, îți ia bon de ordine pentru momentul din zi dorit. Altfel, stai și trei… patru ore.

  Dar asta e altceva; la „înmatriculări“ nu chinui copiii….

 • Filip

  Pfff, am neglijat să mă programez foarte modern și online acu cinci luni pentru a obține un pașaport nou-nouț care în alte locuri se dă instant, iar ăla vechiu’ mi-a expirat. Nu era bai, că doar în Schengen voiam să merg și am și buletin. Problema e că mi s-a îndoit buletinul și tre să plec cam pe nepusă masă. Să mă risc cu buletinul îndoit sau să iau repede un pașaport temporar valabil un an? Dacă e mai bine un pașaport temporar, coada pentru ele tot în Pipera e?

 • hm

  Temporare, dăcît la Pipera.
  Mai e soluția mai ieftină de buletin nou la urgență!

 • Filip

  Am fost în mizeria aia din Pipera. Nu au trotuar în fața viloiului, incredibil. Ce era așa de greu să-și retragă gardul ăla un pic… Într-adevăr, mai mult familii cu copii. Din fericire, coada nu a fost foarte mare, dar erau multe ghișee nefuncționale pe acolo, cred că șefuleții puteau să-și miște c*urul să preia și ei cererile, că doar nu le cădeau gradele. Oricum, pe termen lung soluția e prelungirea valabilității pașapoartelor.
  Am fost totuși surprins pozitiv de faptul că nu a trebuit să completez nicio mizerie de formular. Negativ m-a surprins că nu se mai putea face plata taxei în incintă, așa că a trebuit să merg 1.2 km la prima poștă – noroc că eram cu bicla. E drept că nici la poștă nu m-au pus să completez vreun formular, ptiu, să nu te deochi.
  P.S. Ar trebui să desființăm și taxa asta nesimțită pe pașaport.
  P.P.S. Văd că dir. gen. de acolo stă în comuna Berceni. Oare rentează să facă naveta pe centură? Bonus: soțul are pensie de 80.000 RON pe an, cam 65 de milioane pe lună, hehe, să trăiți. Dar de ce nu apar bunuri imobile? Le-a trecut pe numele soțului, ca să nu apară în declarație? Ia să modificăm noi legea… http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/DECLARATII%202017/Vasile%20Catela%20Claudia.pdf

 • Mai e o treabă aici… toată lumea vrea paşaport în august. Ausgust care este o lună a concediilor. O să ziceţi că nu ar trebui ca Serviciul Paşapoarte să aprobe concedii în august… treaba e că şi angajaţii de acolo sunt oameni, unii au copii, aşa că iulie – august e cam singura perioadă în care îşi pot lua concediu.
  Iar despre românii stabiliţi în afară care vor paşaport ca să poată să rămână acolo, numai de bine… au plecat din România, nu mai plătesc taxe şi impozite aici, dar au pretenţia ca statul român să nu îi ţină la coadă.

  La fel e şi la înmatriculări, în august şi prima jumătate a lui septembrie e full. Celelalte 10 luni şi jumătate e liber.

 • hm

  … toată lumea înțelege pe toată lumea, inclusiv pe cei care vin aici doar pentru că vara au cum, numai că aceste dopuri îngrozitoare sînt și rodul scăderii valabilității pașapoartelor. Cînd s-a înjumătățit valabilitatea acestora, oamenii au fost obligați să vină de două ori mai des pentru preschimbare.

  Calitatea de cetățean al Țării noastre nu se pierde și nici nu se cîștigă după banii pe care-i aducem ori îi luăm de la Stat.

 • Da, calitatea de cetăţean nu se pierde. Dar nu mi se pare normal ca eu – care cotizez cu o groază de bani la stat – să stau la coadă după ăia care nu plătesc nimic. Culmea e că tot ăia se plâng. Eu am renunţat la a-mi face paşaport, că oricum nu călătoresc în state unde e nevoie. Dar mă tot bate gândul să fac un drum la Cernăuţi şi pentru asta trebuie paşaport. O să mă duc prin ianuarie la paşapoarte, probabil atunci o să fie lejer.

 • Filip

  Am fost azi să ridic pașaportul. După 80 (optzeci)de minute la o supercoadă la ghișeul 11, la care m-am așezat conform instrucțiunilor unui individ în uniformă de acolo și unde scria că se eliberează și temporare, vine rândul meu la ghișeu, dar tipul de acolo îmi zice că de fapt tre să merg la ghișeul 13 la parter! Noroc că la ghișeul 13 nu era coadă…
  Chiar nu pricep ce era așa de greu să cheme niște polițiști în plus de undeva să stea pe niște scăunele și să preia și ei din lumea de la cozi. Sau tre să suferim ca să se știe cine e mai sus pe cracă? Altfel ce pot să pricep din unele reacții în zeflemea…
  Cică șefa de la pașapoarte are competențe în managementul crizelor :)) http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/CONDUCEREA/cv%20Claudia.pdf
  Pfff, soțului pensionar i-a crescut pensia de la 42000 RON/an în 2016 la 80.000 RON/an în 2017 (declarația din 2016 aici: http://www.prefecturailfov.ro/Institutia-Prefectului/Declaratii/VasileCatelaClaudia/Avere/2016-Iulie.pdf , cea din 2017 într-un comentariu mai sus). Au cam scăpat de sub control pensiile de serviciu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>